Vettel, hotărât să-şi apere titlul mondial

Sebastian Vettel a câştigat fără emoţii Marele Premiu al Australiei, dar "eroii" primei etape a CM de Formula 1 pot fi consideraţi rusul Vitali Petrov de la Renault, clasat în premieră pe podium, pe locul trei, şi debutantul mexican Sergio Perez (Sauber), ocupantul locului şapte.

15 afișări
Imaginea articolului Vettel, hotărât să-şi apere titlul mondial

Vettel, hotărât să-şi apere titlul mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vettel a stabilit, sâmbătă, cel mai timp bun în calificări, apoi a plecat foarte bine în cursă şi nu a cedat prima poziţie până la final, după o evoluţie fără greşeală, în condiţiile în care echipa sa Red Bull nu a folosit sistemul KERS. Germanul arată că titlul mondial obţinut în ultima etapă a sezonului trecut nu a fost întâmplătoare şi că este în măsură să-şi apere trofeul cucerit.

După o iarnă agitată, cu rezultate slabe în teste, McLaren a terminat peste aşteptări prima cursă, cu Lewis Hamilton pe locul doi şi Jenson Button pe şase, ultimul fiind penalizat cu o trecere pe la boxe după o depăşire neregulamentară. Hamilton a înţeles că nu poate spera mai mult la Melbourne şi a căutat să-şi apere poziţia secundă de pe care a luat startul duminică. O ieşire în decor i-a avariat podeaua monopostului, dar campionul mondial din 2008 a trecut cu bine linia de sosire.

Vitali Petrov, plecat al şaselea, a avut o evoluţie remarcabilă, terminând pentru prima dată în carieră pe podium şi confirmând pasul înainte făcut de Renault. Însă Nick Heidfeld, înlocuitorul lui Robert Kubica, accidentat, a dezamăgit prin locul 14 pe care s-a clasat. Petrov a avut un start excelent, depăşindu-i pe Button şi Alonso, apoi a evoluat sigur şi a profitat de greşelile făcute de Mark Webber. Fernando Alonso a încercat de mai multe ori să se răzbune pe rus după ce acesta l-a "ajutat" anul trecut să piardă titlul mondial la ultima cursă, dar la fel ca atunci Petrov nu s-a lăsat depăşit. Astfel, pilotul spaniol de la Ferrari a trebuit să se mulţumească numai cu locul patru, un câştig totuşi faţă de poziţia din care a plecat în cursă, a cincea. Alonso a fost urmat de Mark Webber, situat departe de colegul său, Vettel, deşi a fost al treilea în calificări.

În mod surprinzător, echipa Sauber, care anul trecut a avut mari emoţii din puncte de vedere financiar după retragerea BMW din Formula 1, a arătat consistenţă şi fiabilitate pe circuitul Albert Park, terminând cu ambele monoposturi în puncte. Perez a ocupat locul 7 încă de la prima sa prezenţă în Formula 1, după ce a fost al 13-lea sâmbătă, ceea ce înseamnă că banii pe care i-a adus la Sauber, prin sponsorul Telmex, sunt multiplicaţi de valoarea şi de talentul său. Kamui Kobayashi l-a urmat pe poziţia a opta, iar echipa eleveţiană pare a fi devenit lider al team-urilor din mijlocul grilei.

Felipe Massa şi Sebastian Buemi (Toro Rosso) au ocupat ultimele două poziţii în Top 10, iar la polul opus s-a remarcat evoluţia dezamăgitoare a Mercedes GP. Atât Michael Schumacher cât şi Nico Rosberg au abandonat, după coliziuni cu adversari, şi echipa germană pare a fi departe de trioul Red Bull - McLaren - Ferrari.

Noutăţile tehnice adoptate de FIA nu au schimbat prea mult faţa Formulei 1. Pneurile Pirelli s-au dovedit a fi mai durabile decât s-a crezut iniţial, dar cu o uzură mai mare ca anul trecut, când monoposturile erau echipate de Bridgestone, astfel că piloţii au fost obligaţi să facă cel puţin două opriri la boxe. Cu o excepţie, mexicanul Perez, care a reuşit să termine cursa pe locul 7 după cu o singură trecere pe la boxe.

Aripa spate mobilă (DRS) poate că ajută la depăşiri, dar nu le garantează. La începutul cursei, Button a încercat zece tururi să treacă de Massa folosind DRS şi nu a reuşit. A făcut-o abia spre finalul cursei şi a părut mai curând că a fost ajutat de pneurile mai noi cu care era "încălţat". De asemenea, se poate trăi şi fără sistemul sistemul KERS, dovadă că Vettel nu a avut nevoie de el pentru a câştiga.

Dar aceasta a fost doar prima etapă a sezonului şi este posbil ca lucrurile să fie îmbunătăţite pe parcurs. A doua cursă este programată peste două săptămâni în Malaysia.

(Material realizat de Adrian Petculescu)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici