A doua rundă negocieri între PE şi Consiliul UE pentru procurorul şef european, fără rezultat

A doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu s-a finalizat cu o concluzie, europarlamentarul PSD Gabriela Zoană acuzând miercuri lipsa de transparenţă şi secretomania negociatorilor.

2224 afișări
Imaginea articolului A doua rundă negocieri între PE şi Consiliul UE pentru procurorul şef european, fără rezultat

A doua rundă negocieri între PE şi Consiliul UE pentru procurorul şef european, fără rezultat

„A doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu s-a finalizat cu o concluzie. (...) S-au discutat proceduri, atribuţii, lucruri generale. Consiliul a solicitat ca desemnarea să fie făcută pe bază de profesionalism, pe criterii profesionale. Înţeleg că doamna (Judith - n.r.) Sargentini s-ar fi opus discutării CV-urilor sau pregătirii profesionale ale candidaţilor”, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Următoarele runde de negociere vor avea loc pe 4 aprilie şi pe 10 aprilie.

Lipsa informaţiilor oficiale a fost criticată de europarlamentarul PSD Gabriela Zoană.

„Nu ştiu şi nu înţeleg, cred că niciun coleg eurodeputat, indiferent de statul pe care-l reprezintă, nu înţelege şi nu este de acord cu această secretomanie, nu înţelege de ce există o atât de mare secretomanie, când e vorba de o funcţie publică europeană. În mod firesc, după fiecare rundă de negocieri, ar trebui să existe o declaraţie publică, iar membrii PE ar trebui să fie informaţi corect despre stadiul negocierilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriela Zoană.

Ea a mai spus că „această lipsă de transparenţă creează suspiciuni”.

„Din câte înţeleg, astăzi nu s-a întâmplat nimic sau despre astăzi nu avem date oficiale. Deducem că, dacă mai sunt două runde, probabil se va afla un rezultat la finalul acestor date. În momentul acesta nu ştim dacă această decizie va fi luată în 10 aprilie sau după alegerile europarlamentare. La momentul acesta nu avem niciun fel de date oficiale concrete”, a mai spus Zoană.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici