Video FOCUS: Bruce Dickinson, un "şcolar mare" încă în căutare de adrenalină, pentru prima oară în România (VIDEO, AUDIO)

Pilotează aproape zilnic avioane de linie, s-a dat chiar şi cu un "Spitfire", conduce tancuri de război, trenuri cu aburi, colindă Londra pe bicicletă, face emisiuni radio şi TV pentru BBC şi Discovery şi, în timpul liber, este idolul a milioane de rockeri.

5 afișări

Cu toate astea, Bruce Dickinson, legenda rock născută la începutul anilor '80 în Iron Maiden, odată cu aşa-numitul curent New Wave of British Heavy Metal, şi-a găsit timp şi a venit, vineri, pentru prima oară în România.

A aterizat pe Otopeni, a mers câţiva kilometri cu maşina până la Băneasa şi, după o apă rece şi câteva vorbe schimbate cu jurnaliştii români, a plecat la manşa unui Antonov, de la Bucureşti la Constanţa.

Dickinson a venit în România pentru un eveniment organizat în acest week-end la Constanţa. Un grand-prix aviatic cu o serie de concursuri pentru piloţii sportivi la care participă nume grele din lumea exclusivistă a acestui sport şi pe care specialistul Bruce Dickinson îl va comenta.

Îmbrăcat cu o pereche de blugi, încălţat cu adidaşi şi purtând un tricou clasic, simplu, Dickinson a apărut la întâlnirea cu jurnaliştii români zâmbind larg. Mic de statură, dar atletic şi energic, injectat cu un excelent simţ al umorului, rocker-ul britanic a recunoscut din start că nu ştie mai nimic despre România.

"Ştiu că aţi scăpat de Ceauşescu şi mai ştiu că de-aici se trage Dracula", a spus Dickinson zâmbind.

Deşi legenda heavy metal-ului britanic, Iron Maiden, a trecut cândva pe la Bucureşti, Dickinson nu a urcat atunci pe scenă alături de colegii săi, în acea perioadă el fiind plecat din trupă pentru o carieră solo.

A fost întrebat, pentru început, despre marea lui pasiune, pilotajul. S-a uitat pe geamul salonului oficial de la Băneasa la Antonov-ul la manşa căruia urma să plece către Constanţa.

"Despre Antonovul de-afară? Am mai pilotat unul la fel, la o petrecere de copii, acum câţiva ani. Am plimbat, pe rând, 40 de copii. Am făcut trei ture, a fost interesant. Singura problemă este că toate comenzile şi indicatoarele de bord sunt scrise în limba rusă, inclusiv manualul este în rusă... E un avion cu dublă comandă care, de obicei, presupune ca un pilot să conducă efectiv avionul, iar celălalt să facă restul de chestii care mai trebuie făcute la un zbor. Presupun că eu voi pilota, căci nu am cum să fac celelalte chestii din cauza comenzilor scrise în rusă...", a răspuns, râzând, Dickinson.

Totuşi, el le-a dat şi câteva asigurări celor din echipa ProTV - Roxana Ciuhulescu şi Cristian Leonte - care l-a însoţit în avion până la Constanţa.

"Ultima oară am zburat ieri, 14 ore, din Insulele Capului Verde până pe Gatwick, la Londra. Dar m-am culcat la miezul nopţii, liniştit, nu am ieşit nicăieri să mă îmbăt", a spus star-ul heavy metal.

I-au plăcut avioanele de mic, atunci când naşul şi unchiul său, ambii activi în Royal Air Force (forţele aeriene britanice, n. red.), l-au luat şi l-au dus la multe mitinguri aviatice. A cochetat şi cu armata, dar nu i-a plăcut, deşi spune că viaţa din armată este aproape la fel cu cea de pilot dar şi cu cea de star rock.

"Singura diferenţă este că în armată cineva încearcă să te omoare, asta e marea deosebire. În rest, armata înseamnă mult timp în care nu faci nimic şi apoi un timp scurt în care faci foarte multe lucruri. Petreci mult timp plecat de-acasă şi, atunci când nu eşti de serviciu, te duci şi te îmbeţi, ceea ce seamănă extrem de tare cu viaţa într-o trupă rock", a spus Dickinson, în râsetele asistenţei.

Devenind serios, pilotul Dickinson a spus că "nu este potrivit" să te urci la manşă băut, însă a admis că, după cursă, pilotului nu-i este interzis alcoolul. Îi place meseria "full-time" de pilot de linie, fără de care n-ar fi ajuns, spune el, în "locuri minunate de pe lumea asta". Singurele situaţii critice pe care le-a întâlnit în cariera de pilot până la acest moment au fost dăţile în care mâncarea din avion era proastă. Optimistul recunoaşte însă că au fost şi câteva probleme, dar "d-asta îşi ia pilotul salariu, să le rezolve".

Vocalistul de la Iron Maiden recunoaşte că se plictiseşte repede cam de orice, aşa că trebuie mai mereu să găsească ceva nou de făcut. "Sunt momente în viaţă în care simţi că te-ai plictisit şi trebuie să schimbi ceva, să te îndrepţi spre altceva, şi-atunci rişti şi o faci", vorbeşte el despre momentul despărţirii de colegii de la Iron Maiden. Dealtfel, despărţirea de trupă l-a îndreptat definitiv spre pilotaj, dar şi spre alte experienţe generatoare de adrenalină.

Despre muzică vorbeşte puţin. Restul îl face pe scenă. Tip de modă veche, Dickinson recunoaşte că nu are un i-Pod, ci foloseşte "un clasic CD player". Întrebat ce muzică are în el, spune că în momentul ăsta ascultă câteva cd-uri cu emisiunile lui muzicale de la BBC, ca să vadă dacă au fost bune de ceva sau nu.

Ascultă şi muzică nouă, dar, cu ironie, spune că nu a renunţat la "muzicile vechi, de poponari bătrâni din anii '80".

Povesteşte că statutul său de star rock i-a permis să încerce "chestii foarte tari", ajungând astfel să conducă tancuri sau trenuri cu motoare pe aburi.

"Cărui şcolar nu i-ar plăcea să conducă un tanc? Căci asta sunt eu, un şcolar mare!", s-a prezentat, modest, omul de aproape 50 de ani, care spune că se plictiseşte constant de ce are şi caută continuu, dorind mai mult.

"Nicko, bateristul, era un pilot foarte bun, dar nu mai zboară. S-a apucat de golf. Am încercat şi eu dar nu e pentru mine. E un sport frumos, dar, totuşi, la golf se întâmplă câte ceva la fiecare 20 de minute, ceea ce, acum, pentru mine, este cam mult... Poate când voi fi mai bătrân", a mai spus vocea Iron Maiden, care, mulţumind politicos pentru apa adusă de un angajat al salonului oficial de la Băneasa, s-a ridicat şi a plecat către biplanul vechi şi albastru care-l aştepta pregătit de plecare către Constanţa.

Despre un eventual concert în România în viitorul apropiat a evitat să vorbească, spunând doar, cu diplomaţie, că şi-ar dori să cânte aici împreună cu Iron Maiden, dar că "nu se ştie încă nimic".

Trupa va pleca, la anul, într-un turneu mondial.

(Serviciul FOTO al Agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

(Serviciul AUDIO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie înregistrarea declaraţiilor lui Bruce Dickinson. Pentru a beneficia de acest serviciu puteţi accesa link-ul Mediafax audio de pe pagina de internet a agenţiei sau direct adresa de internet http://audio.mediafax.ro.)

(Ovidiu Vanghele; ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici