Final răsuflat la mitingul neautorizat al aripii Iliescu a organizaţiilor de revoluţionari - FOTO

Cei două-trei sute de membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 care au manifestat spontan, miercuri, la Piaţa Universităţii şi-au încheiat protestul, refuzând să plece spre locul unde mitingul le-a fost, într-un final, aprobat şi alegând în schimb să se despartă pur şi simplu.

358 afișări
Imaginea articolului Final răsuflat la mitingul neautorizat al aripii Iliescu a organizaţiilor de revoluţionari - FOTO

Final răsuflat la mitingul neautorizat al aripii Iliescu a organizaţiilor de revoluţionari (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

După mai multe sesiuni de împingeri cu forţele de ordine, protestatarii încercând fie să pună mâna pe echipa B1TV, fie să blocheze, pur şi simplu, bulevardul Magheru, manifestanţii pur şi simplu s-au împrăştiat, unii dintre ei plecând bombănind înspre sediul organizaţiei, aflat în apropiere, sau spre case, "cu o scurtă oprire la Băsescu, la Cotroceni".

Protestul spontan organizat de Dorin Lazăr Maior, controversat lider al revoluţionarilor braşoveni, a fost însă marcat de nenumărate contradicţii.

Pe de-o parte, protestatarii au anunţat încă de la început că ei au revendicări politice, nu legate de proiectul legislativ prin care urmează să le fie retrase indemnizaţiile şi privilegiile.

"Auziţi-i ce scandează: totul este împotriva lui Băsescu, a lui Boc şi a mafioţilor lor. Vrem demisia guvernului, vrem alegeri anticipate organizate de un guvern de uniune naţională şi vrem ca, după acestea, ţara să nu mai fie condusă de mafioţi. Nu vorbim astăzi despre privilegii sau despre revendicări de ordin material", spunea, mândru, Dorin Lazăr Maior tuturor jurnaliştilor care îi cereau o declaraţie.

Cu toate acestea însă, unul dintre cele mai tensionate momente s-a petrecut atunci când manifestanţii au realizat că de la protestul lor relatează şi o echipă a B1TV, un post de televiziune care s-a remarcat prin virulenţa cu care a cerut modificarea legii pentru ca revoluţionarilor să nu li se mai dea indemnizaţiile şi alte beneficii. Protestatarilor le-a dispărut zâmbetul de buze şi, timp de zece minute, s-au împins cu jandarmii încercând să ajungă la operatorul B1TV. Au renunţat doar după ce, la rugămintea forţelor de ordine, echipa postului de televiziune s-a retras.

O altă contradicţie apare atunci când Dorin Lazăr Maior clamează independenţa politică a organizaţiei pe care o conduce. De ani buni, fostul preşedinte Ion Iliescu are calitatea de preşedinte de onoare al Blocului, lucru contestat chiar miercuri de unii dintre protestatari, care, mai în glumă mai în serios, le cereau socoteală liderilor pentru că în 1989 l-au "pus în fruntea ţării" pe Iliescu şi nu pe Regele Mihai I.

Neobişnuită poate trece şi atitudinea protestatarilor, care oscilau între scandări violente sau chiar obscene la adresa liderilor politici de astăzi şi discuţii amicale despre politică sau chiar fotbal cu jandarmii cu care tocmai ce încheiaseră încleştarea, dar pe care, atunci când apăreau camerele video, îi acuzau explicit de violenţă. Hotărârea, determinarea avută pe feţe în timpul îmbrâncelilor pentru a ocupa bulevardul Magheru se schimba repede în zâmbet şi "caterincă", aşa cum s-a exprimat chiar unul dintre ei, cu un aer şmecheresc.

Izul de "blat" a fost chiar şi mai puternic atunci când liderii acuzau vehement folosirea forţei de către jandarmi, după care discutau amical cu şefii echipelor de ordine, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Un obişnuit al protestelor din Piaţa Universităţii, membru al Asociaţiei Victimelor Mineriadelor şi care, atunci când nu scandează, se ocupă "cu parcarea", a venit la protest, s-a împins ce s-a împins cu jandarmii, a ascultat discuţiile participanţilor şi a concluzionat amar în timp ce se îndepărta: "E ca atunci, la Guvern, cu «dansul pinguinului». Nişte pinguini!".

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici