FOCUS: "Purificarea lui Constance Brown" - Parabole despre istoria lumii spuse pe un culoar

"Purificarea lui Constance Brown", un spectacol în montarea trupei britanice Stan's Cafe, care prezintă parabole depre istoria universală, cu referiri la trecutul recent, toate interpretate pe un culoar ce face parte dintr-o instalaţie artistică, a avut prima reprezentaţie la Bucureşti, luni seara.

26 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Purificarea lui Constance Brown" - Parabole despre istoria lumii spuse pe un culoar

"Purificarea lui Constance Brown" - Parabole despre istoria lumii spuse pe un culoar

"7 performeri, 73 de personaje, 70 de minute, 6 cuvinte, 10 tone de echipament, o scenă cu o lăţime de 2 metri şi o adâncime de 45 de metri şi 45 de spectatori" - aşa este descris spectacolul "Purificarea lui Constance Brown/ The Cleansing of Constance Brown" pe site-ul oficial al trupei Stan's Cafe.

Spectacolele trupei Stan's Cafe, considerată una dintre cele mai curajoase companii teatrale din Marea Britanie, fac, de cele mai multe ori, parte dintr-o instalaţie complexă, ele fiind rareori jucate în săli de teatru convenţionale.

Povestea lui Constance Brown este spusă într-o sală de teatru improvizată, care din exterior arată ca un cub negru. Spectacolul începe într-o atmosferă claustrofobă, când Constance Brown apare pe o scenă, de patru metri pătraţi, şi priveşte în sală.

"I can see you" ("Pot să te văd", n.r.), spune femeia şi dispare în culise, pentru ca mai apoi peretele din spatele ei să se îndepărteze de public, lăsând loc unui culoar lung, pe care urmează să se petreacă întreaga acţiunea a spectacolului. Montat cu stricteţe, din scene parabolice de câteva minute, pe un fundal muzical neliniştitor, spectacolul vorbeşte despre multiculturalism, putere, statutul de victimă, exil şi dominaţie mondială, personajele apărând si dispărând pe uşile laterale ale culoarului.

Prima scenă din spectacol se petrece pe culoarul unui tribunal. Oameni obişnuiţi aşteaptă cuminţi, pe scaun, rezolvarea cazurilor lor, avocaţi cu perucă se agită între birouri, iar Constance Brown apare de data aceasta în postură de condamnat, purtând cătuşe.

De altfel, Constance Brown este personajul constant al spectacolului, ea parcurgând diferite epoci în calitate de sclav, stăpân sau pur şi simplu martor al unor fapte abominabile petrecute în camerele care străjuiesc coridorul de 15 metri. Modul în care este conceput spectacolul dă impresia că adevărata acţiune se petrece în camerele care nu pot fi văzute de public, acţiunea de pe culoar fiind doar un efect al unor fapte ce vor rămâne un mister.

După ce Constance Brown este eliberată din cătuşe, intervine o echipă care curăţă cu substanţe chimice fiecare milimetru al culoarului.

În noul mediu steril se desfăşoară activitatea unei firme în care, la un moment dat, lucrurile nu mai merg. Prima care observă acest lucru este Constance, care fuge înspăimântată, lăsându-şi colegii să distrugă actele rămase ca dovadă.

Scenele spectacolului, atât de diferite ca tematică, sunt legate între ele de detalii scenografice subtile.

Astfel, fâşiile de hârtie din scena firmei care dă faliment devin, în următoarea poveste, paie dintr-un grajd. De asemenea, grupul de bărbaţi care petrece o noapte de beţie cruntă devine o masă de victime cu care se fotografiază câţiva soldaţi, amintind de mediatizatele imagini ale cazului din închisoarea de la Abu Ghraib.

 

Citeşte mai multe despre spectacolul "Purificarea lui Constance Brown".

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici