Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, preia, luni, oficial portofoliul

Noul ministru al Justiţiei, avocatul Cătălin Predoiu, îşi preia oficial postul, luni dimineaţă, de la predecesorul său, interimarul Teodor Meleşcanu, într-o ceremonie care include semnarea unui protocol în acest sens.

24 afișări
Imaginea articolului Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, preia, luni, oficial portofoliul

Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, preia, luni, oficial portofoliul

Fotoliul de la Justiţie a rămas vacant în data de 9 decembrie, atunci când ministrul Tudor Chiuariu, şi-a prezentat public demisia de la conducerea ministerului. O zi mai târziu, preşedintele Băsescu a acceptat demisia.

Timp de mai bine de o lună, portofoliul Justiţiei nu a avut un titular.

Premierul a avut o tentativă de a o numi în funcţia vacantă pe Norica Nicolai, însă nominalizarea sa nu a fost validată de preşedintele Băsescu, acesta invocând o serie de evenimente din trecutul profesional al actualului senator liberal, fost procuror, dar şi un incident recent petrecut în Senat, în care Nicolai a fost implicată.

Refuzul preşedintelui de a o numi la MJ pe Norica Nicolai, validat şi de Curtea Constituţională, l-a determinat pe premierul Tăriceanu să-l numească interimar la Justiţie, în 15 ianuarie, pe ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu.

În ziua în care, potrivit Preşedinţiei, interimatul lui Meleşcanu expira, premierul a transmis preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a avocatului Cătălin Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei. Decizia a fost surprinzătoare şi a contrazis toate scenariile, inclusiv pe cel aprobat deja de conducerea liberală, respectiv mutarea lui Meleşcanu la Justiţie şi numirea lui Radu Stroe în fotoliul rămas astfel liber la Apărare.

Propunerea premierului a fost transmisă preşedintelui în cursul după-amiezii de vineri, dat fiind faptul că Preşedinţia lansase deja, mai devreme în aceeaşi zi, o invitaţie către premier pentru o întâlnire pe tema portofoliului Justiţiei.

În numai câteva ore, "propunerea" Predoiu a fost acceptată de preşedintele Băsescu, decretul de numire a acestuia în funcţie fiind semnat şi publicat în Monitorul Oficial. În aceeaşi seară, Predoiu a fost chemat la Cotroceni unde a depus jurământul, preluând astfel, oficial, funcţia de ministru al Justiţiei.

Cătălin Marian Predoiu, noul ministru al Justiţiei, a fost plasat anul trecut pe locul doi în topul avocaţilor recomandaţi de firma de avocatură Cadwalader din Statele Unite, una dintre cele mai prestigioase companii din lume în domeniul comercial.

Cătălin Predoiu, născut la 27 august 1968, este asociat la casa de avocatură Zamfirescu, Racoţi, Predoiu, el figurând în Tabloul Uniunii Române a Barourilor ca avocat din 1 octombrie 1990.

Ediţia de anul trecut a catalogului internaţional Chambers Global a plasat societatea de avocaţi Zamfirescu, Racoţi, Predoiu în topul profesional al firmelor de avocatură din Romania în domeniile "Banking&Finance" şi "Corporate/Mergers&Aquisitions".

De asemenea, catalogul internaţional Managing Intellectual Property a clasat casa de avocatură Zamfirescu, Racoţi, Predoiu pe primul loc în ce priveşte litigiile din domeniul proprietăţii intelectuale din Romania.

Clasamentele Chambers Europe au fost realizate pe baza unor criterii precum: abilităţile legale tehnice ale avocaţilor, conduita profesională, abilitate şi perspicacitate în relaţiile cu clienţii, sârguinţa şi angajamentul demonstrate, precum şi alte calităţi pe care clienţii intervievaţi le-au considerat relevante.

Predoiu şi-a luat, în 2004, doctoratul în drept comercial "summa cum laudae" la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Predoiu a participat şi la un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa.

A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, obţinând licenţa în anul 1991.

Predoiu, care este căsătorit şi are doi copii, a fost profesor de drept comercial la facultatea pe care a absolvit-o din 1994 până în 2007.

El este şi autor al unor articole şi studii de drept comercial, publicate în reviste de specialitate din România. A primit, în calitate de co-autor al unui tratat privind societăţile comerciale, Premiul Academiei Române.

Predoiu este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare.

Cătălin Predoiu a acumulat o experienţă solidă în domeniul tranzacţiilor bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la chestiuni legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit, şi proiecte de restructurare. El a avut un rol important în redactarea anumitor regulamente bancare şi a obţinut doctoratul în domeniul băncilor comerciale.

Predoiu este membru al PNL din 1991, potrivit vicepreşedintelui partidului Crin Antonescu.

Predoiu, este membru în Consilul de Administraţie al CEC, asociat fondator la o casă de avocatură şi deţine participaţii la două firme de consultanţă pentru afaceri şi management.

El urmează să renunţe atât la poziţia deţinută la CEC, cât şi la calitatea de avocat, din motive de incompatibilitate.

Cătălin Predoiu va demisiona din Consiliul de Administraţie al CEC, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele instituţiei de credit, Radu Gheţea.

"Pe durata mandatului de ministru al Justiţiei, calitatea de avocat a domnului Cătălin Marian Predoiu va fi suspendată pentru caz de incompatibilitate", se arată într-un comunicat al societăţii de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Societatea a fost creată în anul 2005 prin fuziunea caselor de avocatură Călin - Andrei Zamfirescu şi Asociaţii şi Racoţi - Predoiu, ambele înfiinţate în anul 1995.

Predoiu este partener de afaceri cu Marius Mănoiu şi Armand Louis Henri Raymond Weisheimer (cetăţean francez) în firma Mergers&Acquisitions International, care are ca obiect principal de activitate consultanţa pentru afaceri şi management. Predoiu deţine 33% din părţile sociale ale firmei, înfiinţată în iunie 2007.

Noul ministru controlează, împreună cu Radu-Constantin Ragea şi în proporţii egale, firma P&R Forus Strategies, de asemenea prezentă pe piaţa consultanţei de business. Firma a fost înregistrată în octombrie 2007 şi are un capital social de 200 de lei.

Predoiu a fost asociat şi la Expres Distribuţie Sistem, firmă înfiinţată în anul 2000 şi ulterior lichidată. Predoiu şi tatăl său au deţinut în mod egal părţile sociale ale firmei, care a avut ca activitate principală comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici