Armistiţiu între Israel şi gruparea palestiniană Hamas. Ora la care a încetat focul

  • Armistiţiul a fost propus de către Egipt, dar un rol important l-a avut şi Joe Biden.
  • Pacea vine după o perioadă încărcată, care a lăsat în urmă sute de morţi.
  • Nu s-a stabilit perioada în care armele vor tăcea, Israel fiind decisă să îşi atingă obiectivul.
3644 afișări
Imaginea articolului Armistiţiu între Israel şi gruparea palestiniană Hamas. Ora la care a încetat focul

Un înalt lider al Hamas şi oficiali ai cabinetul de securitate israelian au confirmat că între cele două părţi aflate în plin război a fost convenit un acord reciproc de încetare a focului.

Un liderul Hamas a declarat pentru CNN că încetarea focului va începe vineri, de la ora locală 2.00, potrivit CNN.

Un anunţat oficial al premierului israelian susţinea că încetarea focului va intra în vigoare la o oră care va fi convenită mai târziu.

Decizia vine după ce mai mult de o săptămână de conflict a lăsat sute de morţi, în marea lor majoritate palestinieni.

Cabinetul de securitate al Israelului a fost de acord cu un armistiţiu propus de Egipt pentru o „încetare a focului reciproc necondiţionată” asupra Gaza, potrivit unei declaraţii a Biroului premierului israelian.

”Cabinetul de securitate s-a întrunit în această seară (n.r. - joi seară). Şi a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor elementelor de securitate - şeful Statului Major, şeful Shin Bet, şeful Mossadului şi şeful Consiliului de Securitate Naţională - de a accepta iniţiativa egipteană pentru un încetare a focului necondiţionat reciproc care va intra în vigoare la o oră care urmează să fie convenită mai târziu", se menţionează în declaraţia Biroului Primului Ministru.

Nu se ştie însă cât va dura acest armistiţiu. "Conducerea politică subliniază că realitatea de pe teren va determina orice decizie de reluare a campaniei militare", se menţionează în comunicatul respectiv.

Forţele de Apărare din Israel (IDF) au efectuat un bombardament aerian devastator asupra Gaza, în ultimele 11 zile, vizând vasta reţea de tuneluri a Hamasului şi alte infrastructuri. Asalturile israeliene au ucis cel puţin 230 de persoane în Gaza, inclusiv 65 de copii, potrivit ministerului sănătăţii de la Hamas. Aproximativ 72.000 de cetăţeni din Gaza au fost strămutaţi, a declarat miercuri UNICEF.

La rândul lor, militanţii palestinieni au lansat peste 4.000 de rachete în Israel. 12 oameni au fost ucişi în Israel - 10 cetăţeni israelieni şi doi muncitori străini - ca urmare a incendiilor militante palestiniene, inclusiv doi copii, potrivit serviciului de urgenţă al Israelului.

Armistiţiul vine după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a purtat patru discuţii telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Conform CNN, Biden s-a confruntat cu presiuni pentru a interveni în conflict şi a găsit o soluţie paşnică.

Netanyahu a spus că operaţiunea militară a Israelului va continua până când „obiectivul său va fi atins”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici