Festivalul Rock the City s-a încheiat cu trei ore de Guns N' Roses

Festivalul Rock the City, care a avut loc de vineri până duminică, la complexul Romexpo din Capitală, s-a încheiat cu un show de trei ore al trupei Guns N' Roses, care a inclus hituri precum "Welcome to the Jungle" şi "Paradise City", dar şi coveruri după piese semnate Pink Floyd.

1841 afișări
Imaginea articolului Festivalul Rock the City s-a încheiat cu trei ore de Guns N' Roses

Axl Rose (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trupa, al cărei lider este Axl Rose, a venit pentru a doua oară în România, după ce, în 2010, a fost huiduită pentru că a urcat pe scenă cu o întârziere de două ore. La ora 20.00, cele câteva zeci de mii de spectatori invadaseră complexul Romexpo, pentru concertul de încheiere a festivalului Rock the City. Dar, urmând zicala "Dacă m-ai înşelat o dată este vina ta, dacă m-ai înşelat de două ori este vina mea", cei din public nu s-au grăbit să ocupe locuri în faţa scenei, cunoscând obiceiurile de primadonă ale lui Axl Rose. La o jumătate de oră după 20.00, tobele de pe scenă au dat semnalul că trupa îşi începe concertul. Cu mici, cu bere, o parte dintre spectatori s-au îndreptat spre scena unde Axl Rose, cu pălărie de cowboy şi sacou asortat, cânta deja "Welcome to the Jungle".

Au urmat trei ore cu o trupă Guns N' Roses mai în formă decât faima ce o preceda de la concertul din 2010, cu un Axl care a schimbat mai multe pălării decât ar fi schimbat, probabil, Maria Antoaneta într-o zi călduroasă la Versailles,cu sound-uri atât de diferite, de la country la balade, riff-uri "supărate" şi solo-uri de chitară alternate de acutele solistului. Într-un amestec de glamour şi obiceiuri rele din tinereţe (dansul care l-a făcut celebru pe Axl şi mişcarea rock cu microfonul), show-ul a inclus artişti invitaţi, hituri şi solo-uri din diferite zone muzicale, efecte pirotehnice şi multă fantezie. Căci dacă Axl Rose este situat undeva ca artist, este fix în locul în care îşi permite, fără să se gândească de două ori să dea frâu liber fanteziei. Astfel, în acelaşi show s-au succedat DJ Ashaba - solo de chitară, "Sweet Child O' Mine", care a electrizat publicul, Axl aşezat la pian şi cântând un fragment din "Another Brick in the Wall", solo care a continuat cu "November Rain" şi Bumblefoot care a cântat "Glad to Be Here". După pauza luată în timpul melodiei artistului invitat, a apărut pe scenă acelaşi Axl, dar cu altă pălărie, pentru piesa "Don't Cry".

Deja era ora 23.00 şi formaţia nici măcar nu ajunsese la bis-uri. După "Knocking on Heaven's Door" şi "Night Train", trupa s-a întors pentu un bis care a durat până la 23.30 şi care s-a încheiat cu "Patience" şi "Paradise City" - ultima piesă fiind acompaniată, pe final, de efecte pirotehnice şi confeti roşii.

"Sunteţi o mulţime foarte mişto, mai venim pe aici", a spus Axl în final.

Înainte de show-ul formaţiei Guns N' Roses au urcat pe scenă membrii trupei Evanescence, care au avut unul dintre cele mai bune show-uri din festival. Solista trupei, Amy Lee, a ţinut să mulţumească de mai multe ori publicului român, pe care îl vedeau pentru prima dată. "Suntem recunoscători că suntem aici", a spus Lee. Cântăreaţa a vorbit cu publicul, s-a aşezat la pian pentru "Lithium" şi "My Immortal", a arborat steagul României lângă pian şi a cântat piesa pentru care au venit, în trecut, în Bucureşti, să filmeze un videoclip - "Bring Me to Life".

"Ne bucurăm că am venit aici în concert", a mai spus ea.

Dar cei care au fost "up, close and personal" cu spectatorii au fost cei de la Ugly Kid Joe. Pe o căldură de peste 40 de grade Celsius la nivelul asfaltului de la Romexpo, solistul trupei, Whitfield Crane, s-a plimbat cântând prin Golden Circle, alături de bodyguarzi. Ajuns înapoi pe scenă, acesta a şi încercat să se înţeleagă cu autohtonii, citind câteva expresii în limba română de pe o hârtie: "Mulţumesc. Ce mai faceţi? Fa-ceţi zgo-mot", a spus el. "Sunteţi o mulţime de stadion", a mai spus vocalul. Evident că nu au lipsit hiturile "Cats in the Cradle" şi "Everything about you". "Aveţi grijă de voi, beţi multă apă", li s-a adresat patern solistul trupei celor prezenţi la festival.

Ultima zi de Rock the City, duminică, a mai inclus concertele trupelor Within Temptation şi The Cult.

După ce prima zi a festivalului Rock the City a fost dedicată în mare parte trupelor româneşti, pe scenă fiind prezente formaţii precum Timpuri Noi, Luna Amară şi Celelalte Cuvinte, şi a culminat cu show-ul germanilor de la Heaven Shall Burn, a doua zi a evenimentului i-a adus din nou în faţa publicului autohton pe Soulfly şi Lacuna Coil, care s-au simţit ca acasă, şi i-a prezentat în premieră pe muzicienii de la Machine Head, care au vorbit cu fanii şi au aprins atmosfera, la finalul programului.

Cea de-a doua zi a Rock The City i-a avut în line up, în această ordine, pe Sweet Savage, Saxon, Lacuna Coil, Soulfly, Black Label Society şi Machine Head.

Membrii trupei Lacuna Coil s-au bucurat de revenirea lor în România. Îmbrăcaţi în costumele lor-semnătură de pseudo-asistente medicale, cu crucea roşie pe ele, cei doi solişti ai trupei, Cristina Scabbia şi Andrea Ferro, au vorbit cu publicul pe toată perioada concertului şi au promis, la final, că vor reveni oricând în România.

În timpul concertului de la Bucureşti, Lacuna Coil şi-a promovat cel de-al şaselea material de studio, care include 12 piese de colecţie, melodii triste şi întunecate, exprimate însă cu forţă. Lacuna Coil nu este o trupă care obişnuieşte să fie repetitivă, iar "Dark Adrenaline" pare să fie un album chiar mai reuşit decât precedentul, "Shallow Life", lansat în 2009.

După Lacuna Coil au urcat pe scenă cei de la Soulfly, care nici ei nu erau la prima întâlnire cu publicul român. Înainte să vină trupa, pe scenă a fost arborat steagul Braziliei, ca să amintească de originile solistului, legendarul Max Cavalera, dar şi de influenţele muzicii formaţiei. Soulfly a electrizat atmosfera, cu solistul care îndemna publicul să sară pe "un, dos, tres". Cei mai dedicaţi fani au fost aproape imuni la praful ridicat în parcarea de la complexul Romexpo, unii purtând măşti chirurgicale, alţii înfăşurându-şi propriile tricouri în jurul feţei.

Cei care au pus punct celei de-a doua zile a Rock the City au fost Machine Head, care au cântat aproape două ore pentru publicul care îi vedea pentru prima dată în România. Formaţia a demonstrat că îşi merită renumele, dar şi că ştie să comunice cu publicul. Vocalul Machine Head, Robb Flynn, a mulţumit de nenumărate ori publicului, a aruncat cu bere în grupurile cele mai aprige din audienţă şi s-a arătat recunoscător că în festival a văzut, după o lungă pauză, trupe precum Soulfly. El a spus că, indiferent de gen, muzica are o putere enormă asupra oamenilor. "Muzica este uimitoare (...) are puterea de a te face să te simţi fericit, să te simţi trist, să simţi dorinţă (...) te face să simţi toate lucrurile astea, într-o lume care nu vrea să simţi nimic", a spus liderul Machine Head, înainte de piesa "Darkness Within".

Ziua a doua a festivalului Rock the City trebuia să includă şi trupa Godsmack, însă artiştii şi-au anulat concertul, din cauza unor probleme de sănătate ale solistului.

Festivalul Tuborg GreenFest powered by Rock the City s-a desfăşurat la complexul Romexpo din Bucureşti, între 29 iunie şi 1 iulie.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici