România sub ploi. ANM a emis multiple avertizări de vreme rea / Copaci căzuţi şi inundaţii în Bucureşti şi Ilfov/ Circulaţia oprită pe mai multe drumuri / Rupere de nori la Buzău şi Arad

  • Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminicăm avertizări cod galben şi cod portocaliu de furturnă în aproape toată ţara.
  • Copaci căzuţi şi inundaţii în Bucureşti şi Ilfov. În Bucureşti, au avut loc 6 intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi în urma furtunii. Un autoturism a fost avariat într-unul dintre aceste cazuri. Echipele de intervenţie au acţionat pentru a elibera drumurile şi a preveni orice risc pentru cetăţeni.
  • O viitură a inundat două sate din judeţul Arad, în urma viiturii şi a torenţilor din Bazinul Hidrografic „Criş Alb”. Salvatorii încearcă să traverseze cursul de apă pe jos pentru a ajunge la oameni.
  • Circulaţia este întreruptă pe DJ 203L, în comuna buzoiană Brăeşti, unde trecerile provizorii prin râul Bălăneasa, amenajate ca variante provizorii pe perioada reconstruirii podurilor din zonă, au devenit impracticabile în urma viiturilor. De altfel, hidrologii au prelungit alerta Cod portocaliu.
15953 afișări
Imaginea articolului România sub ploi. ANM a emis multiple avertizări de vreme rea / Copaci căzuţi şi inundaţii în Bucureşti şi Ilfov/ Circulaţia oprită pe mai multe drumuri / Rupere de nori la Buzău şi Arad

România sub ploi. ANM a emis multiple avertizări de vreme rea. Circulaţia oprită pe mai multe drumuri / Rupere de nori la Buzău şi Arad

UPDATE Copaci căzuţi şi inundaţii în Bucureşti şi Ilfov

În Bucureşti, au avut loc 6 intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi în urma furtunii. Un autoturism a fost avariat într-unul dintre aceste cazuri. Echipele de intervenţie au acţionat pentru a elibera drumurile şi a preveni orice risc pentru cetăţeni.

În judeţul Ilfov, au fost înregistrate 2 intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi în localităţile Dărăşti şi Măgurele.

De asemenea, au avut loc şi 2 intervenţii pentru scoaterea apei acumulate în locuinţe şi curţi, în localităţile Dămăroaia şi Clinceni.

UPDATE Accesul participanţilor la SAGA Festival, decalat din cauza vremii

Ca urmare a avertizării meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi a fenomenelor prognozate în Bucureşti, caracterizate de descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale, organizatorul evenimentului SAGA Festival şi forţele de ordine au dispus măsura decalării accesului participanţilor la eveniment până la ora 18:00.

În continuare, organizatorul evenimentului nu va permite accesul cu umbrele, deoarece reprezintă obiecte de risc în astfel de condiţii meteo, participanţilor fiindu-le recomandată purtarea pelerinelor de ploaie.

„Le recomandăm cetăţenilor ca, pe durata fenomenelor meteo, să se adăpostească în clădiri şi să urmărească informările emise de autorităţi şi site-ul organizatorului”, transmite Jandarmeria.

UPDATE A fost emis mesaj RO ALERT pentru Capitală

Avertizare nowcasting pentru Bucureşti

În intervalul 16:10- 17:10 se vor semnala : averse torenţiale care vor acumula peste 20...25 l/mp şi izolat 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.

România sub avertizări METEO

Potrivit ANM, în cea mai mare parte a ţarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, fiind emis cod galben care se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp.

Codul galben este valabil de duminică, de la ora 10 până luni, la ora 10.

De asemenea, pe parcursul zilei de duminică, la munte, în centrul şi sud-estul ţării, iar seara şi noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65...75 km/h) şi pe arii restrânse vijelii şi grindină, fiind emisă avertizare cod portocaliu.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat de peste 50...60 l/mp.

Avertizarea cod portocaliu, care vizează judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.

Codul portocaliu a intrat în vigoare duminică, la ora 11 până luni, la 4.00, urmând să se manifeste prin instabilitate atmosferică accentuată şi averse torenţiale.

Drum rupt de viitură în judeţul Arad. salvatorii traversează cursul de apă pe jos

 O viitură a inundat două sate din judeţul Arad, în urma viiturii şi a torenţilor din Bazinul Hidrografic „Criş Alb”. Salvatorii încearcă să traverseze cursul de apă pe jos pentru a ajunge la oameni.

În urma fenomenelor meteorologice periculoase cod portocaliu de viituri şi torenţi în Bazinul Hidrografic „Criş Alb” în zona localităţii Buceava Şoimuş s-a produs o viitură care a inundat două sate.

ISU Arad a trimis în zonă doua echipaje de la Garda nr.2 de interventie Guraahonţ, un ofiţer, 4 subofiteri şi 3 soldaţi, pentru o misiune de recunoaştere.

Cele doua echipaje nu au putut pătrunde cu autospeciala de intervenţie şi autospeciala Duster în localitate, drumul fiind rupt de viitură.

„Se încearcă pătrunderea pe jos prin traversarea cursului de apă”, spun reprezentanţii ISU Arad.

Deocamdată nu se ştie dacă sunt persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale în satele izolate.

Hunedoara: Patru sate izolate după ploile din ultimele ore

Patru sate din judeţul Hunedoara sunt izolate, duminică, după inundaţiile din ultimele ore. Potrivit ISU Hunedoara, sunt circa 200 de persoane la care nu se poate ajunge. 15 localităţi au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane.

Probleme în Buzău din cauza cantităţilor de ploaie 

Conform Prefecturii Buzău, s-a luat legătura cu administratorul drumului - CJ Buzău, pentru remedierea situaţiei.

De asemenea, sunt probleme de acces şi în Bozioru.

„Pe DJ 203 L sunt două poduri afectate şi nu se mai circula deloc (la intrare în Bozioru şi la intrare in Brăeşti), însă nu e nicio localizate total izolată, întrucât sunt rute ocolitoare. De la Brăeşti se poate ieşi pe Lopatari şi Odăile, iar din Bozioru se poate ieşi pe Colţi”, a informat Prefectura.

De altfel, hidrologii au actualizat alertele meteo, prelungind şi extinzând Codul portocaliu începând de duminică, ora 12.00, până luni, la ora 14.00.

Vor fi afectate râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Târnava Mică (judeţele: Harghita, Mureş şi Alba), Târnava Mare (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba), Mureş (judeţele: Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţul Prahova), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Vrancea şi Buzău), Bârlad (judeţele: Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Buzău (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Siret (judeţele: Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

De asemenea, este actualizat şi Codul Galben, cu valabilitatea începând de duminică, la prânz, până luni la miezul nopţii.

În acest interval vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara, Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici