Antonescu: Optăm pentru demiterea miniştrilor prin moţiuni simple. Parlamentul să aprobe remanierile

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că parlamentarii liberali susţin ideea ca moţiunile simple aprobate în Legislativ să ducă la demiterea ministrului, iar în cazul remanierilor, şeful statului să nu mai poată refuza miniştri, însă Parlamentul să îşi dea acceptul.

202 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Optăm pentru demiterea miniştrilor prin moţiuni simple. Parlamentul să aprobe remanierile

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

Liderul PNL a precizat că este susţinută inclusiv ideea ca adoptarea unei moţiuni simple în cazul unui ministru să ducă automat la demiterea acestuia.

"Să limpezim că preşedintele nu are de luat vreo decizie de oportunitate în cazul unei remanieri, cu alte cuvinte să nu mai fim în trăsnaia aia că preşedintelui poate să nu-i placă ochii, tunsoarea, statura, mapa profesională a unui viitor ministru, dar asta numai o singură dată – cum în mod caraghios ne spune decizia Curţii Constituţionale – atunci spune foarte limpede: atunci când se petrece o remaniere preşedintele are misiunea de a consacra, încă o dată o spun, ca notarul, în această situaţie – deci verificând doar condiţiile de legalitate – o persoană pe care şi-o asumă sau îşi asumă răspunderea politică premierul care îl propune şi Parlamentul care îl votează", a declarat Antonescu.

El a menţionat că în această chestiune nu va fi lăsat nici premierul să "poată face o alegere care să nu fie cauţionaţi şi de altcineva, dar nu de preşedinte – care nu are răspunderea şi nu are controlul asupra Guvernului – ci de Parlament".

Liderul PNL a declarat că liberalii susţin în continuare menţinerea sistemului bicameral, dar şi stipularea în legea fundamentală a numărului maxim de parlamentari, precum şi "întărirea caracterului parlamentar al democraţiei româneşti".

Antonescu a precizat că se optează pentru alegerea şefului statului prin vot popular şi în consecinţă "cu semnificative puteri într-o zonă bine delimitată şi cu dreptul şi obligaţia de a reprezenta pe toţi cetăţenii români".

De asemenea, el a menţionat că prim-ministrul va deţine în continuare "cea mai mare parte a puterii executive" sub controlul şi pe baza mandatului dat de Parlament.

Totodată, Antonescu a susţinut că există o deschidere pentru limitarea numărului Ordonanţelor de urgenţă printr-o prevedere constituţională, dar şi limitarea posibilităţii angajării răspunderii la o singură dată în sesiunea parlamentară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici