Muzică clasică şi tradiţională românească, de Ziua Naţională, în străinătate

Concerte de muzică clasică în interpretarea unor reputaţi artişti, de muzică tradiţională românească, dar şi spectacole de teatru şi balet şi expoziţii vor fi prezentate cu ocazia Zilei Naţionale a României, în întreaga Europă, în timp ce în Liban vor fi organizate Zilele Culturii Române.

609 afișări
Imaginea articolului Muzică clasică şi tradiţională românească, de Ziua Naţională, în străinătate

Muzică clasică şi tradiţională românească, de Ziua Naţională, în străinătate (Imagine: www.icr.ro)

Institutul Cultural Român (ICR) organizează, prin centrele sale din străinătate, sau Direcţia Români din Afara Ţării, diverse evenimente de 1 Decembrie, la Chişinău, Jula, Praga, Istanbul, Madrid, Lisabona, Dusseldorf, Essen, Torino şi Roma, cu participarea unor artişti ca violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, soprana Nelly Miricioiu, prim-balerini ai Operei Naţionale Bucureşti, chitaristul Maxim Belciug, Nicu Alifantis, Horaţiu Mălăele şi alţii.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău şi Ambasada României în Republica Moldova organizează un concert dedicat Zilei Naţionale a României susţinut de reputata pianistă Dana Ciocârlie şi de Orchestra Naţională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă, miercuri, la ora 18.00. Din program fac parte lucrări de George Enescu, Ludwig van Beethoven şi Franz Joseph Haydn.

Vineri, la Jula (Gyula), Ungaria, va avea loc un concert festiv susţinut de Nicu Alifantis, în sala Studio a Teatrului Cetăţii din Jula. În deschidere, va concerta grupul de etnojazz Misteria Carpatica din Timoc (Serbia), trupă românească formată în anul 2009, care abordează muzica tradiţională românească, pe ritmuri şi armonii din jazz, rock şi funk. În aceeaşi zi va fi vernisată în Aula Liceului Românesc "Nicolae Bălcescu" din Jula expoziţia de fotografie "Românii de la marginea lumii". Expoziţia cuprinde fotografii din colecţia revistei Foaia Românească, cu imagini grăitoare pentru viaţa comunităţilor româneşti din Ungaria.

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Torino, joi şi vineri, printr-un spectacol de teatru şi o seară specială de balet, organizate la Teatrul Gobetti. Joi, de la ora 20.30, va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul de teatru "Măscăriciul", o adaptare după Anton Pavlovici Cehov, în regia şi interpretarea lui Horaţiu Mălăele, avându-l ca partener de scenă pe actorul Nicolae Urs. Vineri, de la ora 20.00, va avea loc un spectacol de balet, producţie a Operei Naţionale Bucureşti. Prim-balerini ai operei vor intepreta numere consacrate din repertoriul clasic şi neoclasic, o suită de pas de deux-uri din balete renumite.

La Roma va fi organizat joi un concert, la Academia Santa Cecilia, în ultima etapă a turneului "George Enescu în Italia". Evenimentul îi va avea ca solişti pe violonistul Remus Azoiţei (directorul artistic al Societăţii Enescu de la Londra) şi pianistul Eduard Stan (fondatorul Festivalului Enescu de la Heidelberg/Mannheim - 2005). Programul concertului include lucrări de George Enescu şi Franz Schubert.

În perioada 1-4 decembrie, Ziua Naţională a României va fi marcată în Germania, prin concerte de muzică clasică, muzică românească, momente coregrafice şi colinde. Joi, la Biserica St. Engelhart din Essen, va avea loc un recital al sopranei Nelly Miricioiu, acompaniată de ChorForum din oraşul german. Sâmbătă, ArtKammer Orchester, formaţie care cuprinde unii dintre cei mai valoroşi instrumentişti ai Operei Naţionale din Timişoara, va concerta la Sala de Teatru a Artiştilor Plastici din Düsseldorf (Malkasten). Repertoriul, care include "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, "Rapsodia Română" de George Enescu, "Balada" lui Ciprian Porumbescu, este completat de momente coregrafice cu participarea ansamblului german de balet Fantezia şi a ansamblului Şcolii de coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti. Duminică, la Biserica Marktkirche din Essen, ArtKammer Orchester va susţine un concert de muzică românească şi colinde.

La Madrid, cu ocazia Zilei Naţionale, chitaristul Maxim Belciug va susţine un concert, la invitaţia ICR Madrid şi a Ambasadei României în Spania, miercuri, în auditoriul Fundaţiei Lázaro Galdiano. Maxim Belciug va oferi publicului madrilen, românilor din Spania, diplomaţilor şi personalităţilor culturale aşteptate miercuri seară un program cu totul special, care îmbină tradiţia muzicală românească şi cea spaniolă.

La Istanbul, Praga şi Lisabona au avut deja loc manifestări dedicate Zilei Naţionale, desfăşurate de institutele culturale româneşti din aceste oraşe. Trupa Sorin Zlat Trio a concertat marţi în clubul de jazz Nardis din Istanbul, în cadrul ediţiei a zecea a festivalului Pera Fest, în timp ce, la Lisabona, au fost organizate două concerte ale Cvartetului Douro.

Tot marţi, la Praga, publicul a fost invitat la un recital de pian susţinut de Horia Mihail, iar vineri va putea asista la spectacolul de teatru-dans-pantomimă "Povestea inimii", semnat de Dana Cavaleru şi Richard Bovnoczki.

La Cernăuţi, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina şi Liga tineretului român "Junimea", cu sprijinul Ministerului Culturii din Ucraina şi Administraţia Regională de Stat Cernăuţi, organizează, în perioada 10-11 decembrie, la Cernăuţi, Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti. Pe 10 decembrie, va avea loc deschiderea celei de-a 5-a ediţii a Festivalului de folclor românesc "Să-mi cânţi, cobzar". Printre manifestările organizate se numără simpozionul de folclor şi etnografie "Vatra dulce strămoşească", expoziţia de fotografie "Istoria unui neam" şi un târg al meşterilor populari.

În prima decadă din luna decembrie se vor desfăşura, la Beirut, Tripoli şi Zouk Mikhael, Zilele Culturii Române în Liban, manifestare ampla organizată de Ambasada României in Liban şi Institutul Cultural Român, cu sprijinul unor parteneri locali. Programul evenimentului include proiecţii de filme româneşti ("Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Bună! Ce faci?", de Alexandru Maftei), activităţi speciale pentru copii (scurte prezentări despre România - istorie, cultură, tradiţii -, expoziţii de fotografie, animaţii româneşti, jocuri şi concursuri). Vor fi inaugurate, de asemenea, secţiile de carte românească din cadrul Universităţii Americane din Beirut, Centrului pentru Cultură şi Tineret din Zouk Mikhael şi Centrului Safadi din Tripoli.

În cadrul Zilelor Culturii Române în Liban vor fi organizate la Beirut, Tripoli şi Zouk Mikhael trei concerte susţinute de cvartetul de coarde al Orchestrei Filarmonice Libaneze format din Ondin Brezeanu (vioară), Silviu G. Gherasimescu (vioară), Manuela Buciumaş (violă) şi Magdalena Sokola (violoncel), care vor interpreta piese ale unor compozitori români şi străini - Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Grigoraş Dinicu, Béla Bartók, Alfred Alessandrescu.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici