FOCUS: Pandele, Cozma şi Becali-actorii unei comedii româneşti cu iz puternic de campanie electorală

Sute de cetăţeni din Voluntari au asistat, duminică seară, la o comedie cu leit-motivul "Greva Foamei", în care au jucat primarul Florentin Pandele, mai mulţi consilieri de-ai săi, dar şi fostul lider al minerilor Miron Cozma şi liderul PNG Gigi Becali, ultimii doi în roluri de "rezidenţi celebri".

113 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Pandele, Cozma şi Becali-actorii unei comedii româneşti cu iz puternic de campanie electorală

FOCUS: Pandele, Cozma şi Becali-actorii unei comedii româneşti cu iz puternic de campanie electorală

Totul a început duminica trecută atunci când Mihai Tatulici, realizator al unei emisiuni televizate, s-a contrat puternic cu edilul de Voluntari, Florentin Pandele. Exact o săptămână mai târziu, Pandele a fost din nou invitat să participe la o ediţie a emisiunii moderate de Tatulici, în timpul căreia realizatorul i-a închis microfonul, refuzând, spune edilul, să-i dea dreptul să se apere în faţa unor acuzaţii.

Orgolios, aşa cum aveam să aflăm câteva ore mai târziu că este, primarul Pandele a anunţat nici mai mult nici mai puţin decât că intră în greva foamei, simţindu-se deranjat de atitudinea moderatorului Tatulici. Iniţiativa sa a fost imediat preluată şi de consilierii locali de Voluntari care-l sprijină, astfel că imprimanta Primăriei a fost înroşită de atâta printat coli pe care scria, cu litere mari, "Greva Foamei", pe care protestatarii de ocazie şi le-au pus repejor în piept, la piept, pe piept sau în buzunare, în funcţie de accesoriile vestimentare ale fiecăruia. Şi, bineînţeles, i-au şi anunţat de demersul lor pe locuitorii din Voluntari, adunaţi în piaţeta de lângă Primărie pentru a vedea, proiectate pe un ecran uriaş, mai întâi emisiunea la care fusese invitat Pandele, după care meciul Steaua-UTA.

Au urmat câteva ore de discursuri rostite de pe treptele sediului Primăriei, multe dintre intervenţii făcându-le chiar primarul Pandele. În mai multe rânduri, edilul l-a înjurat "ca la uşa Primăriei" pe Tatulici, acuzându-l de toate cele şi numindu-l în fel şi chip, în aplauzele mulţimii de susţinători, care-l întrerupea pentru a-i scanda numele sau pentru a-l ocărî pe jurnalist la unison cu primarul supărat.

La câteva ore de la izbucnirea protestului spontan - dirijat uneori chiar cu dibăcie de apropiaţii şi consilierii primarului - la Primărie a venit primul dintre "rezidenţii celebri" ai Voluntarilor, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Acesta şi-a declarat susţinerea pentru primarul Pandele, după care, discret, s-a retras.

Au urmat alte câteva ore de discursuri atât din partea edilului - care se mai refugia din când în când în birou pentru a-şi trage sufletul - cât şi din partea consilierilor, apropiaţilor, angajaţilor Primăriei, ba chiar la un moment dat a oricui ar fi avut ceva de bine de spus despre Pandele. Motiv numai bun pentru a le aminti celor cu memoria scurtă dintre locuitorii din Voluntari şi Pipera nenumăratele reuşite ale primarului Pandele în administrarea oraşului şi, mai ales, de a le fi prezentate cele care vor urma. S-a vorbit despre construcţia Catedralei din Voluntari, despre racordarea locuitorilor la utilităţi, repararea străzilor sau amenajarea unui azil de bătrâni, ba unii vorbitori au lăudat chiar şi eforturile Primăriei de a deschide un cerc de pictură de icoane pe sticlă pentru copii sau iniţiativa de a-i trimite pe cei mici din comună "să viziteze toate muzeele din Bucureşti". Unul dintre vorbitori, consilier local cu ceva probleme de exprimare, s-a referit la o iniţiativă "interesantă" a Primăriei din Voluntari - aceea de a organiza, în viitor, cursuri gratuite de limbi străine pentru cetăţeni.

La discursuri nu au asistat însă decât jumătate din cei adunaţi în părculeţul de lângă clădirea din oţel şi sticlă în care funcţionează Primăria din Voluntari, restul fiind adunaţi ciorchine, spărgând seminţe şi suduind, în faţa ecranului uriaş pe care era proiectat meciul Steaua-UTA.

Primarul Florentin Pandele, care din când în când "stătea liniştit" în birou, pentru a-şi reface forţele, a apărut de câteva ori pe scena improvizată pe treptele Primăriei, într-una din intervenţii anunţând, printre săgeţile aruncate moderatorului care-l supărase, că va renunţa la protest după ce va primi "de la o televiziune naţională" un timp de antenă egal cu cel pe care Tatulici l-a avut la dispoziţie pentru a-l denigra, cu scopul de a-i da jurnalistului o replică. Discursul său s-a încheiat abrupt, edilul fiind anunţat că tocmai i s-a făcut invitaţia de a participa la o dezbatere la OTV.

În "culise", unii protestatari mimau efecte devastatoare ale grevei foamei pe care o începuseră de doar patru ceasuri, alţii mimau înţelegere faţă de jurnaliştii prezenţi în centrul comunei lor, iar o mână de oameni mai revoltaţi nu mimau nimic, ci-şi exprimau clar dezaprobarea faţă de cum funcţionează presa în România. Unul dintre ei, un consilier mai în etate, a simţit chiar nevoia de a spune la microfon audienţei ce crede el despre presă: "Aştia cu televiziunile ar trebui puşi la muncă. Să ne dea de mâncare, domn'le, nu să facă numai rele şi măgării. Să are, să facă ceva ca lumea".

La următoarea intervenţie, edilul a avut, practic, o conversaţie cu o anume Emilia, aflată în primul rând, în mulţime, care-i cerea cu glas tânguitor să renunţe la greva foamei şi să rămână sănătos şi în putere pentru a-şi pune talentul în slujba celor mulţi. Edilul a fost însă de neînduplecat. Şi s-a retras, aşteptând finalul meciului şi sosirea anunţată a liderului PNG şi finanţator al Stelei Bucureşti, Gigi Becali, naşul său.

Între timp, edilul l-a primit şi pe fostul comisar general al Comisariatului pentru Societatea Civilă - actual comisar general al Asociaţiei Comisariatul pentru Societatea Civilă - un avocat care a declarat atât la microfon, cât şi presei, că intenţionează să depună o plângere penală împotriva lui Tatulici, dar numai după ce acesta "îşi va nuanţa poziţia" şi după ce va prezenta, "dacă există", dovezi în sprijinul acuzelor aduse lui Pandele. Avocatul nu a putut preciza însă de ce faptă penală s-ar face vinovat, în opinia sa, realizatorul TV, anunţând că va comunica acest detaliu "zilele vitoare" şi că demersul său este susţinut "până la această oră" de alte 12 ONG-uri româneşti.

Fericit că Steaua a câştigat meciul din Ghencea - cu una din codaşele clasamentului, UTA Arad, printr-un gol decisiv înscris în ultimele minute ale jocului -, dar şi că rivala CFR Cluj a pierdut meciul din ultima etapă, Becali a venit să facă o faptă bună. Mulţumit de ce i-a dat Dumnezeu în plan fotbalistic în acest week-end, Becali, care nu putea pune capul pe pernă ştiindu-şi finul pândit de pericolul inaniţiei, a intrat val-vârtej în Primărie şi, după un tete-a-tete cu Pandele, a ieşit şi, din uşa biroului primarului, a comunicat jurnaliştilor că acesta a decis să renunţe la protest.

Becali a povestit că, în opinia sa, edilul nici măcar nu ar trebui să se simtă ofensat de atitudinea moderatorului Tatulici, care, probabil, a fost dezinformat de răuvoitori sau de persoane "cu alte interese", dar care, până la urmă, nici nu l-a atacat prea rău. Ba mai mult, în opinia lui Becali, însuşi Pandele a ieşit învingător din dubla manşă contra lui Tatulici, transmisă în direct la televizor.

"E foarte orgolios, ştie că a făcut multe pentru comuna asta şi nu poate accepta să fie atacat la acest mod", a dezvăluit Becali o parte din motivele de supărare ale edilului. A urmat apoi o serie de laude la adresa activităţii lui Pandele ca primar de Voluntari, încheiate de Becali cu anunţul că, din respect pentru munca acestuia, PNG nici măcar nu va înscrie pe nimeni în lupta cu actualul edilul pentru Primăria Voluntari.

"Dacă o să ajung vreodată preşedinte, îl iau pe Florin prim-ministru", a tunat Becali, în aplauzele a circa 20 de apropiaţi ai primarului, care asistau la conferinţa de presă ad-hoc a liderului PNG din sediul Primăriei Voluntari.

Cei doi au ieşit apoi, cu alai de jurnalişti, consilieri locali şi angajaţi ai Primăriei, pe treptele clădirii pentru a le comunica şi oamenilor decizia "înţeleaptă" a primarului Pandele.

"Cum să mai muncească el pentru comunitate, cum să mai gândească el corect dacă se înfometează?", s-a întrebat retoric, la microfon, Gigi Becali, în aplauzele mulţimii adulatoare.

Liderul PNG a demontat în câteva cuvinte acuzaţiile aduse de realizatorul TV primarului Pandele în timpul emisiunii de duminică, spunând că Tatulici - care-l acuzase pe edil de interese în stabilirea traseului unei viitoare autostrăzi şi de lucruri necurate în achiziţia sediului Primăriei - "habar n-are el de autostradă", iar cumpărarea sediului Primăriei a adus comunităţii "un profit de 18 milioane de euro (sic!)", fiind cumpărat cu un milion şi jumătate de euro şi valorând, în prezent, 20 de milioane de euro. Rămânând la afaceri, finanţatorul Stelei a declarat că semnătura finului său Pandele "nu există" pe vreun act de proprietate de-al său din simplul motiv că nu a cumpărat terenuri în zonă în timpul mandatului acestuia.

În faţa mulţimii, Becali a făcut şi o demonstraţie de democraţie. Apreciind la ochi numărul celor care-i ascultau discursul, a stabilit că cei două-trei sute de oameni sunt "majoritatea" din Voluntari şi Pipera, apoi i-a întrebat dacă au încredere în modul în care edilul decide asupra traseului viitoarei autostrăzi. În faţa unui "da" din toţi plămânii asistenţei, Becali a declarat problema închisă, "căci locuitorii, comunitatea, trebuie să decidă asupra traseului autostrăzii şi nu Ministerul Transporturilor".

Microfonul a ajuns apoi la primarul Pandele, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru susţinere şi care i-a asigurat că renunţă la greva foamei, pentru a rămâne în formă şi pentru viitoarea bătălie politică pe care naşul Becali i-a prezis că o va câştiga "cu 90 la sută din primul tur", având în vedere că este "băiat deştept" şi date fiind realizările din mandatul său.

Discursul celor doi a fost privit din spatele unei ferestre de la parterul clădirii şi de Iulius, un consilier local de cam 40 de ani, cu brăţară, lanţ şi verighetă, grizonat şi îmbrăcat în costum de blugi. Timp de câteva ore, consilierul local pe care colegii îl strigau Iulius a fost când profund afectat de greva foamei în care intrase cu doar câteva ore în urmă, când plin de nervi, înjurând în faţa televizorului, nemulţumit de evoluţia Stelei în meciul cu UTA, momente în care parcă uita complet de sfârşeala provocată de inaniţie. Îşi amintea însă brusc atunci când, spre exemplu, voia un loc pe canapea sau când, nefumător fiind, cineva îşi aprindea o ţigară în apropierea sa. Aşa se face că, la nici patru ore de la începerea "protestului", "Iulius" a obiectat atunci când jurnaliştii au fost invitaţi în holul Primăriei pentru o declaraţie de presă, unii dintre ei cu ţigările aprinse în mâini, motivând că este şi-aşa slăbit din cauza lipsei de mâncare. Întrebat când a intrat în greva foamei de a început deja să-i simtă efectele, Iulius a răspuns senin că la ora 16.00. "Ieri la ora 16.00!", s-a corectat acesta, pentru a-şi argumenta poziţia.

Iulius clarvăzătorul - căci el a intrat în greva foamei cu o zi mai devreme decât toţi ceilalţi, ba chiar mai devreme cu o zi decât evenimentul care a provocat protestul -, care purta lipită cu scotch peste geaca din jeans o coală pe care scria cu roşu "Greva Foamei", era când ocupat cu organizarea protestului, când extrem de slăbit, moment în care, cu un zâmbet şmecheresc, se văita în gura mare că i se înmoaie picioarele. La un moment dat, atât Iulius, cât şi o domnişoară director în Primărie - care până atunci combătuse aproape o oră la microfon, amintind mulţimii realizările administraţiei Pandele - au ajuns să ceară echipei medicale instalate în sediul Primăriei să le ia "o glicemie" pentru a vedea în ce fel suportă organismul un astfel de calvar.

Calvar care s-a sfârşit pentru toţi cei implicaţi - evident, fără incidente medicale - la nici opt ore după ce a început, atunci când, aproape de miezul nopţii, la îndemnul primarului, locuitorii din Voluntari care au asistat gratuit la comedia "Greva Foamei" au plecat spre case.

Probabil că au plecat având în minte cuvintele primarului lor, care a propovăduit că, în câţiva ani, oraşul Voluntari, cu cartierul său Pipera - localitatea cu cea mai mare densitate de miliardari pe kilometru pătrat - va fi un Beverly Hills al României, că el o va face să fie un Beverly Hills al României şi că toată România va vorbi frumos despre Voluntari şi va visa să trăiască aici.

Cu siguranţă, nu vor putea uita prea curând recapitularea tuturor lucrurilor bune care li s-au întâmplat în ultimii patru ani, în era administraţiei Pandele. În niciun caz până în campania electorală, atunci când memoria li se va împrospăta, de data asta legal, pentru ca nu cumva să uite ce să voteze de Ziua Copilului.

( Material realizat de Ovidiu Vanghele,ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici