Marius Tucă Show. Raed Arafat: Populaţia trebuie să colaboreze cu autorităţile/ Despre vârful epidemiei: Va fi undeva în aprilie, cât va persista nu se ştie

  • Raed Arafat a explicat la „Marius Tucă Show” prevederile Ordonanţei militare privind limitarea circulaţiei persoanelor, care va intra în vigoare în această seară
  • Secretarul de Stat şi şeful DSU a explicat că oamenii trebuie să colaboreze cu autorităţile pentru că este în avantajul lor
  • Totodată, Arafat a declarat că vârful epidemiei de coronavirus ar putea avea loc în luna aprilie, dar nu se ştie cât va persista acest vârf
15522 afișări
Imaginea articolului Marius Tucă Show. Raed Arafat: Populaţia trebuie să colaboreze cu autorităţile/ Despre vârful epidemiei: Va fi undeva în aprilie, cât va persista nu se ştie

VIDEO EDIŢIE SPECIALĂ „Marius Tucă Show”. Raed Arafat explică prevederile Ordonanţei militare privind limitarea circulaţiei persoanelor, care va intra în vigoare în această seară

Redăm principalele declaraţii din emisiune: 

Raed Arafat: Recomandările care există în timpul zilei sunt să reduceţi deplasarea la maxim. Plimbarea cu animalele de companie, urgenţe medicale achiziţie de alimente; între orele 06.00 - 22.00 este obligatoriu să ieşi numai pentru aceste activităţi.

De la 22.00 la 06.00 e obligatoriu, de la 06.00 - 22.00 e recomandare. Lumea să o trateze că şi cum ar fi obligaţie. E foarte important acest lucru.

Oamenii în vârstă sunt cei mai vulnerabili. Nu te duci în vizită la bunica, nu cu copii, nu îi amesteci. Bunica trebuie să fie cât mai posibil izolată. Asta e singurul mod prin care putem să protejăm persoanele cele mai vulnerabile.

Mâine cei care merg la servici nu vor avea probleme, însă după ora 22.00 vor trebui să aibe document de la locul de muncă.

De la ora 22.00 oamenii trebuia să aibă la ei adeverinţă de la muncă, că ea e în cadrul celor 5 motive pentru care poate să fie în afară casei. În rest, eşti obligat să stai acasă. E în interes profesional. Această adeverinţă trebuie semnată, ştampilată că poliţia să o valideze. Se poate circulă cu această adeverinţă sau cu o declaraţie pe proprie răspundere.

Raed Arafat: Declaraţia pe proprie răspundere dacă nu este verificată este caz penal. Cei care te pot opri sunt Poliţia şi Poliţia locală, dar şi Jandarmeria.

Cei care te pot opri sunt forţele de ordine publică. Poliţia Locală acum e sub ordinea Poliţiei Naţionale.

După ora 22.00 seară cetăţenii trebuie să rămână în casă, cu ieşire doar în condiţii extreme, să lase pantofii la intrare, să se spele pe mâini, iar hainele care au fost în contact trebuie spălate. Contactul tinerilor cu persoane în vârstă trebuie să fie cât mai mult evitat şi controlat.

Raed Arafat: Populaţia trebuie să colaboreze cu autorităţile pentru că este în avantajul ei.

În declaraţie trebuie să spui destinaţia. Locul de unde stai şi unde te duci, şi retur. Acest lucru e controlabil. Populaţia să colaboreze cu Poliţia. Sunt măsuri foare necesare care se impun acum. În viitor poate vor fi măsuri mai aspre.

Pe durata zilei fără grupuri mai mari de 3 persoane dacă nu stau în acelaşi loc sau dacă nu fac parte din aceeaşi familie.

Marius Tucă: Dacă sunt în familie mai mult de trei persoane pot să iasă?

Raed Arafat: E de evitat acest lucru. Să respecte regulile de igienă. Se poate ieşi în jurul casei cu animalele de companie.

Marius Tucă: Câţi kilometri poate să meargă cu câinele, activităţi în afară?

Raed Arafat: Trebuie să fie în jurul casei (500-100-200m). Trebuie evitate anumite ceremonii religioase în această perioda. Aceste ceremonii este indicat să se ţînă on-line.

Despre slujbele pascale: Situaţia nu cred că se va rezolva în următoarele două sau trei săptămâni. Am luat măsuri cu Ministerul Sănătăţîi şi încep să ajungă materiale, echipamente de protecţie pentru terapie intensivă, continuăm achiziţiile că să avem un stoc.

Marius Tucă: Se va mari numărul de paturi?

Raed Arafat: Se fac adaptări pentru îngrijirea pacienţilor cu COVID-19. Se alocă paturi. Normal că tebuie să fie asigurat un număr de paturi.

Marius Tucă: Va există un vârf de infectare?

Raed Arafat: Undeva în luna aprilie, cât va persistă acest vârf nu se ştie.

Marius Tucă: Rafila şi Streinu vorbesc de un vârf al infectării în România imediat după cele două sărbători de Paşte.

Raed Arafat: Există analize în acest sens. În aprilie va fi la un moment dat un vârf. Se fac modelări. Încă nu vreau să mă pronunţ. Depinde de foarte multe aspect acest lucru. Oamenii să facă tot posibilul să nu mai plece afară pe perioada sărbătorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici