FOCUS: Afişe electorale răzleţe la Arcuş, în Covasna, unii localnici se întreabă ce se votează

Politicienii din judeţul Covasna încearcă, în comuna Arcuş, să îi scoată pe maghiari la vot, fără să amplaseze multe afişe electorale, iar unii localnici se întreabă ce şi când se votează.

25 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Afişe electorale răzleţe la Arcuş, în Covasna, unii localnici se întreabă ce se votează

FOCUS: Afişe electorale răzleţe la Arcuş, în Covasna, unii localnici se întreabă ce se votează (Imagine: Mediafax Foto)

Maghiarii din Covasna, indiferent dacă susţin UDMR sau independenţii, consideră că este important ca ei să fie reprezentaţi în Parlament, însă campania electorală a fost anostă, în mediul rural anunţând alegerile doar câteva afişe răzleţe lipite pe garduri.

Lupta electorală a mers pe două paliere în zonă: în colegiile în care sunt preponderent maghiari candidaţii UDMR şi independenţii maghiari au încercat să convingă electoratul de intenţiile lor bune, iar în colegiul Întorsura Buzăului-Covasna pentru Camera Deputaţilor, singurul din judeţ în care românii sunt majoritari numeric, partidele româneşti au dus o campanie mai accentuată.

Candidaţii UDMR au încercat să transmită mesajul că "merg împreună mai departe", în timp ce candidaţii independenţi au îndemnat electoratul să voteze schimbarea. Oamenii au păreri diferite despre apariţia Partidului Civic Maghiar pe planul politic sau candidatura unor independenţi, dar şi în ceea ce priveşte performanţa celor din UDMR.

În comuna covăsneană Arcuş, atmosfera alegerilor aproape că nu s-a simţit, iar mulţi localnici se întreabă miraţi când şi ce se votează. Aici s-au amplasat puţine afişe, iar bannere sau materialele electorale de dimensiuni mai mari au lipsit de pe uliţele comunei. În colegiile de care aparţine comuna Arcuş, lupta electorală s-a purtat între reprezentanţii UDMR şi candidaţi independenţi maghiari, susţinuţi sau nu de PCM.

Oamenii din Arcuş au răspuns amabil şi deschis, întrebaţi fiind despre alegeri, despre campanie, candidaţi, dar au explicat la fel de amabil că lupta politică nu îi interesează.

O femeie care curăţa zăpada din faţa casei a spus că nu îi cunoaşte pe candidaţi, nici pe cei ai UDMR, nici independenţii, dar ştie că este campanie electorală şi că se votează la 30 noiembrie. "Voi decide până la alegeri cu cine să votez", a spus aceasta.

Întrebată ce părere are că în viaţa politică există acum două formaţiuni maghiare, femeia, fără să-şi întrerupă munca, spune doar că nu ştie dacă este bine sau nu, pentru că nimeni nu poate spune de acum ce rezervă viitorul.

Un bărbat care se plimbă pe uliţele comunei spune şi el că ştie despre campania electorală, că a văzut deja câteva afişe şi chiar au fost unii candidaţi în localitate pentru a se întâlni cu oamenii. El este mulţumit de existenţa PCM, dar nu are o părere la fel de bună despre faptul că partidul nu are candidaţi proprii, ci susţine doar independenţi. "Este foarte bine pentru noi, maghiarii, că sunt mai mulţi, însă poate PCM trebuia să aibă candidaţi proprii, pentru că aşa nu se simte atât de mult prezenţa acestei formaţiuni", explică acesta, dar adaugă că va merge la vot alături de familia sa.

"Nici n-am auzit că sunt alegeri acum, am văzut un afiş, dar nu ştiam că vom vota deja duminică", spune o femeie în vârstă.

"Pentru noi, care suntem în vârstă, este bun şi UDMR, şi PCM. Pentru mine este indiferent şi faptul că PCM susţine doar independenţi. Voi merge la vot, aflu din ziar care candidat este mai bun", adaugă femeia. În discuţie intervine şi un alt localnic, tot în vârstă, iar amândoi se plâng că politicienii nu sunt atenţi şi la bătrânii care au pensii mici. "Primesc acum două milioane de lei (vechi), cum să trăieşti din aceşti bani? Mă mai ajută fata mea, care stă în oraş, altfel ce aş face?", spune bătrânul.

(Kiss Edit; corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici