Anormalitatea alegerilor în Ilfov

Localităţile din apropierea Bucureştiului au trăit mai degrabă anormal duminica alegerilor, echipajele de poliţie în număr uriaş şi forfota din jurul secţiilor de votare contrastând cu liniştea arhaică a uliţelor pline de noroi.

17 afișări
Imaginea articolului Anormalitatea alegerilor în Ilfov

Anormalitatea alegerilor în Ilfov (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

La prânz, Pipera părea pustie. Sunt rare momentele în care pe strada principală pe care vii din Băneasa să nu existe cozi. Era, însă, plin de poliţie. Dacă pe strada principală nu trecea mai nimeni, şocul era însă după colţ.

Pe străduţa îngustă pe care se afla şcoala se claxona şi se vânau locuri de parcare, atâtea câte mai rămăseseră lângă maşina de pompieri, lângă salvare, echipe TV şi cele câteva maşini de poliţie - naţională sau comunitară - trase în faţa instituţiei de învăţământ.

Forfotă la fel de mare era şi în interior, unde erau secţii de votare normale, speciale şi pentru referendumul local.

Câteva sute de metri mai încolo, linişte. Doar dintr-o curte răzbăteau acorduri de muzică populară, care l-au făcut să bombăne ceva pe vecinul din curtea de vizavi, care-şi făcea de lucru.

Pe drumul spre centrul oraşului Voluntari, cele câteva echipaje de poliţie munceau de zor, oprind în special microbuzele şi notând cu sârg date de identitate.

La fel şi pe drumul spre Moara Vlăsiei, dar şi prin satele comunei Gruiu.

Poliţie la intrare, poliţie la ieşirea din fiecare sat şi, invariabil, poliţie în faţa secţiilor speciale.

Echipajul postat în faţa şcolii din Moara Vlăsiei a avut, până pe la ora 17.00, cel puţin 40 de maşini oprite şi verificate.

"Şi? Nimic! Noi nu avem cum să facem altceva decât să-i legitimăm pe oameni şi să le punem în vedere că votul multiplu înseamnă închisoare", a spus unul dintre cei trei poliţişti, grăbit să se întoarcă la lista cu câteva zeci de numere de maşini.

În două ore, tot ce au făcut cei trei, în afară de controale, a fost să medieze între cinci bărbaţi veniţi de la cârciumă şi suspectaţi că ar fi turişti electorali şi un grup de cetăţeni care, postaţi în fata şcolii, fără a-şi declina vreo calitate, i-au oprit în tentativa lor de a vota.

"Ne-au spus oamenii ăia să plecăm de-aici, că nu ne lasă să votăm", s-a plâns unul dintre cei cinci bărbaţi poliţistului, care, atent, i-a explicat că are dreptul să voteze şi i-a cerut să ignore presiunile şi să meargă în secţie.

Fără succes, însă, din moment ce bărbatul a conchis, cu puternic accent moldovenesc: "Nu-mi mai trebuie niciun vot".

După îndelungi parlamentări, pigmentate de citate - evident, aproximative - din Constituţie şi teorii despre civism, a rămas ca-n tren: doi dintre cei cinci au rămas la microbuzul cu care veniseră, iar ceilalţi trei, între care şi şoferul, singurul coerent, au mers să voteze.

Tot poliţiştii au fost cei care au lămurit lucrurile: "Nu erau turişti electorali, ci nişte muncitori din Vaslui care lucrează pe un şantier de-aici, din Moara Vlăsiei". Unul din "paznicii" secţiei de votare era chiar primarul localităţii, însoţit de câţiva şmecheri cu lanţuri groase de aur. Iar motivul pentru care nu i-au "primit" pe vasluienii aflaţi departe de casă în secţia din satul lor, unul simplu şi stupefiant de departe de lege: "nu sunt de-aici".

Prezenţa apăsătoare a poliţiei pe stradă a fost practic o regulă în tot judeţul Ilfov.

La Mogoşoaia, Touareg-urile poliţiei comunitare, unele dintre ele cu girofarul pornit, au fost vedete în ziua alegerilor. Au consumat, probabil, multă benzină. La fel şi la Buftea, şi la Clinceni, şi la Ştefăneşti. Filtru după filtru.

Eficienţa acţiunii de duminică a poliţiei poate fi pusă sub semnul întrebării, însă dacă scopul a fost descurajarea tentativelor de fraudă în rândul oamenilor simpli, folosiţi până acum pe post de turişti electorali, atunci acesta pare, cel puţin în Ilfov, realizat.

Rămâne însă neobişnuitul, anormalul unui mediu atât de încărcat de poliţie, tensiune şi suspiciuni, în contextul unui eveniment care, în ţările civilizate, este prilej de înălţat drapelul.

Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici