PSD în primul tur - Între strategia acuzării fraudei şi cursa ripostei la intoxicările PNL

Ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale a fost în "K10", aşa cum alintă social-democraţii sediul lor central, cea mai plictisitoare din câte au trăit ziariştii cu experienţa mai multor alegeri pe lângă PSD.

15 afișări
Imaginea articolului PSD în primul tur - Între strategia acuzării fraudei şi cursa ripostei la intoxicările PNL

PSD în primul tur - Între strategia acuzării fraudei şi cursa ripostei la intoxicările PNL (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Amorţeala a fost lozinca zilei până la ora 15.00, când a sosit o camionetă cu mâncare.

Până atunci se mai petrecuse o conferinţă de presă susţinută de purtătorul de cuvânt al campaniei, Victor Ponta, care nu a surprins pe nimeni când a acuzat tentativele de fraudare a alegerilor.

Nici următoarele două conferinţe, susţinute de Bogdan Niculescu-Duvăz şi Georgian Pop, nu au adus surprize, acelaşi element al strategiei de a invoca o presupusă fraudă electorală fiind ideea principală.

Între timp, probele de sunet şi de lumini la scena care începuse deja să fie montată în curtea din "K10", adică Şoseaua Kiseleff nr. 10, se terminaseră, iar radiatoarele portabile aşteptau ca mulţimea să se adune.

Din respect pentru ziarişti, în curte a fost montat un cort pentru uzul acestora. Cortul a rămas nefolosit, cel puţin de ziarişti, care au considerat că temperatura e destul de scăzută.

Operaţiunea "uite frauda" a fost dublată, în timpul zilei, de o cursă de urmărire între "intoxicările" transmise de la PNL cu cele date în replică de la PSD.

Fără a se compromite dând informări verbale către ziarişti, liderii PSD au apelat la SMS-uri pentru a informa asupra stării procentelor candidatului lor.

Până spre ora 15.00, estimările furnizate dinspre Kiseleff oscilau între o diferenţă de 6 şi 2 procente între Băsescu şi Geoană, în timp ce Antonescu figura undeva la 22-23 la sută, unii membri ai echipei de campanie pesediste recunoscând neoficial existenţa unor îngrijorări faţă de candidatul liberal.

În momentul în care dinspre PNL au început să apară estimări optimiste, şi sondajele pesediste s-au reorientat. Diferenţa dintre Băsescu şi Geoană a ajuns mai mică de două procente, în timp ce Antonescu nu mai era cocoţat la 23%, ci coborâse la 21%.

Când în horă a intrat însuşi Crin, de pe scena virtuală numită FACEBOOK, informând că mai are două trepte şi ajunge la Geoană şi chemându-şi suporterii la vot, PSD a replicat cu un sec CCSB sub forma: Băsescu - 33,2%, Geoană - 31,7% şi Antonescu - 22%.

Pe înserat, când jocul lui Antonescu a fost alimentat şi de sondajele livrate de PDL, încurajându-se ideea unui "umăr la umăr" între candidatul PNL şi cel al PSD, Kiseleff-ul a furnizat un acelaşi CCSB cu următoarele date: Băsescu - 33,7%, Geoană - 31,1% şi Antonescu - 21,9%.

Spre ora 19.00 primul val de susţinători şi-a făcut apariţia, plini de speranţă, încrezători şi, unii dintre ei, nedormiţi.

Între timp, estimările din centrul de comandă al campaniei s-au ajustat la o linie de mijloc între sondajele optimiste filopesediste şi cele apocaliptice ale adversarilor, oprindu-se la un handicap maxim de 4 procente între actualul preşedinte Traian Băsescu şi challenger-ul său.

Liderii cu oarecare greutate au venit cu o întârziere proporţională cu rangul: Lavinia Şandru, recent înfrăţită cu partidul care i-a refuzat prezenţa pe listele europarlamentare a venit încă de pe la 16.00, Daniela Popa a sosit cu două ore înainte de consumarea main-event-ului serii, în timp ce Dan Nica, Adrian Năstase, Liviu Dragnea şi, evident, Mircea Geoană, au sosit în jurul orei 20.00.

La acea oră câteva zeci de tineri se agitau deja în curtea sediului, gustând din vinul fiert, covrigeii şi miezul de nucă oferite de organizatori, încălzindu-se pe fondul muzical asigurat de cântecele celor de la Queen, Europe, U2, Bob Marley, Abba şi George Michael.

Tot la acea oră, membrii echipei de campanie aveau deja certitudinea că au reuşit să îl aducă pe Geoană în turul doi.

Cu jumătate de oră înainte ca televiziunile de ştiri să anunţe estimările cu privire la rezultatul alegerilor, o parte a liderilor partidului au ieşit în curte şi, treptat, şi-au ocupat locurile pe scenă.

Mircea Geoană, însoţit de membrii familiei, de Ion Iliescu şi de alţi câţiva lideri apropiaţi, dar şi de o suită impresionantă de agenţi de securitate privaţi, şi-a făcut apariţia cu doar un minut înaintea afişării exit-poll-urilor, provocând un buluc necontrolat printre cameramanii diverselor televiziuni.

Candidatul PSD şi-a ocupat şi el locul în centrul scenei, înconjurat de soţie, de cei doi copii minori, de Ion Iliescu, Robert Negoiţă, Nicu Bănicioiu, în timp ce Marian Vanghelie nu a mai prins loc decât la marginea scenei.

Geoană a ascultat impasibil discursul lui Traian Băsescu, ce proclama victoria românilor cu referire la estimata validare a referendumului iniţiat de el şi a abordat un râset atunci când acesta a spus că rezultatul votului indică o primă victorie de etapă.

După ce televiziunile au dat cezarului ce i s-a cuvenit, Geoană a scos un mănunchi de pagini, de pe care a citit primul discurs electoral pentru turul doi, neuitând să vorbească despre pensii, despre case pentru tineri şi despre agricultori.

Momentul de euforie consumat destul de repede, Geoană a făcut câteva semne victorioase către simpatizanţii care ocupau mai puţin de un sfert din curtea din Kiseleff, şi-a luat soţia de braţ şi a pornit către sediu, unde echipa de campanie număra de zor vot cu vot.

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici