FOCUS: Campionii a 15 sporturi de iarnă se întrec, de vineri, la Olimpiada de la Vancouver - GALERIE FOTO

Campionii a 15 sporturi de iarnă se vor întrece, în perioada 12 - 28 februarie, pentru un loc pe podium la Olimpiada de Iarnă de la Vancouver, din Canada, ţară care a mai găzduit competiţia de două ori.

47 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Campionii a 15 sporturi de iarnă se întrec, de vineri, la Olimpiada de la Vancouver - GALERIE FOTO

FOCUS: Campionii a 15 sporturi de iarnă se întrec, de vineri, la Olimpiada de la Vancouver (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Porţile stadionului BC Place din Vancouver se vor deschide pentru public, vineri, începând cu ora locală 14.00, urmând ca în jurul orei 17.00 să aibă loc o repetiţie a ceremoniei de deschidere.

Olimpiada de la Vancouver se la deschide oficial la ora 18.00. Biletele pentru public au fost puse în vânzare din 3 octombrie 2009, preţurile acestora variind între 22 şi peste o mie de dolari.

Tot vineri se încheie şi traseul de 106 zile a Flăcării Olimpice, din Atena până în Vancouver. Acesta acoperă peste 45.000 de kilometri şi peste o mie de comunităţi.

Aproximativ 12.000 de persoane au fost, de-a lungul traseului, purtătoare ale torţei, majoritatea fiind selectate prin programe publice.

Specificul traseului din acest an este, potrivit organizatorilor, faptul că flacăra a străbătut cel mai mult timp teritoriul ţării gazdă, de la 30 octombrie 2009 ea fiind transportată prin Canada.

În ceea ce priveşte competiţiile din cadrul Olimpiadei, există 15 categorii: schi alpin, biatlon, bob, schi fond, curling, patinaj artistic, schi acrobatic, hochei pe gheaţă, sanie, combinată nordică, short track, skeleton, sărituri cu schiurile, snowboarding şi patinaj viteză.

Câteva dintre competiţii se vor desfăşura şi în Whistler, Columbia Britanică.

În cadrul Olimpiadei se vor desfăşura 86 de probe, la care vor participa concurenţi din 81 de ţări, inclusiv România.

Oraşul Vancouver a fost ales să găzduiască Olimpiada de Iarnă 2010 din trei finaliste la nivel mondial: Salzburg din Austria, PyeongChang din Coreea de Sud şi Vancouver din Canada. Dintre oraşele din Canada, Vancouver a fost ales de Asociaţia Canadiană Olimpică, fiind la scor strâns cu Quebec (40 la 32).

Probele şi ceremoniile vor avea loc în arene din Vancouver, Whistler, Richmond şi Vancouver de Vest.

În prima zi a Olimpiadei are loc o singură competiţie, de sărituri cu schiurile, urmând ca în celelalte zile probele să se desfăşoare, de la 9.00 - 10.00, până seara, la orele 18.00 - 21.00.

Ceremonia de închidere a Olimpiadei are loc în 28 februarie, la ora locală 17.30.

Preferaţii la obţinerea celor mai multe locuri pe podium sunt germanii, americanii şi canadienii, aceştia câştigând, de-a lungul timpului, cele mai multe medalii la olimpiadele de iarnă.

România este reprezentată de 28 de sportivi la Olimpiada de Iarnă de la Vancouver.

Aceştia sunt Ionuţ Andrei (24 de ani, bob), Andrei Anghel (20 de ani, sanie), Cosmin Chetroiu (22 de ani, sanie), Mihaela Chiraş (22 de ani, sanie), Florin Cezar Crăciun (20 de ani, bob), Valentin Creţu (20 de ani, sanie), Ioan Dănuţ Dovalciuc (25 de ani, bob), Reka Ferencz (20 de ani, biatlon), Monika Gyorgy (27 de ani, schi), Petrică Hogiu (18 de ani, schi), Paul Ifrim (21 de ani, sanie), Nicolae Istrate (27 de ani, bob), Zoltan Kelemen (23 de ani, patinaj artistic), Katalin Kristo (26 de ani, short track), Maria Marinela Mazilu (18 ani, skeleton), Edith Miklos (21 de ani, schi alpin), Ioan-Gabriel Nan (29 de ani, schi alpin), Paul Constantin Pepene (21 de ani, schi), Diana Plotogea (28 de ani, biatlon), Mihaela Purdea (27 de ani, biatlon), Carmen Radenovic (28 de ani, bob), Alina Vera Savin (21 de ani, bob), Dragoş Staicu (24 de ani, schi alpin), Alexandra Stoian (26 de ani, biatlon), Raluca Strămăturaru (24 de ani, sanie), Violeta Strămăturatu (21 de ani, sanie), Ionuţ Taran (22 de ani, sanie), Eva Tofalvi (31 de ani, biatlon).

Primele Jocuri Olimpice de Iarnă din istorie au avut loc în 1924, la Chamonix, în Franţa. Prima medalie de aur în această competiţie a mers la americanul Charles Jewtraw, după proba de patinaj viteză.

La prima Olimpiadă de Iarnă au participat 16 naţiuni, cu peste 250 de sportivi. La Olimpiada din 2010 vor participa aproximativ 2.500 de sportivi.

În acelaşi timp cu desfăşurarea Jocurilor de Iarnă are loc şi Olimpiada Culturală 2010 (22 ianuarie - 21 martie).

În fiecare zi a Olimpiadei Culturale, în Vancouver, Richmond şi Whistler au loc peste 40 de manifestaţii artistice, majoritatea cu intrare gratuită.

De exemplu, în 12 februarie vor concerta formaţiile Malajube (din Montreal) şi Yelo Molo (din Quebec), a doua zi are loc concertul Valerie Sajdik, în 24 februarie concertează Corul de Cameră din Moscova, iar în 28 februarie are loc un concert al aborigenilor din Canada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici