Acord între România şi Republica Moldova pentru control coordonat la vama Albiţa – Leuşeni

Ministrul de Interne Lucian Bode şi omologul său din Republica Moldova, Ana Revenco, au semnat joi Acordul privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa – Leuşeni.

1021 afișări
Imaginea articolului Acord între România şi Republica Moldova pentru control coordonat la vama Albiţa – Leuşeni

Sursa foto: Facebook/Lucian Bode

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de frontieră, în baza Acordului, pe teritoriul României, se instituie controlul coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor care trec frontiera de stat prin punctul de trecere de la Albiţa.

Controlul coordonat presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieşire (Republica Moldova) urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

„România şi Republica Moldova au făcut un prim pas care ne va permite să acţionăm coordonat şi mai eficient în faţa provocărilor actuale. Am semnat acest Acord în scopul consolidării cooperării operative dintre structurile noastre, urmărind simplificarea controlului la frontieră, creşterea capacităţii de a depista infracţiuni, dar şi alinierea procedurilor şi a legislaţiei Republicii Moldova la standardele UE, respectiv la standardele Schengen”, a spus Lucian Bode.

Autorităţile de frontieră din cele două state cooperează permanent pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat, iar prin acţiunile de patrulare desfăşurate în comun se asigură schimbul operativ de informaţii în domeniul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

Lungimea frontierei dintre România şi Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaţionalizate şase puncte de trecere a frontierei de stat deschise traficului internaţional.

Anul trecut, punctele de trecere de la graniţa cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 9 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire. Dintre acestea, 3,6 milioane de persoane au trecut prin PTF Albiţa.

Totodată, în 2022, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 2,8 milioane de mijloace de transport, dintre care aproape 500.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

Conform Poliţiei de frontieră, având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este externă a Uniunii Europene la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliţia de Frontieră, şi alte autorităţi responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici