Antonescu: Chiuariu nu vrea la Ministerul Justiţiei pentru a nu stârni o discuţie pe dosar, chiar dacă are achitare

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că senatorul PNL Tudor Chiuariu nu doreşte să preia portofoliul de la Justiţie pentru a nu stârni o discuţie privind dosarul său, precizând că la MJ "se face politică" pentru justiţie.

255 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Chiuariu nu vrea la Ministerul Justiţiei pentru a nu stârni o discuţie pe dosar, chiar dacă are achitare

Tudor Chiuariu (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat de ce nici Tudor Chiuariu, nici Norica Nicolai, nu doresc să preia şefia ministerului Justiţiei.

"Domnul Tudor Chiuariu, de exemplu, este un om care a mai fost ministru al Justiţiei, un om în a cărui capacitate juridică, politică, intelectuală, cred foarte mult (...) Este un om care nu doreşte să genereze o nouă discuţie la nesfârşit nu despre ceea ce face sau nu face în ministerul Justiţiei, ci despre faptul că există încă un recurs la un proces al său, în care de altfel la Înalta Curte sentinţa a fost de achitare", a răspuns Antonescu, ]n cadrul emisiunii "După 20 de ani", de la ProTV.

De asemenea, în cazul europarlamentarului Norica Nicolai, el a menţionat că aceasta este liderul grupului PNL din Parlamentul European şi a făcut această "opţiune de carieră'.

Liderul PNL a declarat că pentru portofoliul de la Justiţie există mai multe soluţii, însă încă nu poate face publice nume.

Antonescu a precizat despre Mona Pivniceru că aceasta a plecat din magistratură pentru "a da o mână de ajutor într-un moment dificil în ceea ce poate face sau nu poate face Ministrul Justiţiei".

"Opţiunea sa de a merge la Curtea Constituţională este una pe care nu avem cum să nu o respectăm şi nu avem cum să nu o susţinem, deşi repet ideea că în mare măsură regret că un om ca Mona Pivniceru nu va mai fi la acel minister atât de complicat", a mai susţinut preşedintele PNL.

Totodată, el a fost întrebat care ar fi trăsăturile pe care trebuie să le aibă viitorul ministru al Justiţiei.

"Cred că trebuie să fie un om care să înţeleagă exact că la ministerul Justiţiei se face politică, nu în sensul de politică partizană, ci se fac politicile publice pentru domeniul Justiţiei, de către Guvernul României. Să fie suficient de puternic pentru a rezolva sau a crea un orizont realist şi convenabil de rezolvare a problemei Mecanismului de Cooperare şi Verificare, de din ce în ce mai multă verificare şi din ce în ce mai puţină cooperare, şi de asemenea un om care să facă tot ceea ce stă în puterea ministrului Justiţiei pentru ca suspiciunea nu din afară ţării, ci a noastră înşine celor care trăim în România, că justiţia, că instanţele, că organele judiciare, că parchetele, sunt influenţate politic – un lucru care otrăveşte viaţa publică din România de multă vreme şi care trebuie să aibă un capăt", a expus Antonescu.

În plus, liderul PNL a precizat că "elementele de profil" enunţate pot fi îndeplinite atât de un om care "este membru de partid, ba chiar un fruntaş politic" sau un om care nu a făcut şi nu va face politică, precum Mona Pivniceru.

De asemenea, preşedintele Senatului a precizat că propunerile pentru şefia Parchetului şi cea a DNA pot fi făcute, conform legii în vigoare, atât de actualul ministru al justuţiei, Mona Pivniceru, eventual de prim-ministrul Victor Ponta ca ministru interimar, sau de viitorul ministru al Justiţiei.

"Legea ne spune că pur şi simplu ministrul Justiţiei face propuneri, CSM le avizează cu un aviz consultativ şi preşedintele numeşte sau nu. În toate discuţiile cu Comisia Europeană, comisarul pentru Justiţie, alţi apropriaţi ai acesteia – e vorba de o doamnă, doamna Viviane Reding – eu construit şi au prescris ministrului Justiţiei din România un alt set de proceduri decât cere legea: concursuri, selecţii transparente şamd, care ştiţi că s-au şi experimentat o dată fără finalitate. Acum, indiferent cine va fi ministrul Justiţiei vom vedea ce va face, va acţiona conform legii din România sau conform tuturor acestor lucruri care au fost să spun aşa negociate, primite, tocmite cu Comisia Europeană. Dacă suntem în a doua variantă, sigur că lucrurile mai durează, pentru că această procedură este ca să spunem aşa, la start", a spus liderul PNL.

Mona Pivniceru a confirmat, recent, că ar putea pleca de la conducerea Ministerului Justiţiei în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională (CC), cu susţinerea PNL, însă a evitat să dea un răspuns ferm privind alegerea pe care o va face în acest context. "În ceea ce mă priveşte, este adevărat", a spus Pivniceru, la Antena 3, după ce a fost întrebată despre susţinerea sa pentru CC de către PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici