FOCUS: Dan Iosif - susţinător fidel al lui Ion Iliescu şi pion în revoluţia din decembrie '89

Deputatul Dan Iosif, unul dintre cei mai fideli oameni ai fostului preşedinte Ion Iliescu şi un pion important în revoluţia din decembrie 1989 din Bucureşti, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de 57 de ani.

3 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Dan Iosif - susţinător fidel al lui Ion Iliescu şi pion în revoluţia din decembrie '89

FOCUS: Dan Iosif - susţinător fidel al lui Ion Iliescu şi pion în revoluţia din decembrie '89

Iosif a fost unul din liderii manifestaţiei din 21 decembrie 1989 din zona Pieţei Universităţii şi printre primii care au intrat în sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

În 1990, a fost un lider marcant în organizarea de contramanifestaţii, din postura de susţinător fervent al lui Ion Iliescu. De altfel, Iosif a fost consilier prezidenţial în chestiunea revoluţionarilor.

Într-un interviu din august 1995, acordat agenţiei MEDIAFAX, Dan Iosif susţinea că nu mai este o mîndrie pentru el că este declarat erou al Revoluţiei, "cînd eroii s-au înmulţit precum gîndacii de bucătărie". El menţiona faptul că din 6.000 de revoluţionari, cifra ajunsese la 40.000.

"Există oameni care merită cu prisosinţă titlul de luptător în Revoluţia română şi nu-l au, pentru că, plini de bun simţ, au preferat să stea undeva în umbră. Pot să vă dau nume de rezonanţă dintre persoanele implicate, cu vîrf şi îndesat, în victoria Revoluţiei, care stau într-un anonimat perfect", declara Dan Iosif, în urmă cu 12 ani.

Încet, încet Dan Iosif a intrat într-un con de umbră, însă aproape în fiecare an cu ocazia comemorării evenimentelor din decembrie 1989 el avea un scurt discurs, unele rămânând memorabile.

Astfel, în decembrie 2001, Dan Iosif le-a atras atenţia participanţilor la şedinţa solemnă, consacrată aniversării Revoluţiei Romîne, că nu sînt în stare "să-i omagieze în mod pios pe cei care au murit în decembrie 1989".

Remarca lui Iosif i-a vizat pe cei care au părăsit sala în timpul şedinţei şi pe vorbitorii care cu această ocazie şi-au exprimat opinii politice.

"Aţi venit aici reprezentanţi ai partidelor, care n-aţi existat. V-am creat noi! Noi am făcut posibil ca maghiarii, saşii, ţiganii să trăiască liber, într-o ţară mai veche decît Europa", a spus, atunci, Dan Iosif.

El i-a sfătuit pe participanţii la manifestare ca, data viitoare cînd vor lua cuvîntul, să vorbească "cu durere în glas, nu cu infatuare". "Poate va avea loc o nouă răsturnare a valorilor din România şi cine ştie cine vă va învăţa bunul simţ, respectul şi moderaţia", a încheiat Dan Iosif.

Patru ani mai târziu, în decembrie 2005, deputatul PSD Dan Iosif, a susţinut, în şedinţa comună a Parlamentului, o declaraţie care s-a dorit a reprezenta vocea martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, martiri care, în opinia sa, "privesc cu reproş faptul că au fost uitaţi de cei cărora le-au dăruit libertatea".

Dan Iosif şi-a început declaraţia cu rostirea rugăciunii "Tatăl Nostru". Gestul său a fost de natură să ridice toţi parlamentarii în picioare. La sfârşitul rugăciunii, senatorii şi deputaţii şi-au făcut semnul crucii.

"Nu ne considerăm revoluţionari, ne considerăm dătători de libertate. (...) V-am dat ce nu vă dă democraţia... v-am dat libertatea pe care am plătit-o scump, cu sânge..." a spus Dan Iosif, adăugând, retoric: "Unde este respectul pe care vi-l cerem de 16 ani?".

"Căutaţi tot timpul criminali, căutaţi asasini, căutaţi terorişti... dar pe noi de ce ne căutaţi doar în asemenea momente?", s-a întrebat Dan Iosif .
Deputatul şi-a exprimat, totodată, nemulţumirea că în cărţile de istorie se permite să scrie despre crainici TV, în timp ce se scrie "atât de puţin" despre cei care au murit.

"Vă rugăm ca în 2006 să vă aplecaţi cu mai multă atenţie asupra Zilei Naţionale", a mai adăugat Dan Iosif, adresându-se parlamentarilor care, în 2005, nu au avut o sesiune solemnă organizată cu acest prilej.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici