- Home
- Politic
- (29.11.2024, 07:30)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri parlamentare 2024: Ce partide au şanse să intre în Parlament şi ce promisiuni au
- Românii vor vota duminică, 1 decembrie 2024, senatorii şi candidaţii care îi vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani.
- Românii care locuiesc în diaspora vor avea la dispoziţie două zile în care pot să îşi exprime opţiunea de vot.
- Vor fi aleşi 466 de parlamentari – 330 de deputaţi şi 136 de senatori.
Urmărește
32378 afișări
Alegeri parlamentare 2024: Ce partide au şanse să intre în Parlament şi ce promisiuni au
Alegerile parlamentare în România vor avea loc în data de 1 decembrie 2024. Atât cetăţenii din ţară, cât şi românii stabiliţi în străinătate, vor putea să voteze candidaţii pentru noul Legislativ pentru un mandat de patru ani.
În cursa pentru un fotoliu de parlamentar s-au înscris candidaţi din partea a 31 de partide şi alianţe, precum şi din organizaţii care reprezintă minorităţile naţionale. În continuare, Mediafax vă prezintă principalele partide care au şanse să intre în Parlament şi care sunt promisiunile lor în situaţia în care vor ajunge să ocupe fotoliile parlamentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri parlamentare 2024. 99% dintre voturi au fost numărate. PSD – 22,33%; AUR – 18,28%
-
Termoenergetica: Furnizarea agentului termic în sectoarele 4 şi 5 din Capitală rămâne deficitară
-
Războiul din Ucraina, ziua 1013. Olaf Scholz reafirmă suportul Germaniei pentru Ucraina cu un pachet militar de 650 milioane de euro / SUA exclude posibilitatea returnării armelor nucleare în Ucraina / Ofensiva din noiembrie a Rusiei: 347 rachete şi peste 2.500 de drone
-
Cine sunt POT şi S.O.S. România, noile partide din Parlament. Cine este SENS, partidul aflat la pragul de Parlament
-
Partidul Social Democrat (PSD)
Sondajele recente plasează PSD drept prima preferinţă de vot în rândul alegătorilor. Formaţiunea politică a fost în aproape toate legislaturile post-comuniste şi este urmaşul Frontul Salvării Naţionale, constituit la scurt timp după Revoluţia din 1989. Premierul Marcel Ciolacu a fost şi preşedintele partidului, însă după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, a ratat intrarea în turul al doilea şi şi-a anunţat demisia de la conducerea formaţiunii.
Potrivit programului politic publicat pe pagina de internet a partidului, promisiunile includ, printre altele, sprijinirea aspiraţiilor euro-atlantice ale României, creşteri de venituri pentru cetăţeni, construirea unei relaţii mai solide cu românii aflaţi în Diaspora, dar şi dezvoltarea unei noi strategii naţionale, bazată pe echitate socială.
-
Partidul Naţional Liberal (PNL)
PNL este unul dintre partidele apărute în istoria modernă a României, în secolul XIX. După căderea comunismului în ţară, PNL s-a reînfiinţat ca partid şi a fuzionat cu alte formaţiuni politice. Partidul este condus de Ilie Bolojan, după ce Nicolae Ciucă a demisionat în urma rezultatelor primului tur de alegeri prezidenţiale din acest an.
Programul politic al PNL are promisiuni care prevăd susţinerea orientării euro-atlantice a României, dar şi măsuri care să îmbunătăţească traiul în ţară. Printre acestea, PNL promite salarii medii mai mari, majorări de pensii şi contribuţii pentru pensiile private, alocări mai mari de buget în educaţie, darea în folosinţă a 1.000 de kilometri de autostradă sau drum express, dar şi măsuri care să protejeze micii antreprenori.
-
Uniunea Salvaţi România (USR)
USR este un partid de centru-dreapta, fondat în 2016, care s-a aflat pentru scurt timp în coaliţie de guvernare în perioada 2020-2021. Formaţiunea este condusă de Elena Lasconi, care a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
În programul de guvernare pentru următorii patru ani, USR a propus măsuri care să reducă taxarea salariaţilor şi să reformeze domeniul pensiilor speciale. De asemenea, USR are şi promisiuni pentru domeniul educaţiei – desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene sau implicarea părinţilor în procesul educaţional. USR promite şi reforme în Justiţie – privind magistraţii corupţi sau delapidarea – şi în Sănătate – românii sa îşi poată alege alt asigurator în afară de CNAS.
-
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)
Fondat în 2019, partidul AUR are viziuni conservatoare şi suveraniste şi a intrat în Parlament în anul 2020. Formaţiunea este condusă de George Simion şi se poziţionează împotriva sprijinului pentru Ucraina. Valorile pe care formaţiunea le invocă sunt familia, credinţa, patria şi libertatea.
Programul politic include, printre altele, reduceri de taxe, creşteri de salarii şi remuneraţii adecvate pentru profesori, introducerea uniformei obligatorii în şcoli, mai multe licee pedagogice şi vocaţionale, mai multe spitale, regândirea justiţiei şi relansarea industriei naţionale de apărare.
-
Partidul S.O.S România
S.O.S. România a fost fondat în 2021 de către europarlamentara Diana Şoşoacă, după ce aceasta a fost dată afară din AUR. Candidatura ei la alegerile prezidenţiale a fost respinsă din cauza discursului anti-UE şi anti-NATO.
Programul politic al partidului include promisiuni privind reformarea sistemului de învăţământ şi cel de justiţie, dar şi depolitizarea sistemului de Sănătate. Pe plan extern, partidul îşi doreşte ca România să caute şi să găsească „noi roluri şi aliaţi la nivel internaţional”.
-
Uniunea Democratica a Maghiarilor din România (UDMR)
UDMR reprezintă minoritatea etnică maghiară din ţară şi a făcut parte din mai multe coaliţii de guvernare până în prezent. Partidul este condus de Kelemen Hunor, care a candidat şi la alegerile prezidenţiale din acest an.
Programul formaţiunii se intitulează „Programul raţiunii” şi include promisiuni privind reducerea taxării în muncă, maxim 30 de ore la şcoală pentru elevi şi Bacalaureat diferenţiat pe două niveluri, iar în Sănătate propune programarea digitală.
-
Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
Partidul REPER a fost fondat în 2022 şi este condus, în prezent, de Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru. Componenţa partidului este alcătuită din oameni care au fost anterior în USR-PLUS. În sondaje, formaţiunea politică apare că ar avea şanse să intre în Parlament, însă la alegerile europarlamentare nu a atins pragul minim pentru a putea trimite reprezentanţi.
Partidul susţine parcursul european al Republicii Moldova şi continuarea apartenenţei României la UE şi NATO. Promisiunile formaţiunii includ măsuri de susţinere în educaţie a copiilor cu situaţii financiare precare şi de reformare a sistemului de finanţare a universităţilor. În plus, alte promisiuni sunt de a consolida lupta anticorupţie şi de investi în sistemul de sănătate – inclusiv sănătate mentală.
-
Partidul Oamenilor Tineri (POT)
POT a fost înfiinţat în anul 2023 de către Anamaria Gavrilă, fost deputat AUR, şi este de orientare suveranistă. Formaţiunea îl susţine pe Călin Georgescu – cel care a câştigat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Programul politic include promisiuni precum educaţie de calitate, locuri de muncă, antreprenoriat pentru cei care vor să intre în industrie, programe de leadership, instituţii publice funcţionale, crearea de centre de sănătate holistică şi combaterea corupţiei.
Până în momentul redactării ştirii, formaţiunea politică nu este inclusă în vreun sondaj, însă partidul a înregistrat o creştere a căutărilor pe platformele sociale şi pe Google după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.
-
Sănătate, Educaţie, Natură, Sustenabilitate (SENS)
Partidul SENS a fost fondat în anul 2023 şi este susţinut de europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă.
Programul politic include diverse măsuri, printre care construirea de locuinţe sociale pentru tineri şi persoane din categorii sociale vulnerabile, terapie decontată, garantarea drepturilor reproductive ale femeilor, alocarea de 6% din PIB pentru educaţie, dezvoltarea transportului public sau facturi de încălzire reduse folosind fonduri europene.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Democrativa PSD-PNL lasă România pe minus. Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 8% la final de 2024
Citește pe www.zf.ro: Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Orban: CCR face jocul PSD. PSD - disperat că pentru prima dată nu are candidat în turul 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru prima oară din 1990, Parlamentul este format din 7 partide. PSD are cel mai mare scor, urmat de AUR și PNL
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
A PĂRĂSIT ROMÂNIA! Vedeta care s-a mutat în America, fără să mai stea pe gânduri. A făcut schimbarea pentru cariera ei de...
CANCAN.RO
Accuweather face anunțul surprinzător despre cum va fi vremea în România. Ce ne așteaptă în decembrie 2024, de fapt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe