Anca Dragu: Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond

Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond, declară la RFI senatoarea USR Anca Dragu. Ea spune că pensiile trebuie plătite ”în funcţie de cât a contribuit fiecare”.

574 afișări
Imaginea articolului Anca Dragu: Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond

Anca Dragu: Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond

Guvernul a prezentat un proiect de lege ce reglementează pensiile speciale. Documentul este criticat de unele asociaţii ale magistraţilor. Rezolvarea problemei pensiilor speciale este o obligaţie asumată în PNRR.

”Proiectul de lege nu rezolvă în nici un fel pensiile speciale. Această reformă a pensiilor speciale nu este numai un angajament în PNRR, ci este o datorie morală faţă de români, pentru că nu este normal să ai pensii date din burtă, de până la 50.000 de lei pe lună, ştiţi că cea mai mare pensie în România este de 50.359 de lei, conform datelor de la Guvern în luna octombrie şi alte pensii, peste un milion de pensii undeva sub 2.000 de lei, aproape de un milion şi jumătate de pensii. Proiectul nu rezolvă în nici un fel pensiile speciale, este o cosmetizare pe ici-pe colo la condiţiile în care se acordă aceste pensii”, spune Anca Dragu.

Senatoarea USR atrage atenţia că proiectul de lege ar putea fi chiar mai avantajos pentru unele categorii de pensionari speciali: ”Chiar ar putea fi mai avantajos pentru multe categorii de pensionari cu acest regim de pensii speciale, pentru că pot fi alese 12 luni consecutive cele mai bine plătite dintr-o perioadă mai lungă, din mai mulţi ani. Până acum, se lua ultimul an. Şi atunci, ştim bine că există aceste salarii de merit care se pot acorda şi dacă cineva a avut, să zicem, acum cinci ani salariu de merit care a însemnat cel puţin 30% mai mult la salariu, poate prin acest proiect de lege să nu se mai raporteze, dacă iese la pensie, la salariul din 2022, ci la acest venit crescut prin salariul de merit de acum cinci ani, să zicem”.

Anca Dragu subliniază că ”ideea este foarte simplă: pensiile trebuie să fie plătite în funcţie de cât a contribuit fiecare, de acest regim al contributivităţii şi asta s-a angajat Guvernul că face în cadrul acestor reforme, prin care economia românească să devină una mai rezistentă, rezilientă, în faţa şocurilor, a crizelor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici