FOCUS: Târgul de Carte Bookfest, comparat cu cel de la Paris de ministrul Culturii, la deschidere

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a inaugurat, miercuri, ediţia a treia a Bookfest (4-8 iunie), despre care a spus că seamănă cu Salonul Cărţii de la Paris, astfel încât industria de carte din România nu ar trebui să mai aibă "complexe" în ceea ce priveşte calitatea volumelor.

21 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Târgul de Carte Bookfest, comparat cu cel de la Paris de ministrul Culturii, la deschidere

FOCUS: Târgul de Carte Bookfest, comparat cu cel de la Paris de ministrul Culturii, la deschidere (Imagine: Mediafax Foto)

În ciuda declaraţiilor apreciative ale ministrului Culturii, debutul târgului bucureştean, desfăşurat la Romexpo, nu a fost lipsit de unele "defecţiuni" organizatorice, sesizate de vizitatori.

Înainte de deschiderea oficială a evenimentului, câţiva dintre expozanţi îşi aranjau, grăbiţi, cărţile în rafturi, în timp ce vizitatorii târgului, destul de puţini de dimineaţă, încercau să nimerească pavilioanele unde are loc evenimentul. Niciun banner vizibil nu îi îndrepta spre locul căutat, cu atât mai mult cu cât în difuzoarele de lângă pavilionul principal se făcea reclamă unui eveniment paralel, târgul Indagra.

De asemenea, vizitatorii s-au plâns de faptul că nu există un plan al târgului care să arate locul unde sunt amplasate diferite standuri ale editurilor ori un program al evenimentelor.

La ora 11.00 fix, maşina ministrului Culturii a oprit în faţa intrării oficiale de la Romexpo. Adrian Iorgulescu a tăiat panglica de deschidere a târgului, împreună cu Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), principalul organizator al manifestării.

Ministrul, însoţit, printre alţii de reprezentanţii editurilor Humanitas şi Polirom, Lidia Bodea şi, respectiv, Vasile Ernu, a făcut un tur al pavilioanelor în care se va desfăşura, între 4 şi 8 iunie, Târgul Bookfest. Prima editură vizitată de ministru a fost RAO, după care a urmat, datorită amplasării, Corint. Ministrul a vizitat şi standul Humanitas, care se remarcă prin bannerele mari cu chipul Monicăi Lovinescu, după care s-a îndreptat spre standul vecin, cel al editurii Curtea Veche, înconjurat de postere cu numele autorilor invitaţi la această ediţie a Bookfest - Orhan Pamuk, Peter Esterhazy şi Irina Denejkina.

La standul Curtea Veche, Adrian Iorgulescu s-a arătat interesat de cele patru volume ale laureatului premiului Nobel, Orhan Pamuk, apărute la editura condusă de Griore Arsene. Preşedintele editurii i-a explicat lui Adrian Iorgulescu că cea de-a cincia apariţie din seria Orhan Pamuk, "Zăpada", care va fi lansată în ultima zi a târgului, în prezenţa autorului, urmează să apară, joi, la stand.

Traseul ministrului Culturii a continuat pe culoarele strâmte ale unor edituri mai mici, unde unii dintre expozanţi îşi aranjau în grabă cărţile. Ministrul s-a oprit în faţa standului Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, stând de vorbă cu expozanţii, după care s-a îndreptat spre standul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi a cerut detalii reprezentantei instituţiei despre funcţionarea acesteia.

Ajuns în studioul TVR Cultural, ministrul a salutat echipa care era pregătită să intre în direct.

"Târgul are un aspect occidental", a remarcat Adrian Iorgulescu după turul expoziţiei. "Seamănă foarte mult cu Târgul de la Paris (...) şi formatul cărţilor este foarte bun, deci editurile noatre nu trebuie să mai aibă complexele pe care le aveau acum zece ani."

Mărturisind că ultima carte citită este un volum mai vechi al său, "Aripa Evei", deoarece va trebui să recite fragmente din acesta la Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" de la Neptun (7-11 iunie), Iorgulescu a promis că, duminică, va face o vizită "pentru cumpărături" la târg.

Ediţia din acest an a Bookfest aduce în centrul atenţiei şi Uniunea Scriitorilor din România (USR). Astfel, preşedintele AER, Grigore Arsene, a declarat, în conferinţa de deschidere a târgului, că s-au făcut eforturi deosebite pentru a lega atât decernarea Premiilor USR, dar şi festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" de Bookfest.

"Sunt sub impresia puternică a acestei vizite prin diferitele standuri pe care le acoperă această ediţie (...). Spaţiile sunt mult mai aerisite, poate şi pentru că acum se desfăşoară sub auspiciile AER", a glumit Adrian Iorgulescu.

"Bookfest este cel mai important moment, care arată cum industria cărţii se îndreaptă spre ea însăşi. În acest an, există momente foarte interesante... spectacole, proiecţii cinematografice, seri de muzică (...), evenimentul are o deschidere sincretică". Adrian Iorgulescu a mai precizat că este mândru că Ministerul Culturii a alocat jumătate din suma necesară pentru organizarea târgului, respectiv 60.000 de euro.

La deschiderea manifestării a fost prezent şi secretarul USR, Gabriel Chifu, care s-a declarat foarte mulţumit că premiile Uniunii Scriitorilor vor avea loc, joi, în cadrul Bookfest. "Un ins care nu citeşte e ca o casă care nu are structură de rezistenţă. Merită să purtăm lupta aceasta pentru ca toate casele să aibă structură de rezistenţă", a afirmat Chifu.

Entuziasmul de la deschiderea Bookfest a marcat şi declaraţiile preşedintelui Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, Ioan Enescu, pentru care această ediţie a târgului este "cea mai reuşită".

Cea de-a treia ediţie a Bookfest se va desfăşura în perioada 4-8 iunie, în pavilioanele 13-17 ale Complexului Expoziţional Romexpo, fiind organizată de Asociaţia Editorilor din România (AER).

Ediţia din acest an înseamnă, în cifre, 14.000 mp de spaţiu brut, 5.000 mp de standuri, 160 de edituri şi aproximativ 50.000 titluri din care iubitorii de carte îşi pot alege lectura preferată. În plus, spre deosebire de ediţia trecută, organizatorii s-au gândit şi la o modalitate de a impulsiona cumpărarea de carte, astfel încât vizitatorii târgului vor plăti la intrare un bilet în valoare de 5 de lei, sumă care apoi se va recupera integral prin achiziţionarea unei cărţi.

În cadrul târgului, editurile participante vor organiza, la standurile proprii şi la standul comun, evenimente speciale şi lansări de carte, în prezenţa unor nume consacrate din literatura română şi internaţională.

Astfel, printre invitaţii Bookfest se află scriitorul Orhan Pamuk, adus din nou în România de editura Curtea Veche, care va susţine o sesiune de autografe pe 8 iunie. Pamuk a mai venit într-o vizită în România la sfârşitul lui aprilie, împreună cu scriitorii Antonio Tabucchi şi Norman Manea. La Bookfest 2008, Pamuk va participa la lansarea oficială a celui mai recent titlu publicat de editura Curtea Veche, romanul "Zăpada".

La standul editurii Curtea Veche vor mai fi prezenţi scriitorul ucrainean Andrei Kurkov, scriitoarea rusă Irina Denejkina, precum şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori maghiari contemporani, Peter Esterhazy.

De asemenea, Curtea Veche, care este prezentă la ediţia din acest an a târgului Bookfest cu peste 500 de tiluri, a mai invitat la târg şi autori români, precum Alexandru Bălăşescu şi Adrian Chivu.

În cadrul Bookfest, editura Polirom va lansa, pe 5 iunie, primul volum tradus în limba română al uneia dintre cele mai cunoscute autoare israeliene, Zeruya Shalev, "Soţ şi soţie", în prezenţa autoarei. La eveniment vor vorbi Mihaela Rădulescu şi jurnalistul Robert Turcescu.

De asemenea, Polirom lansează traduceri în premieră din seria de autor "Saul Bellow" - "Planeta domnului Sammler" şi "Augie March", precum şi noi traduceri din seria de autor "Ernest Hemingway" - "Fiesta" şi "Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri". La evenimentele editurii vor fi prezenţi, printre alţii, Ştefan Agopian, Ioan T. Morar şi Radu Pavel Gheo.

În cadrul târgului, editura Humanitas va lansa volume precum "Poveşti de dragoste la prima vedere" de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu şi Ileana Pârvulescu, "Răcani, pifani şi veterani", coordonat de Radu Paraschivescu, "Adevărata călătorie a lui Zahei" de Marius Oprea, "Sau sau, Opere II" de Soren Kirkegaard şi "Scafandrul şi fluturele" de Jean-D. Bauby. De asemenea, Humanitas va lansa volumul "Cu inima smulsă din piept" de Radu Paraschivescu.

Editura RAO o va aduce la Bookfest pe scriitoarea spaniolă Julia Navarro, pe 4 iunie, când va fi lansat romanul autoarei, "Sângele nevinovaţilor".

Bookfest este un proiect iniţiat de membrii AER, adresat atât editorilor cât şi marelui public. Asociaţia Editorilor din România a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici