Aripa Pavelescu din PNŢCD face congres în toamnă. Radu Vasile ar putea fi candidat unic la preşedinte

Congresul Extraordinar al PNŢCD, aripa Pavelescu, va avea loc în 17 septembrie, potrivit deciziei Consiliului Naţional de Conducere întrunit sâmbătă, la care fostul premier Radu Vasile a anunţat că analizează o eventuală candidatură a sa pentru preşedinţia formaţiunii.

400 afișări
Imaginea articolului Aripa Pavelescu din PNŢCD face congres în toamnă. Radu Vasile ar putea fi candidat unic la preşedinte

Aripa Pavelescu din PNŢCD face congres în toamnă. Radu Vasile ar putea fi candidat unic la preşedinte (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Hotărârea de convocare a congresului extraordinar a fost luată, cu unanimitate de voturi, la propunerea conducerii partidului.

Preşedintele Aurelian Pavelescu şi fostul preşedinte Marian Petre Miluţ şi-au declarat speranţa că fostul premier Radu Vasile va fi singurul candidat pentru acestă funcţie şi va reuşi să devină liderul formaţiunii politice, punct de vedere susţinut de majoritatea membrilor CNC.

Miluţ a mai spus că îşi doreşte ca acest congres extraordinar să fie "un congres al reconcilierii". "Linia partidului este Ciorbea-Ciuhandu-Miluţ-Pavelescu", a arătat fostul lider ţărănist.

La propunerea lui Pavelescu, validată de CNC, la Congresul Extraordinar vor participa o mie de delegţi.

Aurelian Pavelescu a explicat că organizarea congresului în toamnă a fost decisă în condiţiile în care "aşa-zisul" congres organizat de Victor Ciorbea a produs foarte multă confuzie în rândul opiniei publice, "care încă nu s-a risipit".

El a susţinut că Victor Ciorbea a făcut o "adunare" la care au participat delegaţi care nu erau membri ai partidului statutar şi nu a organizat un congres al PNŢCD. Pavelescu a menţionat că întrunirea acestui for de conducere al unui partid este reglementată de Legea partidelor şi de Statut.

"În loc să existe negocieri pentru reconciliere, Victor Ciorbea a făcut o adunare şi s-a autointitulat preşedinte al partidului", a arătat Pavelescu.

Liderul PNŢCD a atenţionat că toate conducerile alese ale formaţiunilor politice trebuie să fie validate de instanţele de judecată şi că, până în prezent, Ciorbea nu a prezentat actele la tribunal. "Odată depuse (actele - n.r.), s-ar putea să găsim falsuri şi chestiuni penale", a susţinut Aurelian Pavelescu.

Totodată, Pavelescu şi-a exprimat părerea de rău că surorile lui Corneliu Coposu şi fostul preşedinte al partidului Ion Diaconescu au fost "manipulaţi" să participe la "adunarea" organizată de Ciorbea.

Pe de altă parte, fostul premier Radu Vasile a declarat că, dacă va accepta să candideze la preşedinţia PNŢCD, o va face pentru a ajuta acest partid să "pătrundă dincolo de pragul de 5 la sută" la alegerile parlamentare din anul 2012.

"Când spun aceasta vă asigur că aşa va fi. Eu nu fac politică după ureche. (...) Nu e angajament, nu e promisiune, e afirmaţie", a ţinut să precizeze acesta.

Vasile a afirmat că a decis să accepte propunere actualului preşedinte, Aurelian Pavelescu, de a candida pentru cea mai înaltă funcţie în PNŢCD, pentru că acest partid i-a permis să ajungă ceea ce a ajuns.

"Am diagnosticul de cancer. (...) Teoretic şi practic nu mă interesează. Trebuie să îmi văd de viaţa mea", a afirmat Radu Vasile, care a subliniat că nu doreşte să fie parlamentar, prim-ministru sau să ocupe vreo funcţie într-un for statal.

Fostul premier a arătat că, în calitate de partid de dreapta, PNŢCD nu trebuie să încheie nicio alianţă cu stânga.

Radu Vasile a precizat că va lua o decizie privind candidatura sa după ce va avea discuţii cu toate filialele partidului.

La şedinţa CNC al PNŢCD, aripa Pavelescu, au participat aproape o sută de membri.

În 18 iunie, la Palatul Parlamentului a avut loc un congres extraordinar al PNŢCD la care Victor Ciorbea a fost ales preşedinte, cu 529 de voturi "pentru" şi patru voturi "împotrivă", alte 34 de buletine de vot fiind anulate. Ciorbea a anunţat atunci că PNŢCD va iniţia formarea unei largi coaliţii politice "Calea Dreaptă", care îşi propune, printre altele, revenirea la monarhia constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici