Ouă roşii împodobite cu mărgele, tradiţie de Paşte pe Valea Sălăuţei din Bistriţa-Năsăud

Pe Valea Sălăuţei din judeţul Bistriţa-Năsăud există obiceiul ca, de Paşte, femeile să împodobească ouăle roşii cu mărgele pe care le folosesc, în general, la confecţionarea costumelor populare, a pălăriilor şi a curelelor.

1935 afișări
Imaginea articolului Ouă roşii împodobite cu mărgele, tradiţie de Paşte pe Valea Sălăuţei din Bistriţa-Năsăud

Ouă roşii împodobite cu mărgele, tradiţie de Paşte pe Valea Sălăuţei din Bistriţa-Năsăud (Imagine: Arhiva personală Virginia Linul)

Satul Salva din Bistriţa-Năsăud este situat pe Valea Sălăuţei, zonă renumită datorită "clopului cu păun". De altfel, în sat tradiţiile şi obiceiurile sunt ţinute cu sfinţenie, fapt demonstrat şi de existenţa a numeroase ateliere de artizanat şi creatori populari, care confecţionează inclusiv celebrele pălării cu pene de păun.

Un astfel de obicei este acela ca, înainte de Paşte, femeile să împodobească şi ouăle roşii cu mărgele pe care, în general, le folosesc la confecţionarea costumelor populare, a pălăriilor şi a curelelor.

Procedura este una destul de complicată, întrucât se ia fiecare mărgea şi se coase pe un şir care împrejmuieşte oul ca o armură.

"La noi, la Salva, fiecare vrea să facă ouăle cât mai frumoase. E un fel de întrecere între noi, femeile care ne ocupăm de confecţionat costume populare. Niciuna nu vrea să fie mai prejos ca alta, nici în ceea ce priveşte costumele care ne ies din mână, nici ouăle", povesteşte creatoarea populară Virginia Linul.

Ea spune că, mai întâi, ouăle sunt fierte, iar apoi sunt colorate într-o apă în care au fost fierte coji de ceapă roşie, aceasta fiind cea mai veche metodă de vopsire, păstrată timp de mai multe generaţii.

"Pe unele ouă punem trifoi cu patru foi, talpa-gâştei, păpădii, ce frunze găsim, ca să rămână impregnat modelul pe coaja oului. După ce le vopsim în felul acesta, începem să luăm fiecare mărgică şi o coasem, ca să facem armura. Suntem foarte atente la model, fiindcă nu vrem să îl mai vedem şi în alte case. Vrem să fie original. Aici, la noi în sat, toată lumea e în competiţie. Fiecare vrea să facă cel mai frumos costum, să aibă cele mai frumoase ouă", subliniază ea.

Ouăle decorate cu mărgele sunt oferite în dar copiilor care vin în dimineaţa zilei de Paşte să le dea sătenilor vestea Învierii Domnului.

"Copiii arată în sat, arată la părinţi, de unde au primit ouăle cele mai frumoase, aşa că fiecare femeie se străduieşte ca ale ei să fie cele mai frumoase, să i se ducă vestea. Nu e uşor să le facem, dar numai o dată în an sunt Paştile şi merită tot efortul. În alte părţi, sunt ouă încondeiate. Prin părţile noastre nu se fac, dar merită să avem şi noi ceva unic, aşa că facem an de an ouă cu mărgele", spune Virginia Linul.

Femeia povesteşte că a preluat obiceiul de la bunica ei: "Eu am învăţat obiceiul de la bunica mea, care a vrut să vadă cum arată mărgelele de pe cămăşi pe ouă. I-au ieşit foarte frumoase şi de atunci, în fiecare an, împodobim ouăle cu mărgele şi ne mândrim cu ele, pentru că sunt foarte frumoase".

În seara de Înviere, localnicii din Salva obişnuiesc să pregătească un coş special, cu ouă roşii, pască şi slănină, cu care merg la biserică pentru a fi sfinţit de către preot. Din aceste bucate mănâncă întreaga familie în prima zi de Paşte, fiind prima masă servită în fiecare casă după postul ţinut de credincioşi. Tot atunci, se ciocnesc şi ouăle roşii. Cele cu mărgele se sparg mai greu, fiindcă sunt protejate de "armură".

(Material realizat de Cristiana Sabău, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici