Un studiu olandez i-a convins pe britanici: Femeile, mai vulnerabile la caniculă decât bărbaţii

Femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbaţii la temperaturile ridicate extreme. Una dintre cauze ar putea fi faptul că femeile transpiră mai puţin şi pierd mai greu căldura acumulată de corp.

324 afișări
Imaginea articolului Un studiu olandez i-a convins pe britanici: Femeile, mai vulnerabile la caniculă decât bărbaţii

Un studiu olandez i-a convins pe britanici: Femeile, mai vulnerabile la caniculă decât bărbaţii

Planul de combatere a valului de caniculă în Anglia precizează că persoanele cu risc ridicat sunt cele cu vârste de peste 75 de ani, bebeluşii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave şi femeile.

Documentul nu explică de ce se află femeile pe listă, dar Agenţia britanică de securitate sanitară a indicat un studiu făcut în Olanda, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură şi a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbaţii. Cercetătorii au spus că rezultatele nu vin doar din vârstă, scrie The Guardian.

"Chiar când s-au analizat vârste similare, ratele de mortalitate au fost cu 15% mai mari pentru femei", a scris echipa.

Un alt studiu făcut de cercetători olandezi şi germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Ţările de Jos împreună cu cifrele zilnice privind mortalitatea, a constatat, de asemenea, diferenţe între sexe.

"Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbaţi, în special în grupa de vârstă mai înaintată (≥ 80 de ani) în condiţii de căldură extremă", au spus aceştia.

Hein Daanen, profesor la Universitatea VU din Amsterdam şi unul dintre autorii studiului, a declarat că echipa s-a gândit că producţia redusă de transpiraţie la femei ar putea juca un rol.

"Persoanele în vârstă transpiră jumătate din cantitatea de transpiraţie a tinerilor, iar femeile jumătate din cea a bărbaţilor", a spus el. Cu alte cuvinte, "capacitatea femeilor în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută".

Echipa a precizat că este posibil să fie implicat şi stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular. "Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură", au scris ei.

Printre alte posibilităţi, echipa notează că femeile în vârstă ar putea fi expuse unui risc mai mare deoarece este mai probabil ca ele să locuiască singure şi ar putea fi mai puţin active în general decât bărbaţii, dar mai probabil să fie active în gospodărie.

"Continuarea activităţilor în gospodărie în timpul valurilor de căldură, când sunt într-o formă fizică mai slăbită, le expune pe femei la un risc mai mare de supraîncălzire şi efort cardiovascular decât bărbaţii", a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, că rata maximă de transpiraţie la femeile tinere şi sănătoase tinde să fie mai mică decât la bărbaţii tineri şi sănătoşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
femei,
caniculă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici