COMENTARIU: Gripa determinată de virusul AH1N1, între ignoranţă şi panică

Gripa determinată de virusul AH1N1, ignorată de mai bine de jumătate de an de către români, fie ei medici, fie demnitari cu funcţii înalte în stat care au refuzat vaccinarea, a reuşit, într-un final, să bulverseze omul de rând,după ce actorul Toni Tecuceanu a murit din cauza acestei maladii.

30 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Gripa determinată de virusul AH1N1, între ignoranţă şi panică

COMENTARIU: Gripa determinată de virusul AH1N1, între ignoranţă şi panică (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax foto)

Actorul a fost al 66 caz de deces prin gripa cu virus AH1N1, înregistrat în România. Celelalte 65 de decese produse n-au părut să fie motiv de îngrijorare.

Abia acum oamenii par să înţeleagă că moartea nu alege şi nu este sensibilă nici la glorie, nici la relaţii, nici la bani.

Aşa cum au explicat repetat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, profesorul Adrian Streinu Cercel şi şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, medicul Viorel Alexandrescu, dintr-o sută de bolnavi cu gripa pandemică, nouăzeci fac forme uşoare ale bolii, opt medie spre severă, iar două decedează.

Ministerul Sănătăţii a oferit vaccin gratuit populaţiei, în timp ce Ungaria şi în alte state ale Uniunii Europene acesta se procură pe bani. Degeaba. Oamenii nu s-au înghesuit să se vaccineze. Nici medicii nu au avut o atitudine pozitivă faţă de vaccinare şi, mai mult, cadrele medii sanitare din Iaşi, de exemplu, au spus că nu vor să fie cobai şi au respins imunizarea.

Mass-media, în mare parte, a fost ostilă acestei campanii, căutând să depisteze posibile interese finanaciare ale autorităţilor legate de vaccinare şi eludând faptul că producătorul autohton de vaccin, Institutul Cantacuzino este printre primele unsprezece instituţii de profil din lume care au aprobare pentru realizarea vaccinului.

Mai mult, Institutul Cantacuzino, cu o experinţă de peste trei decenii în producerea vaccinului sezonier, are autorizaţie internaţională de pune pe piaţă a produselor de acest fel, iar Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă este autorizat OMS şi inclus în circuitul mondial al laboratoarele de profil.

Tot aceste referinţe nu au făcut populaţia să conştientizeze că, până la urmă, România este în topul mondial al celor mai pregătite ţări să facă faţă pandemiei. Din contră, în buna tradiţie mioritică, autorităţile l-au apostrofat pe Streinu Cercel "că prăvăleşte apocalipsa pe România" anunţând o mortalitate ce poate atinge cifre îngrijorătoare până la 20.000 de oameni.

După moartea actorului Toni Tecuceanu, numărul persoanelor care au solicitat vaccinarea împotriva noii gripe a crescut de zece ori. Până în 3 ianuarie au fost vaccinate 210.000 oameni, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a pregătit pentru prima serie de imunizare aproape un milion şi jumătate de doze. Vineri, până la ora 16.00, la Institutul Matei Balş s-au vaccinat peste o mie de persoane. S-au aşezat la coadă de dimineaţă, ba s-au şi ciorovăit, de teamă că vaccinul ar putea să nu ajungă pentru toţi.

Una peste alta, de câteva zile stocurile de vaccin s-au epuizat, iar mulţi părinţi sunt îngrijoraţi că nu pot să-şi vaccineze copiii. Aceiaşi părinţi care, la sfârşitul anului trecut respingeau categoric vaccinarea copiilor lor, motiv pentru care ministerul a renunţat la achiziţionarea din străinătate a produsului, în varianta pediatrică.

Concluzia, antidotul şi avertismentul, lansate în decembrie, valabile şi pentru ianuarie: Ministerul Sănătăţii ne spune să fim calmi. Vaccin este destul. Institutul Cantacuzino mai are pregătite 3,5 milioane de doze. Cine nu vrea să se "înţepe" o face pe proprie răspundere.

(Comentariu realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici