ANALIZĂ: PSD intră în logică de alegeri interne şi se pregăteşte de reformă şi Congres

BPN al PSD se reuneşte, luni, la sediul central al partidului, în prima şedinţă din acest an, în condiţiile în care partidul traversează o perioadă agitată ca urmare a eşecului la prezidenţiale, dar şi în legătură cu alegerea viitoarei conduceri la Congresul care va avea loc în luna martie.

595 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: PSD intră în logică de alegeri interne şi se pregăteşte de reformă şi Congres

ANALIZĂ: PSD intră în logică de alegeri interne şi se pregăteşte de reformă şi Congres (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Membrii BPN au primit, până la ora transmiterii acestei ştiri, pe SMS, doar data şi ora la care au fost convocaţi, fără a fi informaţi, în mod suplimentar, şi asupra ordinii de zi a şedinţei, potrivit unor surse social-democrate.

La şedinţa BPN de luni este de aşteptat, însă, să se discute despre modalitatea în care va fi făcută analiza eşecului PSD la alegerile prezidenţiale de anul trecut şi, în paralel, despre reformarea partidului.

Potrivit declaraţiilor făcute la sfârşitul anului trecut de către liderii PSD, ”noul proiect politic de reformă a PSD” va fi finalizat până la sfârşitul lunii februarie 2015, în proximitatea Congresului.

Despre cauzele pierderii alegerilor prezidenţiale şi despre reforma în PSD s-au exprimat, până în prezent, chiar Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

Ponta a precizat că PSD a pierdut alegerile din trei cauze: faptul că este perceput ca un partid al baronilor locali, faptul că e perceput ca un apărător al corupţilor, faptul că i-a fost aplicată eticheta de partid comunist. Totodată, Ponta a dat de înţeles că nu va mai candida pentru încă un mandat la conducerea PSD.

Pe de altă parte, Dragnea a precizat că PSD trebuie să se reformeze, el arătând că reforma va consta în trei lucruri: disocierea funcţiilor politice de cele publice din administraţie, dar doar la nivel local, adoptarea unor prevederi în privinţa membrilor de partid care au probleme cu Justiţia, modificarea statutului partidului în sensul includerii celor două principii enunţate anterior.

Pe de altă parte, Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova, care au făcut declaraţii publice privind cauzele pierderii alegerilor, au fost excluşi din partid, prin decizia cvasi-unanimă a CExN, la propunerea lui Victor Ponta.

Surse politice au menţionat, ulterior, că Geoană şi Vanghelie vor pune bazele unei noi construcţii politice, respectiv ale unei noi formaţiuni politice de stânga, care să rupă din PSD.

Totodată, la sfârşitul anului trecut s-a iscat şi un război personal între Liviu Dragnea şi Cătălin Ivan, care s-a soldat cu jigniri personale, în condiţiile în care Dragnea l-a catalogat pe Ivan drept un ”puşti obraznic”.

Mai mult, organizaţia de femei a PSD a solicitat, tot la acel moment, ca CExN al PSD să îl sancţioneze ”dur” pe Ivan pentru faptul că şi-ar fi jignit o colegă, măsura nefiind luată, însă, nici măcar în discuţie de respectivul for.

Surse politice au precizat, ulterior, că Ivan lucrează la un proiect politic prin care vizează o eventuală candidatură la şefia partidului.

Pe de altă parte, în partid se vorbeşte despre faptul că social-democraţii vor fi convocaţi într-o reuniune amplă, la sfârşitul lunii ianuarie, înainte de debutul sesiunii parlamentare.

Sursele citate au precizat că la acea reuniune, la care vor fi invitaţi inclusiv parlamentarii PSD, se vor stabili paşii de urmat atât în ce priveşte reforma în partid, cât şi organizarea Congresului din luna martie.

Potrivit aceloraşi surse, reuniunea ar putea avea loc la Orăştie, la un complex de agrement construit într-o fostă bază militară, respectiv în acelaşi loc în care Victor Ponta a vorbit, anul trecut, pentru prima dată public despre candidatura sa la alegerile prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici