Magistraţii de la instanţe şi parchete nu primesc sporurile salariale de 50%

Magistraţii de la instanţe şi parchete nu primesc sporurile salariale de 50, ci doar judecătorii, procurorii, grefierii şi angajaţii de la Consiliul Superior al Magistraturii, instanţa supremă, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri.

204 afișări
Imaginea articolului Magistraţii de la instanţe şi parchete nu primesc sporurile salariale de 50%

Magistraţii de la instanţe şi parchete nu primesc sporurile salariale de 50% (Imagine: Mediafax Foto)

Motivul este acela că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi CSM, care administrează INM şi SNG, sunt ordonatori principali de credit, cele două instituţii prevăzându-şi încă de anul trecut plata, pentru tot anul 2009, a sporului de 50 la sută pentru solicitare neuropsihică, acordat în urma unei hotărâri irevocabile de instanţa supremă. Această hotărâre a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, care a statuat că doar Executivul stabileşte politica salarială.

Acelaşi spor l-au încasat ICCJ şi CSM tot anul 2008, ceilalţi magistraţi neprimind acest drept, pentru că nu fusese prevăzut în bugete.

Şi Ministerul Public, şi Ministerul Justiţiei au cerut să se prevadă în bugetele lor pentru tot anul 2009 sporurile de 50 la sută, însă nu li s-au aprobat decât pentru primele trei luni ale anului.

Ulterior, Curtea Constituţională a stabilit că acordarea sporului de 50 la sută pentru magistraţi este nelegal, astfel că Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei au anunţat procurorii şi judecătorii de la instanţe şi parchete despre retragerea acestui drept, motiv pentru care s-au formulat plângeri în instanţe.

Şi ICCJ, şi CSM au contestat în instanţe circularele transmise de Ministerul Finanţelor Publice, prin care anunţau sistarea acordării sporurilor.

Întrucât fuseseră prevăzut în bugetele ICCJ şi CSM acordarea sporului de 50 la sută, Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinele Ministerul Finanţelor.

Şi în recurs, Ministerul Finanţelor a pierdut, judecătorii Secţiei de Contencios Administrativ a instanţei supreme au respins contestaţia acestuia, dând câştig de cauză magistraţilor şi angajaţilor de la CSM, ICCJ, SNG şi INM.

Astfel, s-a ajuns la situaţia hilară în care un magistrat care îndeplineşte activităţi administrative la CSM, de exemplu, să câştige mult mai mulţi bani, decât un judecător care face justiţie în instanţă.

Mai mult, un expert de la INM, care este asimilat magistratului, câştigă mai mulţi bani decât un criminalist ori un procuror care investighează cazuri de corupţie sau de crimă organizată.

De altfel, cei de la CSM au încasat timp de şase luni, între ianuarie şi iunie 2009, pe lângă sporul de 50 la sută pentru stres şi spor de 15 la sută pentru confidenţialitate, şi alt spor de 15 la sută valoare sectorială, angajaţii şi membrii Consiliului primind 80 la sută sporuri pe lângă leafă.

În cadrul şedinţei de mediere dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţi înalţi ai magistraţilor s-a pus în discuţie discrepanţa între salariile magistraţilor, iar membri ai CSM ar fi susţinut că important e să câştige în instanţă Consiliul, ICCJ, INM şi SNG, căci apoi vor primi şi ceilalţi.

Dincolo de faptul că reprezentanţii Guvernului au spus că nu sunt bani, implicit nu sunt bani pentru plata drepturilor restante, CSM şi ICCJ au fost imbatabili în a-şi obţine sporurile, chiar dacă două luni angajaţii nu şi-au încasat salariile.

Ministerul Finanţelor este obligat, prin deciziile irevocabile ale instanţei supreme, să plătească sporurile magistraţilor, refuzul de avizare pentru plata sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru sporul de confidenţialitate fiind lipsit de temei legal.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ICCJ a respins, miercuri, cinci dintre recursurile declarate de Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi, împotriva deciziilor date de Curtea de Apel Bucureşti în cazul proceselor intentate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), al Institutului Naţional de Magistratură (INM) şi Şcoala Naţională de Grefieri (SNG) şi de instanţa supremă, care reclamau neplata sporurilor.

Astfel, au rămas în vigoare deciziile de acordare a sporurilor date de Curtea de Apel Bucureşti în acţiunile deschise de magistraţi, implicit inechităţile generate de amestecul Executivului în bugetele instanţelor şi parchetelor.

Zeci de milioane de euro a pierdut statul, în ultimii patru ani, întrucât, în absenţa unei legi speciale de salarizare a magistraţilor, juriştii au putut specula lacunele legislative, umplând buzunarele unor magistraţi, grefieri, angajaţi ai justiţiei, care nu de puţine ori au avut mai multă aplecare pentru câştig, decât pentru dosare.

(Comentariu realizat de Lucia Efrim, eveniment@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici