Antonescu: Constantinescu, Iliescu, Băsescu au fost aleşi cu circa 25% din votul alegătorilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în ceea ce priveşte reducerea cvorumului la referendum, că foştii preşedinţi ai României au fost aleşi în funcţie cu votul favorabil a circa 25% dintre alegători, menţionând că iniţiativa adoptată în Parlament nu restrânge dreptul la vot.

507 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Constantinescu, Iliescu, Băsescu au fost aleşi cu circa 25% din votul alegătorilor

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Antonescu a afirmat că salută adoptarea legii care modifică pragul la referendum, precizând că "bântuie" o interpretare deformată asupra iniţiativei privind reducerea cvorumului, conform căreia propunerea ar duce la restrângerea numărului de votanţi.

"Nu este adevărat că unul din trei români se vor pronunţa asupra Constituţiei. Este adevărat că e suficient ca unul din trei români, cetăţeni români cu drept de vot de fapt, să se pronunţe. Altfel, se pot pronunţa oricând şi cred că toţi ne dorim să se pronunţe toţi cetăţenii români cu drept de vot până la ultimul, oriunde s-ar afla el pe planeta aceasta, chiar şi în spaţiu", a declarat liderul PNL.

El a menţionat că prevederea privind reducerea pragului la referendum dă şansa celor care se prezintă la urne ca votul acestora "să aibă un sens".

Antonescu a susţinut că au fost luate în calcul toate recomandările instituţiilor internaţionale de profil, precum şi ale Comisiei de la Veneţia. "Pragurile, cele două, puse drept criterii de validare a unui referendum în România sunt dintre cele mai exigente. Nu este uşor şi nu este puţin să se prezinte minimum 30% dintre cetăţenii români cu drept de vot şi nu e deloc puţin ca o decizie să fie luată cu 25% din corpul electoral", a mai afirmat liderul PNL.

"Preşedinţii României, dacă lăsăm la o parte succesul electoral al domnului Ion Iliescu în 1990, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Ion Iliescu la al doilea mandat au avut cam pe acolo voturi...nu mult peste 25%, în jurul a 25% din totalul corpului electoral. Pentru că am avut prezenţă de 50 şi ceva la sută şi s-a câştigat Preşedinţia cu 50 şi foarte puţin la sută", a mai declarat Antonescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect.

PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici