Agenţia pentru Apărare Antirachetă cere 123 milioane de dolari pentru scutul din România şi Polonia

Agenţia pentru Apărare Antirachetă cere 123 de milioane de dolari pentru continuarea lucrărilor la sistemul de apărare antirachetă din România şi Polonia, a declarat, miercuri, viceamiralul James D. Syring, în faţa subcomisiei pentru apărare din Senatul SUA.

633 afișări
Imaginea articolului Agenţia pentru Apărare Antirachetă cere 123 milioane de dolari pentru scutul din România şi Polonia

Agenţia pentru Apărare Antirachetă cere 123 milioane de dolari pentru scutul din România şi Polonia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Planurile noastre pentru anul fiscal 2015 includ continuarea investiţiilor în tehnologii şi capabilităţi avansate pentru a putea face faţă unor ameninţări complexe în creştere", a declarat viceamiralul James D. Syring, preşedintele Agenţiei SUA pentru Apărare Antirachetă.

Acesta a precizat că Agenţia consideră că bugetul solicitat pentru anul fiscal 2015, în valoare de 7,459 miliarde de dolari, va permite continuarea dezvoltării capabilităţilor de apărare împotriva ameninţărilor cu rachete balistice pentru SUA, dar şi pentru aliaţii şi partenerii internaţionali.

"Ameninţările sunt în creştere pe măsură ce potenţialii noştri adversari îşi procură un număr mai mare de rachete balistice, mai complexe şi cu o rază de acţiune tot mai mare", a spus viceamiralul Syring, dând ca exemplu testele efectuate de Coreea de Nord şi Iran.

Potrivit directorului Agenţiei pentru Apărare Antirachetă, Teheranul ar putea dezvolta şi testa până în 2015 o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să lovească teritoriul SUA.

În acest context, James D. Syring a subliniat că SUA vor continua să sprijine Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA), ce are ca obiectiv apărarea aliaţilor europeni din NATO de o posibilă ameninţare cu rachete din partea Iranului. În cadrul acestui program, Agenţia pentru Apărare Antirachetă solicită 123 de milioane de dolari pentru continuarea lucrărilor la sistemele de apărare antirachetă din România şi Polonia.

Pentru 2014, Statele Unite au alocat 80 de milioane de dolari pentru construcţiile militare de la baza Deveselu, potrivit bugetului Pentagonului.

Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu a avut loc la 28 octombrie 2013, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 13 septembrie 2011.

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

Până în prezent, SUA au atribuit patru contracte pentru lucrări de construcţie la baza Deveselu.

Departamentul american al Apărării a anunţat, la 21 mai, că Statele Unite au efectuat cu succes un prim test al sistemului antirachetă Aegis de tip terestru.

În cadrul testului a fost utilizată o rachetă de tip SM-3 IB, care a interceptat ţinta propusă, în cadrul simulării.

Sistemele testate sunt cele care vor fi utilizate în proiectul EPAA, care prevede instalarea unor elemente antirachetă în România, până în 2015, şi în Polonia, până în 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici