FOCUS:Majorarea tarifelor la energie şi gaze vor împinge inflaţia spre 1% în iulie

Majorarea tarifelor la energie şi gaze va accelera creşterea preţurilor de consum în iulie, astfel că inflaţia lunară se va apropia de 1%, estimează analiştii economici, care afirmă că Guvernul trebuie "să ţină în frâu" salariile în sectorul public pentru evitarea unui nou puseu inflaţionist.

18 afișări
Imaginea articolului FOCUS:Majorarea tarifelor la energie şi gaze vor împinge inflaţia spre 1% în iulie

Majorarea tarifelor la energie şi gaze vor împinge inflaţia spre 1% în iulie (Imagine: Mediafax Foto)

"Impactul celor două majorări asupra inflaţiei va fi unul major şi anticipez o creştere de 0,7-0,75% în inflaţia lunară. În plus, se va manifesta şi un impact indirect asupra inflaţiei, prin scumpirea produselor al căror preţ este influenţat direct şi major de costul gazelor naturale şi energiei electrice", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Ionuţ Dumitru, analist şef al Raiffeisen Bank România.

Reprezentantul băncii spune că se aşteaptă ca rata inflaţiei să crească în luna iulie cu peste 1% faţă de luna iunie şi să atingă un maxim anual de 9,5%, care ulterior va scădea la 8,5% în luna august şi la 7,5% în luna septembrie, urmând ca anul 2008 să se încheie la un nivel de 6,5%.

"Atenuarea impactului creşterii preţurilor la gazele naturale şi energia electrică asupra inflaţiei va fi posibil, în principal, prin ţinerea sub control de către Executiv a creşterilor salariale, care atunci când sunt puse în practică, trebuie să fie corelate cu productivitatea muncii", a arătat Dumitru.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, joi, că preţurile gazelor vor creşte de la 1 iulie în medie cu 12,5%.

De asemenea, autoritatea a anunţat că tariful la energie electrică se va majora de la 1 iulie în medie cu 5,3%, creşterea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4% faţă de preţul curent.

Radu Crăciun, directorul de investiţii al Interamerican Fond de Pensii, a arătat că deciziile ANRE vor avea ca efect propagarea scumpirilor asupra tuturor produselor din economia naţională în lunile iulie şi august.

"De asemenea, odată cu venirea anotimpului rece, vom asista şi la creşterea tarifelor la încălzire începând cu luna octombrie", a afirmat Crăciun.

Analistul spune că majorarea preţurilor la energie şi gaze va obliga companiile, şi implicit economia naţională, să acţioneze mai eficient.

"Guvernul trebuie să fie atent la presiunile inflaţioniste pe partea de cerere, cum ar fi majorările salariale, mai ales că România se află într-o situaţie în care se manifestă puternic o cerere substanţială de consum", a explicat Crăciun, care a anticipat că inflaţia anualizată va încheia anul 2008 în intervalul 6,2-6,5%.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, anticipează că majorarea preţurilor la gaze naturale şi energia electrică va aduce un plus de 1-1,5 puncte procentuale în inflaţia anualizată, care se va situa în decembrie la 6,25-6,3%.

Totodată, Cabat crede că inflaţia din iulie va fi creşte cu 0,35-0,4 puncte faţă de nivelul consemnat în luna iunie.

"Creşterile tarifelor la energie şi gaze nu au la bază cauze locale, ci sunt importate, pe fondul majorării cotaţiilor la petrol. Este clar că Banca Naţională va proceda la creşterea dobânzii de politică monetară, aşa cum a făcut-o deja. Fără a intra în clişee de analiză macroeconomică, Guvernul nu prea are ce să facă în situaţia actuală, poate doar să majoreze taxele şi impozitele pentru temperarea consumului", a spus Cabat.

BNR a majorat, joi, pentru a şasea oară consecutiv, dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, şi a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda se majorează începând de vineri, 27 iunie.

Banca centrală ţinteşte, în acest an, o inflaţie de 3,8%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.

 

(Material realizat de Adrian Dumitrache, dumitrache@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici