Alexandru Rafila, despre COVID-19 în România: „Numărul de cazuri va creşte”

  • Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a declarat că numărul de cazuri de infecţii cu noul coronavirus în ţara noastră va creşte.
  • Aşadar este important este ca autorităţile să acţioneze.
  • Rafila mai adaugă că măsurile de distanţare socială nu pot fi luate permanent.
2872 afișări

„Cu siguranţă numărul de cazuri va creşte şi noi trebuie să întârziem transmiterea în comunitate. În momentul când nu vom mai avea trasabilitatea, atunci trebuie să schimbăm strategia. Are trei piloni. Primul e să putem asigura condiţii de asistenţă medicală. Al doilea element e să luăm măsuri, cum sunt cele de distanţare socială. Şi al treilea să asigurăm un cadru economic funcţional. Dacă nu asiguri asta toate celelalte măsuri sunt poveşti”, a explicat şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.

Doctorul atrage atenţia asupra faptului că în ceea ce priveşte asistenţa medicală trebuie atât resurse materiale, cât şi personal calificat, disponibil şi capabil să îngrijează pacienţi.

„Avem până în 50 de cazuri, mulţi în stare stabilă. Nu discutăm de un scenariu catastrofic, când oamenii se îmbolnăveau de ciumă. Mortalitatea este zero la copii, formele pe care le fac copiii sunt uşoare. Persoanele vârstnice trebuie protejate. Sunt pacienţi care au cancer şi au făcut chimioterapie, deci comorbidităţi şi alte afecţiuni. Ei trebuie protejaţi. Trebuie să fim calmi şi să înţelegem că această boală trebuie tratată la domiciliu. Dacă persoanele tinere fac forme uşoare, trebuie tratate la domiciliu”, a explicat Rafila.

El adaugă că măsurile de distanţare socială nu pot fi luate permanent. „Nu putem închide şcolile vreo 2 ani, mai ales că răspândirea în mediul şcolar nu e cea mai rapidă formă de răspândire a infecţie. Atunci iei măsura şi o păstrezi până când numărul de cazuri scade sau se stabilizează”.

Şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti prezintă palierele pe care trebuie respectate în ceea ce priveşte activităţile economice.

„Sunt activităţi care se pot desfăşura la domiciliu, dar sunt unele care nu se pot desfăşura online. De exemplu, nu ţi se poate furniza apă de la domiciliu, staţiile de pompare de exemplu. Sunt lucruri pe care nu putem să le închidem.

Lumea nu are de ce să devină panicată în momentul de faţă. Toată lumea îşi face provizii de alimente, dar ele sunt victima unor persoane iresponsabile care lansează tot felul de scenarii. Mor pacienţi, se închide oraşul. A mai fost o informaţie, alaltăieri a fost o creştere bruscă de cazuri cu opt cazuri. Era contactul unui poliţist, când s-a anunţat asta s-au terminat coşurile la Kaufland. Se anunţase cazul la ora 20.00. Deja la ora 21.00 tot magazinul era gol. Toată lumea dădea o bătălie la Kaufland. Azi o să mă duc să fac şi eu nişte cumpărături, normale”, a adăugat dr. Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici