Epopeea celor 33 de mineri chilieni blocaţi în subteran a fascinat întreaga lume

Epopeea celor 33 de bărbaţi blocaţi într-o galerie a unei mine din Chile de două luni, o istorie rară, eminamente umană, cu miză dramatică şi evoluţie captivantă, a fascinat întreaga lume.

106 afișări
Imaginea articolului Epopeea celor 33 de mineri chilieni blocaţi în subteran a fascinat întreaga lume

Epopeea celor 33 de mineri chilieni blocaţi în subteran a fascinat întreaga lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cărţi, documentare şi un lung-metraj sunt în pregătire pentru a ilustra aventura fără precedent care se desfăşoară din august la 700 de metri adâncime, cu o doză de acţiune şi speranţă.

"Este o poveste a cărei naraţiune continuă, o istorie în desfăşurare care are toate elementele unui roman epic", între accidentul tragic din 5 august, angoasa celor 17 zile fără niciun contact, descoperirea miraculoasă şi lunga aşteptare a unei salvări spectaculoase, a explicat pentru AFP Mauricio Tolosa, expert în comunicare la Santiago.

Pentru sociologul Rene Rios, de la Universitatea catolică, cheia constă în "componenta speranţă, legată de eficienţa acţiunii", care conferă acestei istorii un magnetism unic.

"Această poveste este incredibilă", a comentat Rodrigo Ortuzar, un cineast chilian care pregăteşte un film cu acest subiect.

"Sunt prizonieri la 700 de metri adâncime, iar acest lucru va crea în ei o transformare internă. Se generează (acolo) o minisocietate, totul este halucinant", a explicat el pentru AFP.

La San Jose, camerele sale de filmare înregistrează totul, alături de echipe ale HBO, Discovery Channel şi BBC, care intenţionează să realizeze documentare.

Pe de altă parte, adaugă Tolosa, istoria permite fiecăruia o empatie simplă, evidentă, cu cei 33 de bărbaţi. Este o informaţie "care nu generează un conflict" pentru cel care o urmăreşte şi "nu obligă o luare de poziţie".

Aceasta este o poveste în care fiecare, de pretutindeni, vrea să fie: vedete, cum ar fi cântăreţul columbian Juanes, au lansat mesaje de susţinere, Papa le-a trimis 33 de mătănii, iar fotbaliştii de la FV Barcelona sau Real Madrid le-au trimis tricouri cu dedicaţii.

Mina a avut momentele sale cheie, imaginile sale puternice, surprinse de camerele omniprezente: primele cuvinte care au venit din subteran - "Suntem bine, noi cei 33 în refugiu" - sau imaginile filmate de mineri în subteran şi difuzate de minister, de unde şi cele câteva critici.

"Sunt elemente distinctive de reality-show. Un grup de persoane blocate, o cameră care le urmăreşte şi imagini selecţionate după un criteriu pe care nu îl ştim", susţine Tolosa. Dar spre deosebire de un reality-show, nu se ştie în ce măsură minerii sunt de acord cu difuzarea acestor imagini.

Se ştie însă că în ultimele imagini video nu se vede nimic din intimitatea celor "33", numai imagini cu ei muncind, cărând pământ şi conducând maşinării.

Familiile au întreţinut ele-însele interesul, "deoarece şi-au dat seama de necesitatea de a intra în hora mediatică" pentru a face presiune mai întâi asupra căutărilor, apoi a salvării minerilor, subliniază Eduardo Santa Cruz, de la Institutul de comunicare al Universităţii din Chine.

Unele familii s-au săturat, altele au prins gustul acestui joc.

"Este normal, fiecare vrea ca fiul sau tatăl său să aibă un articol sau un reportaj", susţine Mariela Rojas, care îşi aşteaptă nepotul, pe Carlos Barrios.

Pentru Chile, povestea este "aproape terapeutică" - "o mare binecuvântare", susţine preşedintele Sebastian Pinera. "Într-un anumit mod, odiseea lor a creat o singură familie", a apreciat Prima Doamnă Cecilia Morel.

Pentru "istoria trăită" trebuie aşteptată însă cartea lui Victor Segovia, care redactează pe fundul minei cronica celor "33".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici