COM: Parlament unicameral pentru diasporă

Politicienii de la Bucureşti îşi aduc aminte de românii din afara ţării numai când au nevoie de voturi.

2 afișări
Imaginea articolului COM: Parlament unicameral pentru diasporă

COM: Parlament unicameral pentru diasporă

Nu cred că scrisoarea deschisă prin care reprezentanţii românilor din afara ţării cer întrunirea de urgenţă a CSAT în scopul elaborării unei strategii pentru diasporă va avea vreun rezultat. De-a lungul timpului nici Preşedinţia, nici Guvernul şi nici Parlamentul României nu au manifestat vreun interes deosebit faţă de acest subiect.

Exemplul cel mai elocvent în acest sens îl constituie însuşi şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu s-a considerat întotdeauna păstorul unui popor de 28 de milioane. "Vreau să ştiţi că aveţi un Preşedinte puternic, un Preşedinte capabil să vă reprezinte, un Preşedinte care-i iubeşte pe cei 22 de milioane de români, plus cei 6 milioane aflaţi peste tot în lume", spunea Băsescu în Piaţa Universităţi, când a sărbătorit public intrarea în anul 2005.

Băsescu şi-a demonstrat dragostea faţă de românii din bejenie în aceleaşi an, el oferindu-le nici mai mult nici mai puţin decât un Parlament unicameral. În septembrie, şeful statului a vizitat Statele Unite ale Americii, unde a avut ocazia să se întâlnească şi cu românii stabiliţi peste Atlantic. Aceştia i-au cerut sprijinul pentru găsirea unei formule care să asigure reprezentarea diasporei în Parlamentul României.

Preşedintele le-a explicat că e nevoie de modificarea Constituţiei, iar un demers de asemenea factură poate fi justificat doar de chestiuni importante precum renunţarea la sistemul bicameral. Cu alte cuvinte, Băsescu i-a asigurat că vor putea fi prezenţi în Parlament când acesta va fi unicameral, adică la calendele greceşti.

Răspunsul l-a scos din dificultate pe Băsescu, dar a stârnit agitaţie în rândul clasei politice şi a comentatorilor de pe malurile Dâmboviţei, care au ignorat contextul în care s-a produs declaraţia şi au decupat din acesta numai ideea renunţării la o Cameră.

"A fost întrebarea unui om din diasporă, dacă se poate modifica Constituţia, pentru ca diaspora românească, de peste mări şi ţări, să fie reprezentată în Parlament. Răspunsul meu a fost că pentru o astfel de motivaţie nu putem intra în modificări de Constituţie, dar este posibil să avem o altă abordare legată de transformarea structurii Parlamentului, adică realizarea unui parlament unicamercal. Motivaţia modificării Constituţiei ar putea veni – îi explicam eu românului care a întrebat – numai dintr-o astfel de necesitate sau decizie şi nu doar pentru a introduce în Constituţie dreptul diasporei de a fi reprezentată în Parlament. Dacă această explicaţie făcută către românii din San Francisco a stârnit valuri la Bucureşti, mi se pare absolut deplasat", afirma Băsescu la 17 septembrie 2005, pe aeroportul "Henri Coandă".

Băsescu putea, în schimb, să le ofere românilor din afara ţării garanţii că va face tot posibilul pentru a susţine votul uninominal, astfel încât diaspora să aibă patru deputaţi şi doi senatori în Parlamentul de la Bucureşti, aşa cum prevedea proiectul elaborat de Asociaţia Pro Democraţia. Dar pe şeful statului nu-l interesa în acel moment votul uninominal.

Băsescu şi-a mai adus aminte de românii din diasporă abia după ce a fost suspendat. El a făcut o vizită fulger în Spania pentru a le cere ajutorul împotriva celor "322". "Pe 19 mai, puteţi să vă luaţi România înapoi din mâinile oligarhilor", le-a spus el.

Din păcate, nu s-a găsit nimeni să-l întrebe cum rămâne cu Parlamentul unicameral sau de ce a retrimis Parlamentului Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

(Alexandru Purcăruş, alexandru.purcarus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici