REPORTAJ - Marşul Panaramelor: Femeile au protestat faţă de misoginii care le fluieră şi ciupesc pe stradă

Aproximativ 200 de femei, îmbrăcate provocator sau sobru, au protestat, joi, faţă de misoginii care le ciupesc şi le fluieră pe stradă odată ce le văd cu fuste scurte sau cu bluze decoltate, ele strigând, la "Marşul Panaramelor", că s-au săturat să fie considerate "pisi", "piţi" sau "piţipoance".

2830 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Marşul Panaramelor: Femeile au protestat faţă de misoginii care le fluieră şi ciupesc pe stradă

Marşul Panaramelor: Femeile au protestat faţă de misoginii care le fluieră şi ciupesc pe stradă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protestatarele s-au adunat în jurul orei 17.00 pe trotuarul din faţa Tribunalul Bucureşti. Cele mai multe erau tinere, îmbrăcate provocator cu fuste scurte şi tricouri decoltate, cu spatele gol, printre ele fiind "pierdute" şi câteva cu ţinute elegante sau chiar sobre. Mai toate aveau câte o pancartă cu câte un îndemn pentru oprirea agresiunii stradale a femeii.

Protestul s-a intitulat "Marşul Panaramelor", ceea ce a stârnit mai mult zâmbetul trecătorilor până la înţelegerea mesajului. La început mai multe tinere au povestit întâmplări aproape dramatice din viaţa unor femei care au fost agresate pe stradă. Din când în când tinerele scandau şi fluierau la adresa agresorilor.

"Ne-am săturat să fim pipăite, ciupite, ne-am săturat de misogini. Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate. Ne-am săturat ca din cauza anumitor haine să fim împărţite în târfe sau madone, bune sau rele", au repetat în cor tinerele protestatare.

Lor li s-a alăturat un bărbat. El venise îmbrăcat ca o femeie, purtând o fustă scurtă, un tricou până sub bustul artificial, perucă blondă, ciorapi cu plasă şi nişte bocanci maro, ţinuta fiindu-i completată de o geantă roşie pe care o ţinea stingher. Bărbatul a povestit că, după ce s-a îmbrăcat în această ţinută, în următoarele minute a fost fluierat, claxonat şi chiar invitat la o cafea.

Uşor, uşor şi alţi bărbaţi s-au alăturat femeilor care îşi strigau suferinţele.

"Să rupem tăcerea asupra agresiunii stradale! Să înceteze blamarea victimelor agresiunilor sexuale! Poliţia, sistemul medical şi justiţia să nu mai fie complici la aceste agresiuni, ci instituţii de suport pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor să ofere suport victimelor şi să le trateze cu demnitate, pentru a nu exista teama de a apela la ele! Să nu ne fie teamă să depunem plângere penală împotriva agresorilor! Să existe ajutor pentru victimele violenţei! Ca victime ale agresiunilor sexuale, să avem acces efectiv la servicii medicale şi consiliere psihologică! Să fie adoptat ordinul de restricţie împotriva agresorilor! Violatorii să fie monitorizaţi ulterior punerii în libertate!", au scandat pe rând organizatoarele, care apoi au plecat în marş spre Piaţa Alba Iulia.

Din când în când, la portavoce se auzea: "80% dintre violuri sunt săvârşite de cunoştinţele femeilor, nu de persoane necunoscute. În România are loc un viol la patru ore. Femeile sunt agresate verbal şi fizic oriunde: pe stradă, la metrou, acasă, la şcoală, la locul de muncă. Nu credem că există în România femeie care să nu fi cunoscut acest tip de violenţă. Suntem furioase pentru că victimele acestor agresiuni sunt învinovăţite, arătate cu degetul!". Urmau scandările în cor: "Nu mă simt flatată să fiu agresată, 1, 2, 3 agresorii jos cu ei!", "Nu vrem cursuri de apărare pentru o simplă plimbare", "Fetelor nu-i toleraţi pe misogini, fiţi solidare".

La un moment dat pe partea stângă a drumului opreşte un autocar, din care coboară câteva persoane printre care o femeie în vârstă. Aceasta citeşte pe pancarta din faţă, apoi exclamă: "Aoleu, ce sunt astea, panarame? Cam seamănă".

Tânăra de lângă ea o opreşte: "Nu mamaie, sunt femei care protestează faţă de viol, faţă de agresiune". Bătrâna insistă: "Atunci de ce şi-au spus panarame?".

A fost de fapt problema pe care au ridicat-o frecvent trecătorii: "Cine sunt panaramele? De ce şi-au spus aşa?". Şi parcă înţelegând discuţiile de pe margine, una dintre tinere ia portavocea şi strigă: "Femeile violate, cele numite piţipoance, curve, panarame, târfe, păpuşele, pisi, sunt considerate de oameni panarame de multe ori numai pentru faptul că sunt îmbrăcate altfel".

Apoi au continuat scandările: "Violul e de vină oricum m-aş îmbrăca", "Pot să fiu şi goală pe corpul meu nu pui mâna decât dacă vreau eu", "Nu mă simt flatată că sunt violată".

După două ore de la declanşarea acţiunilor "Marşul Panaramelor" s-a oprit în Piaţa Alba Iulia.

A fost o reuşită, a fost concluzia organizatoarelor. "Felicităm mai ales bărbaţii care ne-au fost alături. Astăzi am rupt tăcerea asupra agresiunii stradale. Felicitări, dragi femei, aţi demonstrat că sunteţi curajoase, dar trebuie să fim şi solidare. Azi, lumea a auzit de noi şi de problemele noastre. Din păcate marşul s-a oprit aici, dar acţiunea, mişcarea, atitudinea merg mai departe", a fost mesajul de final

S-au mai făcut câteva poze de grup apoi protestatarii s-au împrăştiat mulţumind celor zece poliţişti care le-au însoţit protejându-le de fluierăturile şi de claxoanele celor care treceau pe stradă şi nu vedeau decât nişte femei scandând fără a înţelege ce anume spuneau.

Marşul Panaramelor sau Slutwalk este o mişcare internaţională care a pornit din Toronto şi apoi s-a extins în mai multe ţări din Europa, America, Noua Zeelandă şi chiar Africa.

Manifestaţia de la Bucureşti a fost organizată de Asociaţia Front şi voluntari, fiind susţinută de Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FIA, cu sprijinul www.feminism-romania.ro şi Blogul Medusei.

Material de Elvira Gheorghita, elvira@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici