Ambasadorul român în Portugalia a colaborat cu Securitatea

MAE analizează toate eventualele soluţii în privinţa ambasadorului român în Portugalia, printre care şi rechemarea acestuia de la post, dar o decizie nu va fi luată decât după consultări cu acesta.

23 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român în Portugalia a colaborat cu Securitatea

Ambasadorul român în Portugalia ar putea fi rechemat (Imagine: MAE)

Purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, a declarat, vineri, că ambasadorul român la Lisabona, Gabriel Gafiţa, va fi chemat la MAE pentru consultări după decizia Curţii de Apel care a stabilit , joi, că acesta a colaborat cu Securitatea.

"Ambasadorul român la Lisabona va fi chemat la Ministerul de Externe pentru consultări şi pentru analizarea situaţiei apărute în urma deciziei date de Curtea de Apel Bucureşti", a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.

El a adăugat că ambasadorul, "în mod normal, ar trebui să ajungă la MAE săptămâna viitoare".

Purtătorul de cuvânt a refuzat să facă speculaţii privind o eventuală decizie de rechemare a ambasadorului de la post, însă surse din cadrul MAE au declarat că acesta ar putea fi retras din funcţie.

Contactat de MEDIAFAX în legătură cu această variantă, Şerbănescu a explicat că "MAE analizează toate eventualele soluţii printre care şi acest demers".

"Dar, o decizie va putea fi luată doar după consultări", a insistat el.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, că acesta a colaborat cu Securitatea, instanţa admiţând astfel cererea Consiliului Naţional pentru Studirea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de constare a calităţii acestuia.

Soluţia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Procesul ambasadorului s-a judecat iniţial la Tribunalul Bucureşti, însă prin schimbarea legii dosarul a fost mutat la instanţa superioară.

Ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, declara, în iulie anul trecut, că a fost citat la Tribunalul Bucureşti în legătură cu materialele transmise de la CNSAS privind faptul că ar fi fost racolat de Securitate în 1977. El a mai spus că a aflat în 2007 de materialele de la CNSAS, când a fost de altfel la discuţii la Colegiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici