Montevideo s-a oprit pentru a-şi sărbători noii eroi

Absenteism masiv în şcoli, străzi blocate, survolarea parlamentului de către avioane de vânătoare: Montevideo a adus un omagiu grandios echipei Uruguayului, care a terminat pe locul 4 la Cupa Mondială, cel mai bun rezultat din ultimii 40 de ani.

31 afișări
Imaginea articolului Montevideo s-a oprit pentru a-şi sărbători noii eroi

Montevideo s-a oprit pentru a-şi sărbători noii eroi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe jos, pe motocicletă sau în maşină, zeci, poate sute de mii de uruguayeni au aplaudat echipa Celeste. Autocarul transportând jucătorii a făcut mai mult de patru ore pentru a parcurrge cei 30 de kilometri care separă centrul de antrenament de palatul legislativ.

Chiar dacă nu au fost date cifre, afluenţa reamintea de cele mai mari manifestări recente ale istoriei de 3,4 milioane de locuitori şi în special de cea Obeliscului, organizată în 1983, pentru a sărbători sfârşitul dictaturii (1973-1985).

"Mulţumim băieţi, în numele poporului uruguayan. Aţi meritat, ne-aţi făcut să visăm", a declarat preşedintele José Mujica înainte de a oferi medalii jucătorilor şi membrilor staff-ului tehnic.

"Am mers în Africa de Sud cu visul de a aduce Cupa Mondială. Am fost aproape de glorie, fără a reuşi să o obţinem. Însă în schimb am câştigat un trofeu mai frumos decât cel pe care vi-l puteţi imagina: faptul că uruguayenii sunt braţ la braţ, strigându-şi mândria resimţită de toţi, aceea de a fi născuţi în această ţară", a declarat căpitanul Diego Lugano.

Încă din timpul dimineţii, după o noapte friguroasă de iarnă australă, cel puţin 200 de persoane îşi aşteptau eroii în faţa parlamentului.

"Fetele nu au mers la şcoală, avem picioarele îngheţate, dar puţin contează", a declarat Cinthia, în vârstă de 33 de ani, venită alături de fetiţa sa de 14 ani, Catherina, şi de una din prietenele sale Romina.

Autocarul echipei, cu sloganul "Orgullo Celeste" (mândrie celeste) urmat de sute de motociclete şi maşini, a avut probleme în a se deplasa prin mulţimea care agita steaguri şi bannere.

"Mulţumim că ne-aţi adus atâta bucurie", "Uruguay, ţara cu cea mai mare glorie pe cap de locuitor din lume", se putea citi pe unele bannere.

Jucătorii, surâzători, au salutat mulţimea şi au filmat evenimentul.

Parcursul nesperat al Celeste, ultima calificată la Cupa Mondială după baraj cu naţionala statului Costa Rica, a adus bucuria în Uruguay, unde s-a trăit mult timp în nostalgia celor două titluri mondiale din 1930 şi 1950.

(Material realizat de Luminita Turcu, luminita.turcu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici