Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spună că ar trebui limitat programul în mall-uri

Programul mall-urilor, locul unde foarte mulţi români îşi fac cumpărăturile şi îşi petrec timpul liber împreună cu familia, ar trebui limitat pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a afirmat luni, prof.dr. Alexandru Rafila, la emisiunea Marius Tucă Show.

231 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spună că ar trebui limitat programul în mall-uri

Prof. dr. Alexandru Rafilla, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), a declarat că nu pot fi interzise cumpărăturile, dar se pot lua măsuri eficiente pentru sănătatea publică, mai ales că mall-urile sunt locuri frecventate de familii cu copii. „Sigur nu poţi interzice accesul la cumpărături. (...) Aici cred că se pot lua măsuri de limitare a activităţii eficiente şi pentru sănătatea publică”, a spus Alexandru Rafila.

Preşedintele SMR îi sfătuieşte pe români să limiteze deplasările, să evite aglomeraţiile şi să păstreze distanţa faţă de ceilalţi pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

“Să evităm aglomeraţiile, iar manifestările de până la 1.000 de oameni trebuie avizate de DSP-uri şi acolo trebuie să fie un spaţiu suficient încât să nu stea foarte apropiaţi şi să oferi condiţii pentru ca persoanele să fie în siguranţă. Restaurantele în Italia au rămas deschise, dar cu păstrarea unui spaţiu de siguranţă la masă”, a subliniat Alexandru  Rafila.

Despre interzicerea manifestărilor cu peste 1.000 oameni, preşedintele SMR  a amintit că o măsură similară a fost luată recent, pentru prima dată, în Franţa. „Aceasta a fost prima oară luată de Franţa, au stabilit iniţial un prag de 5.000 şi apoi au redus la 1.000. Elveţia are o situaţie asemănătoare. Sigur aglomerări mai mari de oameni înseamnă un risc. Ne găsim în faza 1 noi, cu până în 25 de cazuri, care sunt cazuri de import, nu în cadrul comunităţilor”, a spus Alexandru Rafila.

Preşedintele SMR a mai spus că oamenii trebuie să renunţe la deplasările pe termen lung, în străinătate, mai ales că vin Sărbătorile de Paşti şi mulţi pleacă în vacanţă. „(De Paşte, oamenii să stea - n.red.) acasă sau în ţară. Să sperăm că până atunci nu vom avea zone roşii ca italienii”, a mai spus preşedintele SMR .

Alexandru Rafila a insistat pentru respectarea măsurilor de igienă, atât acasă, cât şi la locul de muncă.

„Eu cred că trebuie să luăm o decizie despre cum ne comportăm acasă, la locul de muncă, măsuri igienice. E foarte uşor de spus, e foarte greu de aplicat. Involuntar în decurs de un minut ne atingem faţa. Mâinile trebuie să fie curate şi dezinfectate, săpun şi dezinfectanţi pe bază de alcool pe suprafeţe”, a mai spus preşedintele SMR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici