FOCUS: "Bătrânii" Cupei Mondiale din Africa de Sud

Cupa Mondială din Africa de Sud va fi, probabil, ultimul "tur de pistă" la o mare competiţie internaţională pentru câteva mari vedete ale fotbalului, cum ar fi francezul Thierry Henry, argentinianul Juan Sebastian Veron sau italianul Fabio Cannavaro.

53 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Bătrânii" Cupei Mondiale din Africa de Sud

Thierry Henry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mexicanul Cuhautemoc Blanco, celebru pentru un truc ce îi poartă numele, se numără printre cei mai în vârstă participanţi la Cupa Mondială, el având 37 de ani. Trucul, pe care Blanco l-a folosit în special la CM-1998, constă în prinderea balonului între picioare, atunci când jucătorul este înconjurat de doi sau mai mulţi fotbalişti adverşi. Jucătorul sare cu mingea şi o eliberează în aer, după care o prinde la aterizare, lăsându-şi adversarii în urmă.

Cei mai în vârstă jucători de la CM sunt, după cum era de aşteptat, doi portari. Adevăratul "bunic" al turneului va fi celebrul David "Calamity" James, care apără poarta Angliei. La 39 de ani (el va împlini 40 de ani la 1 august), el îl depăşeşte ca vârstă pe australianul Mark Schwarzer, cu aproximativ doi ani.

Dintre fundaşi, care au în medie carierele mai lungi decât cele ale atacanţilor, campionul mondial Fabio Cannavaro se află, fără îndoială, la ultima competiţie alături de naţionala Italiei. La 37 de ani, el este un lider şi un om de bază pentru selecţionerul Marcello Lippi.

Campionii mondiali din 2006 sunt, de altfel, în mare parte titulari în continuare în reprezentativa Italiei.

"Calitatea unui jucător nu constă doar în vârstă sau tehnică. Mai contează entuziasmul, experienţa, carisma, înţelepciunea, obişnuinţa de a juca meciuri internaţionale… Cupa Mondială durează o lună şi înseamnă cel mult şapte meciuri. Nu avem neapărat nevoie să fie în lot jucători de 24 de ani", spune Marcello Lippi.

Francezul Thierry Henry, finalist nefericit în 2006, împotriva lui Cannavaro, nu este atât de în vârstă (32 de ani), dar în cazul atacanţilor contează cel mai mult prospeţimea. Acesta ar putea fi ultimul mare turneu pentru Henry.

Argentinienii Juan Sebastian Veron (35 de ani) şi Martin Palermo (36 de ani) se află cu siguranţă la ultima participare la CM, însă nu în aceleaşi ipostaze. Veron este om de bază în linia de mijloc argentiniană, în timp ce Palermo este un joker, gata să facă diferenţa în ultimele minute, cum s-a întâmplat în preliminariile cu Peru.

Nigerianul Kanu, în vârstă de 33 de ani, se va afla la Cupa Mondială tot ca un joker şi ca lider în vestiar, la fel ca sud-coreeanul Ahn Jung-hwan (34 de ani), erou naţional şi autorul unui gol de aur împotriva Italiei, la CM-2002.

Căpitanul naţionalei Germaniei, Michael Ballack (33 de ani), accidentat la gleznă şi indisponibil pentru Cupa Mondială, a ratat şansa de a spune adio primei reprezentative la un turneu final mondial. Poate o va face la Campionatul European din 2012…

Doi jucători care participă, în Africa de Sud, pentru prima şi ultima dată la un turneu final al Cupei Mondiale, sunt algerianul Rafik Saifi (35 de ani) şi hondurianul Carlos Pavon (36 de ani).

Însă după ce l-am văzut pe Roger Milla, erou la 38 de ani (4 goluri la Cupa Mondială din 1990), dar şi la 42 de ani, la CM-1994, nu mai trebuie să luăm nimic ca fiind o certitudine.

Poate una din gloriile trecute de prima tinereţe vor rămâne în activitate în plan internaţional până la următorul campionat continental (Euro-2012, CAN-2012, Copa America-2011).

(Material realizat de Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici