În sfârşit opoziţia şi coaliţia sunt de acord în Senat - toţi se plâng de bugetul mic alocat

Senatorii - atât din opoziţie, cât şi din coaliţie - susţin că nu îşi vor mai putea exercita mandatul din cauza bugetului mic, reclamă că sunt discriminaţi, din acest punct de vedere, faţă de colegii lor deputaţi şi se simt "păcăliţi" de Ministerul Finanţelor.

233 afișări
Imaginea articolului În sfârşit opoziţia şi coaliţia sunt de acord în Senat - toţi se plâng de bugetul mic alocat

În sfârşit opoziţia şi coaliţia sunt de acord în Senat - toţi se plâng de bugetul mic alocat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În şedinţa Biroului Permanent de luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că nu mai sunt bani pentru deplasări externe ale senatorilor în acest an, "de sus până jos".

"În acest moment, suntem în situaţia de a spune extrem de clar că nu mai sunt bani pentru activităţi externe ale Senatului României şi ale senatorilor României de sus până jos. Acest lucru am vrut să vi-l aduc la cunoştinţă", le-a spus Geoană, luni, membrilor Biroului Permanent, conform stenogramei şedinţei.

De altfel, discuţiile privind bugetul Senatului au ocupat cea mai mare a timpului alocat şedinţei.

Geoană a precizat că toate deciziile legate de deplasări externe sunt puse "în aşteptare" până la un răspuns oficial al Ministerului Finanţelor privind modul de funcţionare a Senatului.

El a apreciat că, pentru anul viitor, având în vedere poziţia Ministerului Finanţelor, va fi o situaţie "aproape dramatică din punct de vedere al funcţionării instituţiei".

Senatorul PDL Radu Berceanu a intervenit, spunând că ar fi util să fie făcută o statistică începând cu anul 2005 în legătură cu modul în care au evoluat bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului. El a amintit că atunci când Ministerul Finanţelor a sugerat reduceri ale bugetelor, Senatul a operat aceste reduceri "foarte exact", în timp ce Camera "foarte inexact" şi au apărut discrepanţe.

"Cei de la Ministerul Finanţelor Publice - nu neapărat miniştrii, cei care fac demult treaba, domnul Gherghina mi se şopteşte de aici, din stânga - în general lucrează foarte comparativ, adică iau bugetul de anul trecut şi zic: «Domnilor, dacă anul trecut aţi avut atât, mai trebuie să scădeţi 10%». Nu fac comparaţii mai largi, pentru că nu li se pare normal. Adică, cu alte cuvinte, «Dacă anul trecut v-am păcălit la un nivel şi acum mai trebuie o reducere, nu revenim, mergem mai departe»", a arătat Berceanu.

El a apreciat că Senatul nu poate fi desfiinţat prin reducerea bugetului. "Se poate desfiinţa Senatul printr-o modificare constituţională, dacă chiar vrea cineva, dar o activitate care există şi totuşi nu poate fi de nimeni negată sau nici măcar încetinită, trebuie să aibă o minimă resursă financiară", a adăugat democrat-liberalul.

Berceanu a mai spus că ar putea fi făcută o comparaţie şi cu modul în care s-au făcut reduceri de cheltuieli de personal la Ministerul Finanţelor sau la salarii. "Ei sunt ca popii, care spun: «Domnilor, faceţi ce vă propovăduiesc eu, nu ce fac eu»".

Şi senatorii Verestoy Attila (UDMR) şi Dan Radu Ruşanu (PNL) au arătat că Senatul este "discriminat" din punctul de vedere al bugetului în raport cu Camera Deputaţilor. De altfel, Verestoy şi Ruşanu, în calitate de chestori ai Senatului, au şi elaborat o analiză comparativă a bugetelor celor două Camere ale Parlamentului.

La rândul său, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a explicat că ar trebui să plece la Paris la şedinţele comisiilor politică, juridică şi de monitorizare a APCE, având de prezentat şi un raport privind Federaţia Rusă.

"Dacă nu merg, eu sunt corect şi acesta este felul meu, voi scrie o scrisoare în care voi spune «nu particip pentru că Parlamentul nu-mi dă bani». Dacă nu scriu scrisoarea aceasta, o să spună că eu sunt neserios şi nu vreau să particip. Deci, corect, eu informez comisia «nu particip pentru că Parlamentul, în şedinţa de Birou Permanent, a spus că nu are bani şi nu mă pot duce», cu toate consecinţele care decurg de aici. Aşa mi se pare corect", a spus Frunda.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a propus ca, în replică la solicitarea Ministerului Finanţelor de reducere a bugetului propus de Senat pentru anul 2012, acest for legislativ să trimită ca răspuns bugetul deja aprobat de plen, cu aproape 20.000 de lei mai mare decât cel acceptat de minister. "Deci, vă propun să transmitem un răspuns pe baza proiectului de buget pe care l-am aprobat şi vom vedea săptămâna viitoare ce se întâmplă", a mai spus Geoană.

La rândul său, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a apreciat că această speţă depăşeşte abordarea strict financiară, fiind o chestiune "cât se poate de politică".

"Eu aş evita ca această scrisoare din partea Senatului, sigur, adresată Guvernului să ajungă în cele din urmă la domnul Gherghina, faţă de care am toată aprecierea. Adică aş vrea ca ceea ce aţi spus dumneavoastră aici să fie o chestiune transmisă de către domnul ministru pentru relaţia cu Parlamentul - în definitiv, este foarte calificat pentru această chestiune - cu toate nuanţele şi inflexiunile care au fost exprimate aici", a adăugat Rădulescu.

Şi senatorul UNPR Şerban Mihăilescu a insistat asupra necesităţii realizării unei comparaţii între bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Conform stenogramei, subiectul urmează să fie reluat în şedinţa de la începutul săptămânii viitoare a Biroului Permanent.

Senatorii au votat, în 3 octombrie, în plen, cu majoritate covârşitoare, proiectul propriu de buget pentru 2012, cu o sumă cu aproape 20.000 mii lei mai mare decât cea propusă de Guvern.

Bugetul Senatului pe 2012, în valoare de 107.534 mii lei, a fost votat de 97 dintre senatori, în timp ce doi au fost împotrivă, iar trei s-au abţinut. Guvernul propusese Senatului un buget de doar 88.218 mii lei.

(Material realizat de Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici