FOCUS: Tot mai multe nume mari din economie anunţă disponibilizări sau reducerea activităţii

Anunţurile de disponibilizare a personalului şi încetare temporară a activităţii din cauza efectelor crizei internaţionale care afectează şi România s-au înmulţit în ultimele zile, pe lista companiilor care au probleme adăugându-se miercuri Alro Slatina, Oltchim şi Oţelinox Târgovişte.

36 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Tot mai multe nume mari din economie anunţă disponibilizări sau reducerea activităţii

FOCUS: Tot mai multe nume mari din economie anunţă disponibilizări sau reducerea activităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentanţii combinatului ArcelorMittal Galaţi au declarat că vor reduce producţia, pentru a nu rămâne cu tablă pe stoc, însă nu vor face concedieri.

Restrângerea activităţii combinatului a lăsat însă fără loc de muncă angajaţii altor firme din zonă. Astfel, peste 300 de angajaţi ai unor societăţi gălăţene care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi au fost disponibilizaţi în ultimele zile sau urmează să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare, conform notificărilor primite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

"Am înregistrat înştiinţări cu privire la concedierea colectivă a 304 persoane de la trei societăţi comerciale din Galaţi. Astfel, de la 1 noiembrie, SC Atlas SA, societate al cărei principal partener de afaceri este ArcelorMittal Galaţi, a disponibilizat 29 de persoane, SC Grand Smithy Works International SRL a notificat AJOFM cu privire la concedierea colectivă a 200 de angajaţi, iar SC Pentatic SRL urmează să concedieze, din decembrie, 78 de salariaţi", a precizat Carmen Tofan, directorul AJOFM Galaţi.

O situaţie similară cu cea de la Galaţi se întâmplă şi în cazul uzinei Dacia, unde reducerea producţiei duce la concedieri ale angajaţilor unor firme partenere.

Fără a vorbi despre disponibilizări, reprezentanţii Dacia au anunţat că fabrica îşi va întrerupe producţia în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie, din cauza scăderii pieţei interne şi a pieţelor de export, măsură la care constructorul auto a mai apelat pentru alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie şi 13-14 noiembrie.

Adâncirea crizei financiare şi economice în luna octombrie a dus la o scădere importantă a pieţelor auto, inclusiv cea a României.

Ca urmare a scăderii comenzilor, societatea Leoni din Mioveni, care se numără printre furnizorii de componente ai Uzinelor Dacia, va disponibiliza aproape 10% dintre angajaţi.

Potrivit lui Ion Iordache, unul dintre liderii Sindicatului Automobile Dacia, care reprezintă şi interesele salariaţilor de la societatea Leoni, 22 din cei circa 260 de salariaţi au primit deja preavize de concediere, "în mod abuziv şi nejustificat".

Şi combinatul Cuprom Baia Mare îşi va întrerupe temporar activitatea din 19 noiembrie, iar până la această dată 178 din cei aproximativ 280 de angajaţi urmează să fie trimişi în şomaj tehnic din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa internaţională a cuprului.

Reprezentanţii Cuprom Bucureşti au precizat că "întreruperea activităţii în cadrul unităţii este temporară şi a fost generată de fluctuaţiile de pe piaţa internaţională a cuprului".

Cei 178 de salariaţi care vor fi trimişi în şomaj tehnic vor fi rechemaţi la lucru "în momentul finalizării investiţiei la noua facilitate de producţie, care va conduce la eficientizarea întregii activităţi a companiei". Conducerea Cuprom nu a specificat însă data la care se va întâmpla acest lucru, indicând doar că este vorba de anul 2009.

De asemenea, Cepronef Baia Mare, un "satelit" al Cuprom, va recurge la măsura reducerii de personal. Reprezentanţii firmei care asigură servicii de consultanţă şi proiectări pentru Cuprom au anunţat că în luna decembrie vor fi disponibilizaţi 49 de salariaţi din cei 84.

Criza economică a ajuns şi la Bistriţa-Năsăud, unde 600 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă până la sfârşitul anului.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, Alina Căpraru, a spune că toate aceste concedieri sunt făcute de două firme din zona industrială, respectiv de alte opt de pe piaţa construcţiilor, a exploatării zăcămintelor de piatră, a industriei alimentare sau a prestărilor de servicii.

Potrivit sursei citate, compania Comelf Bistriţa, care fabrică utilaje pentru construcţii, va disponibiliza peste 100 de angajaţi până la sfârşitul anului, din cauza scăderii contractelor cu partenerii din Italia.

Responsabilul de resurse umane din cadrul companiei Comelf Bistriţa, Remus Titieni, a declarat agenţiei MEDIAFAX, că firma a notificat AJOFM Bistriţa-Năsăud în legătură cu intenţiile sale de a renunţa la o sută din cei 1.100 de angajaţi.

"Suntem afectaţi de ceea ce se întâmplă pe plan internaţional. Circa 20% din producţia noastră era pentru o mare companie din Italia care se ocupă de construcţii. Noi livram acolo utilaje terasiere. De două luni, însă, lucrurile stagnează şi chiar nu mai avem comenzi. Trebuie să renunţăm la peste o sută de oameni. Lunar, vor pleca între 20 şi 25. Nu îi trimitem pe toţi, deodată, în şomaj. Vrem mai întâi să renunţăm la cei apropiaţi de pensie, să îi trimitem anticipat în pensie, apoi şi la alţii. Ne fundamentăm bugetul anului viitor doar pe o mie de angajaţi", a spus Titieni.

De asemenea, firma Mebis, producător de structuri sudate şi aparatură pneumatică de automatizare, a anunţat AJOFM că a disponibilizat 25 de angajaţi în octombrie şi noiembrie, deoarece nu mai are ce să le dea de lucru.

La Iaşi, un număr de 878 de angajaţi de la mai multe societăţi locale vor fi disponibilizaţi în următoarea perioadă, prefectul judeţului, Marius Bodea, afirmând că efectele crizei economice la nivel mondial încep să se resimtă acut şi în acest judeţ.

"Mai multe societăţi comerciale sunt în pericol să-şi închidă porţile. Până în prezent, există confirmări certe de disponibilizare a unui număr de 878 de persoane. Sunt semnale că disponibilizările vor continua, iar numărul de concedieri ar putea ajunge chiar la 2.300. Criza economică care zguduie lumea nu ne atinge doar tangenţial, aşa cum s-a crezut iniţial, ci chiar începem să ne intersectăm cu aceasta", a declarat agenţiei MEDIAFAX prefectul.

Printre societăţile ieşene care au anunţat disponibilizări se numără Teba Dye şi Teba Straightt, care activează în industria textilă, cele două unităţi urmând să concedieze câteva sute de salariaţi până la finele acestui an.

Potrivit conducerii AJOFM Iaşi, pe lângă marile societăţi care vor recurge la concedieri, şi micile firme sunt afectate, acestea urmând, la rândul lor, să disponibilizeze salariaţi. Mai multe firme ieşene din sectorul metalurgic şi-au redus activitatea în ultima perioadă, fiind nevoite să concedieze o parte din angajaţi, şefii acestora motivând criza economică înregistrată la nivel mondial.

Printre cele mai afectate societăţi ieşene se numără Remat şi Pieta, ambele având ca domeniu de activitate reciclarea şi valorificarea deşeurilor metalice, deţinute de omul de afaceri ieşean Constantin Comănescu.

Şi producătorul de bandă laminată la cald Tehnosteel LBR Iaşi a anunţat o reducere a activităţii cu 10%, nefiind luată, până în prezent, nicio decizie în privinţa păstrării celor 270 de angajaţi.

La jumătatea lunii octombrie, producătorul de hârtie de ambalat Someş Dej a anunţat că va renunţa, în luna decembrie, la fabricarea celulozei şi va concedia angajaţii implicaţi în această activitate.

Compania, parte a grupului de firme Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, este specializată şi în fabricarea hârtiei de ambalat.

Reprezentanţii autorităţilor locale şi ai agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă spun că valul de concedieri ar putea continua şi în primele luni ale anului viitor.

(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici