Economia va creşte în 2010 cu ajutorul exporturilor

Economia va creşte anul viitor cu 0,6-2%, susţinută de exporturi şi industrie, în condiţiile în care construcţiile vor continua să fie cel mai afectat sector, iar riscurile pentru prognoză vin dinspre politica fiscală şi o posibilă supraestimare a revenirii economiei mondiale, potrivit analiştilor.

30 afișări
Imaginea articolului Economia va creşte în 2010 cu ajutorul exporturilor

Economia va creşte în 2010 cu ajutorul exporturilor (Imagine: Mediafax Foto)

Estimările analiştilor contactaţi de MEDIAFAX indică pentru 2010 o creştere economică cuprinsă între 0,6% şi 2%, iar media este de 1,2%.

Cel mai optimist este analistul Bogdan Podoleanu, care prognozează o creştere economică de 2% pentru anul viitor.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, anticipează că economia va stanga în primul semestru la nivelul primelor şase luni din 2009, dar că va înregistra la nivelul anului 2010 o creştere de 1%, după ce a scăzut cu 7% în 2009.

"Cel mai probabil, ieşirea din recesiune se va face prin canalul exporturilor, în condiţiile în care cererea internă (consumul şi investiţiile) va fi probabil în continuare afectată de perspectiva slabă a veniturilor populaţiei, de evoluţia modestă a creditării şi de situaţia foarte dificilă a bugetului public", a declarat Dumitru pentru MEDIAFAX.

El a explicat că, în primul rând, revenirea economiei este foarte strâns legată de relansarea economiilor din zona euro, principalul partener comercial al României. În al doilea rând, industria, în special cea prelucrătoare, ca principală ramură orientată către export, este primul sector care va ieşi din recesiune.

"Mai departe, industria va antrena şi alte ramuri economice, însă ne aşteptam ca sectorul construcţiilor să fie ultima ramură care îşi va reveni din recesiune. Construcţiile ar putea chiar să continue să scadă pentru o anumită perioadă", a spus Dumitru.

El a explicat că revenirea economiei nu poate fi puternică, în condiţiile în care doar cererea externă are perspective pozitive în perioada următoare, iar ponderea acesteia la formarea PIB este una modestă comparativ cu influenţa cererii interne.

Pe de altă parte, economistul a explicat că riscul cel mai mare pentru creşterea economică în 2010, şi chiar pentru anii următori, este legat de capacitatea Guvernului de a ajusta deficitul bugetar prin reducerea cheltuielilor şi de a schimba structura acestora.

"Dacă nu se va reuşi, probabil că o creştere de taxe ar putea fi inevitabilă, deşi o asemenea măsură nu este deloc de dorit într-un astfel de moment. O posibilă creştere de taxe va prelungi agonia economiei şi va amâna ieşirea din recesiune", a încheiat Dumitru.

Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, şi Cătălina Molnar, economist la RBS Bank România, consideră şi ei că industria va susţine relansarea economiei în 2010, că principalele riscuri pentru creşterea PIB vin dinspre politica fiscală şi economia globală, şi că, probabil, cel mai afectat sector va fi cel al construcţiilor.

"Estimăm o creştere economică de 1,6% anul viitor, după o contracţie de 6,5% în 2009. În scenariul optimist, creşterea economiei ar putea depăşi 2-3% în 2010, iar în cel pesimist ar putea fi vorba de o scădere", a spus Chidesciuc, care a adăugat la riscurile pentru economie şi evoluţia agriculturii.

Molnar este mai prudentă în ceea ce priveşte evoluţia economiei, anticipând un avans de 0,7% pentru 2010 , după o scădere de 7% în acest an.

"Riscurile pentru activitatea economică sunt legate de posibilitatea majorării taxelor pentru ajustarea deficitului bugetar, în cazul în care voinţa politică legată de tăierea drastică a cheltuielilor curente nu este foarte mare. În plus, există şi riscul ca revenirea economiei mondiale să fie supraestimată, iar, în aceste condiţii, cererea externă pentru produsele româneşti să fie supraestimată", a încheiat Molnar.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, estimează că economia va creşte anul viitor cu 0,6 - 1%, după un declin de 7% în 2009.

"Anul viitor s-ar putea ca evoluţia economiei să varieze între stagnare şi, în scenariul optimist, un avans de 3%. Scenariul optimist depinde însă de agricultură şi ia în considerare o vreme excepţională", a explicat Anghel.

Şi el crede că este esenţial de văzut ce măsuri va lua noul Guvern şi cât de repede le va pune în practică.

Totodată, economistul a subliniat importanţa percepţiei consumatorilor, în condiţiile în care "nimeni nu bagă mâna în foc că anul viitor îşi va păstra locul de muncă".

Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut, şi cu 7,4% în primele nouă luni.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional anticipează că scăderea economică se va limita în acest an la 7%. Pentru anul viitor, estimarea Guvernului şi a instituţiei financiare internaţionale indică un avans al PIB de 1,3%.

România are un acord de finanţare externă de 20 de miliarde de euro coordonat de FMI, la care participă şi Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

(Material realizat de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici