Antonescu: Votul pe listă este antipatic multora, dar astăzi această formulă îmi pare necesară

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Congresul extraordinar al partidului, că votul pe listă este antipatic multora din partid şi în principiu nici el nu îl preferă dar în actualul context această formulă i se pare necesară.

33 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Votul pe listă este antipatic multora, dar astăzi această formulă îmi pare necesară

Antonescu: Votul pe listă este antipatic multora, dar astăzi această formulă îmi pare necesară (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Antonescu a declarat, în discursul ţinut la Congres, că liderii poitici au tendinţa de a-şi spori mereu puterea şi de a o duce dincolo de limitele puterilor scriptice, dincolo de legi şi Constituţie.

"Am preferat să vin şi să spun răspicat în faţa dumneavoastră că acesta este proiectul meu politic, decât în spatele unei împăcări cvasi-generale, pe forma vechiului Statut, să caut să fac acelaşi lucru fără a avea legitimitatea explicită a deciziei dumneavoastră", a spus el.

Referindu-se la modalitatea de vot pe listă, preşedintele PNL a declarat: "Ştiu că votul pe listă e antipatic celor mai mulţi din noi, în principiu şi mie, şi nu uit că au fost ocazii în care am pledat cu forţă împotriva lui. Astăzi, această formulă îmi pare necesară, pentru că în momentul în care partidul nu mai vine într-un congres pentru a-l alege pe cel mai simpatic dintre noi, pentru a alege un program în care ne afirmăm valorile, lucru cu care toţi putem fi de acord, ci vine să spună că ne asumăm un obiectiv sau altul... Când venim să facem aceste alegeri de identitate, strategie, reformă, atunci cred că se impune ca oamenii care sunt aleşi în acest organism de conducere centrală să fie legaţi de ceva, să răspundă în fiecare zi faţă de ceva văzut, concret şi acel ceva nu e un cineva, nu e preşedintele, ci documentul politic, cu măsuri, cu valori, cu cifre în baza căruia, pentru că şi-l asumă, sunt aleşi".

Crin Antonescu a vorbit şi despre discuţiile privind "formula colectivistă" de alegere şi despre faptul că unii membri ai partidului spun că aceasta este "insuportabilă".

"Nu ştiu exact ce înseamnă, dar şi mie îmi este insuportabil colectivismul, de aceea sunt liberal, dar să nu îl confundăm cu forme de conducere colegială sau colectivă. Eu cred că e mai vine ca această conducere colectivă, deloc conectivistă, să fie legitimată", a adăugat el.

Crin Antonescu a mai declarat că doreşte o "responsabilitate accentuată, explicită, concretă".

"De vreme ce îmi asum aşa ceva sau sunt gata să îmi asum în eventualitatea candidaturii, dacă această modificare staturată este modificată, este normal să cer acelaşi lucru oamenilor cu care fac echipă", a mai declarat liderul PNL, ţinând să precizeze că în partid toţi sunt prieteni, aşa cum şi el este prieten cu Ludovic Orban, deşi în interiorul partidului au o confruntare.

Crin Antonescu a mai cerut liberalilor să salveze şi să întărească unitatea, nu prin micile sau marile compromisuri dintre ei.

"Să ne apărăm unitatea în jurul unui mesaj, acţiuni şi aspiraţii concrete. Sunt convins că putem să facem acest lucru şi îmi asum, prin proiectul care înseamnă statutul, moţiunea, planul concret de reformare şi eficientizare a partidului, îmi asum conducerea partidului pentru a face aceste lucruri. Dacă nu, aceasta este voinţa majorităţii şi înseamnă că trebuie să mă supun acestei voinţe a majorităţii şi poate că, ulterior, ajung la concluzia chiar că m-am înşelat. Acum cred cu tărie în aceste lucruri", a mai afirmat Crin Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici