Video FOCUS: "La Scăldat" de Ion Creangă, în lectura ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei le-a citit, marţi, copiilor de la Grădiniţa 112 din Capitală un fragment din povestea "La scăldat", de Ion Creangă, ocazie cu care a aflat de la aceştia unde şi-au petrecut vacanţa şi cât de multe poveşti le citesc părinţii şi educatoarele.

2234 afișări

Punctual ca de obicei, la ora 11.00, aşa cum a anunţat, Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cobora din maşina ministerială în faţa Grădiniţei nr. 122 din Capitală, situată pe strada Băneasa nr. 12 din sectorul 1.

Este vorba despre o grădiniţă ce poate concura cu unităţi similare din ţări europene. Vopsită în culori vesele, curată şi încă mirosind a var proaspăt şi soluţie de şters mocheta, grădiniţa pare pustie. Copiii sunt ţinuţi cuminiţi într-o sală, iar educatoarele şi conducerea repetă mesajele oficiale.

În clasa unde a fost invitat ministrul Educaţiei sunt multe jucării, aşezate ca la expoziţie, care de care mai frumose şi mai noi. Măsuţe mici şi scăunele pe măsură. Ministrul ia loc pe unul din scăunelele copiilor, iar grupa selectată pentru momentul festiv este invitată în sală. Sunt copii frumoşi, unii îmbrăcaţi obişnuit alţii "adevăraţi cavaleri şi domnişoare".

Toţi se aşează pe pernuţe. Ministrul le spune: Eu sunt Cristian, dar voi? Fiecare se prezintă pe rând. Unii - neatenţi sau mai puţin intersaţi - tac. Sunt treziţi de ceilalţi colegi. Spun numele şoptit, apoi ministrul face "pasul" spre lumea poveştilor. Îi întreabă dacă ştiu poveşti cu feţi frumoşi şi zâne, iar copiii îi răspund în cor: daaa. Educatoarea se simte obligată să spună copiilor că acest Cristian, aşa cum s-a prezentat el simplu, este de fapt chiar ministrul Educaţiei, domunul Cristian Adomniţei.

Ministrul trece zâmbind uşor peste această precizare şi încearcă să-l prezinte, cât mai pe înţelesul copiilor, pe autorul povestirii "La scăldat".

"Astăzi vă voi spune o poveste a unui om foarte înţelept care a murit bătrân şi care a scris multe poveşti pentru copii. Vă voi citi un picuţ dintr-o poveste mult mai lungă numită "Amintiri din copilărie"a lui Ion Creangă. Autorul a trăit într-o regiune numită Moldova, situată în partea de Nord a ţării. Ştiţi, nord pe hartă înseamnă sus când te uiţi pe hartă. Unele cuvinte sunt spuse altfel decât vorbim noi azi, de aceea am să vă explic ce înseamnă", a mai spus Adomniţei, începând lectura.

În timp ce ministrul Educaţiei citea şi explica, pe un ecran mic, aşezat exact în faţa copiilor, se derulau imagini din povestirea "La scăldat".

"Mămica îl roagă pe băiat să aibă grijă de sora lui, dar lui nu-i place. Şi, deşi mama i-a promis să îi cumpere o pălărioară şi o cureluşă, Nică fuge la scăldat, pentru că nu rezistă căldurii de afară", explica ministrul textul citit. Povestea continuă, iar copiii nu par deloc stăini de ea. Totuşi, sunt cuvinte pe care nu le înţeleg. Ministrul le explică, iar la sfârşit, morala ... "Copilul şi-a cerut scuze şi a fost iertat de mamă, pentru că nu a ascultat-o. Vorba dulce, mult aduce. Voi ce aţi făcut în vacanţă, aţi fost la scăldat?" i-a mai întrebat Adomniţei pe micuţi, părăsind universul povestirii.

Acelaşi daaa, în cor. Un copil mai vorbăreţ spune că a fost la mare, dar i-a fost frică de nisipul ud. "Mi-au cumpărat maşină de muncit", a spus altul, fără legătură cu locul unde şi-a petercut vacanţa şi fără alte explicaţi despre maşina miraculoasă. Apoi ministrul i-a îndemnat pe copii să fie cuminţi şi să-şi asculte părinţii, iar ca răsplată vor fi duşi la mare şi la munte. Îi salută şi pleacă.

Copiii sunt luaţi din sală, dar readuşi pentru interviuri. Cei mai mulţi dintre copii Grădiniţei 112 cunosc povestirile lui Ion Creangă.

"Cel mai mult îmi place «Punguţa cu doi bani». Mi-a plăcut pentru că bunicuţa l-a gonit pe cocoş", a spus Maria. Are şi ea acasă o punguţă în care adună mărunţiş. "Cu banii îi ajut pe părinţi să cumpere lucruri", a completat Maria, care la cei cinci ani şi jumătate ştie şi povestea Cenuşăresei, dar nu i-a citit-o nimeni, ci i-au pus-o părinţii pe calculator.

Şi unui băieţel mai timid îi plac poveştile lui Creangă, cel mai mult cea citită de ministru.

Unii copii au reţinut că "domnul care a citit povestea este ministru". La întrebarea ce face ministrul? câteva fetiţe răspund: "Ministrul citeşte". "Asta face el la serviciu?" ... "Nu, la serviciu face treabă. Alţii nu ştiu cine este cel care le-a citit povestea. La cei trei ani, băieţelul care a tăcut când au fost făcute prezentările la începutul festivităţii are alte gânduri decât să reţină cine anume le-a citit "La scăldat". "La noi la grădiniţă a venit domnul ministru, care la serviciu face treabă", a insistat hotărâtă o fetiţă, interesată la ce post de televiziune ar putea să-şi urmărească declaraţia.

Pentru ministrul Cristian Adomniţei, vizia la grădiniţa din Băneasa face parte din programul Ministerului Educaţiei "Să citim pentru mileniul III", care a început în 2002, dar despre care s-a vorbit foarte puţin până marţi. Este un program de stimulare a interesului pentru lectură în rândul preşcolarilor şi al şcolarilor mici. Programul a fost dezvoltat în şcolile şi grădiniţele din toate judeţele ţării.

"În cadrul programului, persoane publice sau rude ale copiilor au avut şi au ocazia de a citi în faţa preşcolarilor şi a elevilor diferite opere, cu scopul de a le stimula interesul pentru lectură", a explicat demnitarul.

Pentru educatoare şi conducerea grădiniţei, ziua de marţi a fost prilej de mândrie. Pentru cei mai mulţi copii, a fost o zi cu lume multă, poze de grup sau individuale, declaraţii, dar fără jucării.

(Elvira Gheorghiţă; elvira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici