Asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland, îşi începe vineri vizita la Bucureşti

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, îşi începe, vineri, vizita de două zile la Bucureşti pe tema consolidării statului de drept, prezenţa acesteia provocând reacţia lui Gyorgy Frunda, consilier al premierului, care a criticat "aerul de superioritate al unchiului Sam".

1042 afișări
Imaginea articolului Asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland, îşi începe vineri vizita la Bucureşti

Asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vizita nu are încă un program oficial care să fi fost anunţat de partea americană sau de autorităţile de la Bucureşti.

Departamentul de Stat a anunţat, miercuri, că Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizită în România în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european.

La Bucureşti, Nuland se va întâlni, vineri şi sâmbătă, cu oficiali de rang înalt şi membri ai societăţii civile, cu care va discuta despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept, potrivit comunicatului emis de Biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Nuland are în programul vizitei la Bucureşti întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Pe agenda oficialului american nu este prevăzută nicio întâlnire cu oficiali de la Palatul Victoria.

Ministrul Corlăţean a declarat, miercuri, că programul premierului Victor Ponta era făcut de multă vreme şi nu putea fi modificat pentru a include o întrevedere cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland.

"Este o vizită pe care eu o calific ca binevenită, cred că este extrem de oportun să discutăm şi vom discuta, cu siguranţă, în primul rând aspectele legate de Parteneriatul Strategic, care este un parteneriat ce reprezintă cheia de boltă a politicii externe româneşti. Vom discuta cu siguranţă şi aspecte regionale, există mare interes în expertiza României (...) Şi vom discuta, cu siguranţă, toate aspectele care pot fi de interes pentru ambele părţi. Am văzut chestiunea cu statul de drept. Eu cred că este o vizită binevenită pentru a avea aceast dialog şi a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate", a precizat Corlăţean.

Ministrul de Externe a spus că este bine că vor exista discuţii directe şi nu prin intermediul presei.

"Eu cred că, după perioada asta şi mai agitată, în care s-a făcut extrem de multă politică este bine să discutăm direct şi nu prin intermediul presei şi apreciez exact vizita doamnei Nuland la Bucureşti, pentru că ne dă prilejul să discutăm direct pentru a vedea exact unde ne aflăm", a subliniat şeful diplomaţiei.

Întrebat de ce premierul Victor Ponta nu are o întrevedere cu Victoria Nuland, Corlăţean a precizat că agenda şefului Guvernului nu a putut fi modificată.

"E agenda pe o face partea americană. Înţeleg că e o întâlnire la Cotroceni. În ceea ce priveşte premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci când această vizită a fost anunţată. Programul premierului era făcut de multă vreme, aşa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat şi am mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care şi partea americană şi partea română le consideră necesare", a declarat Titus Corlăţean.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a întâlnit, joi, cu o zi înainte de vizita lui Nuland la Bucureşti, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi cu liderii Consiliului superior al Magistraturii (CSM), potrivit Ambasadei SUA, care nu a oferit detalii referitoare la scopul întâlnirii.

Întrevederea a avut loc la scurt timp după ce judecătorul Adrian Bordea a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Gheorghe Muscalu a devenit noul vicepreşedinte al CSM.

György Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat, pentru Ziare.com, că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face în România.

"Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda.

Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră".

"Aceste vizite sunt plănuite, se poartă dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază şi pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei. Există nişte discuţii, SUA au arătat nu nişte îngrijorări, cum greşit au formulat ziarele, ci niste nelinişti, niste semne de întrebare în legătură cu nişte decizii. Suntem şi noi şi Statele Unite membre NATO, suntem legaţi prin Deveselu, care e foarte important, şi de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu condiţia să fie făcute aproape pe picior de egalitate, ca să nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

În replică, deputatul PSD Sebastian Ghiță, considerat un apropiat al premierului, a declarat că SUA sunt cel mai important partener al României, calificând drept "neinspirată" declaraţia lui Gyorgy Frunda.

Întrebat despre declaraţiile lui Frunda, consilier al premierului, referitoare la relaţia României cu Statele Unite ale Americii, deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că "neinspirat" este un cuvânt prea blând si că astfel de ieşiri, ale unor "consilieri fără relevanţă", nu pot aduce atingere relaţiilor din România şi SUA.

"Cred că domnul Frunda bate câmpii. Nu vreau să-l jignesc şi să spun că a fost o declaraţie idioată, dar cuvântul «neinspirat» este mult prea blând. Statele Unite reprezintă cel mai important partener strategic al României. Dezvoltarea economică a României în condiţii de siguranţă şi stabilitate depinde de acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Domnul Frunda n-a realizat că declaraţiile sale vor fi folosite ca propagandă anti-Guvern", a declarat Sebastian Ghiţă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că nu a primit vreo solicitare pentru o întrevedere cu oficialul SUA Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat John Kerry, precizând însă că subiectul vizitei, care priveşte statul de drept, i se pare unul din "regimul normal".

Vizita Victoriei Nuland vine la scurt timp după ce Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii diplomatici americani la Bucureşti.

Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".

Un oficial de rang similar, Philip Gordon, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat Hillary Clinton, s-a aflat la Bucureşti, în 13 august 2012, în urma crizei politice declanşate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Victoria Nuland a fost numită în funcţia de asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat la 18 septembrie 2013, potrivit CV-ului postat pe site-ul Departamentului de Stat. Din această poziţie, Nuland este responsabilă pentru relaţiile diplomatice cu 50 de ţări din Europa şi Eurasia, dar şi cu NATO, Uniunea Europeană şi OSCE. Anterior, Nuland a fost purtătoarea de cuvânt a fostului secretar de Stat Hillary Clinton.

În perioada februarie 2010 - iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Forţele Armate Convenţionale din Europa. Din 2005 până în 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO.

În anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american în Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA faţă de Rusia şi ţările din Caucaz. La începuturile carierei sale în Departamentul de Stat, Victoria Nuland, expertă pe probleme ruseşti, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane în Mongolia. În vârstă de 52 de ani, Victoria Nuland şi-a început cariera diplomatică în timpul preşedintelui Bill Clinton, când a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. După venirea la Casa Albă a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politică externă a vicepreşedintelui Dick Cheney.

Nuland este căsătorită cu istoricul neoconservator Robert Kagan de la Brookings Institution, care a fost consilierul lui Mitt Romney, candidatul Partidului Conservator la prezidenţialele din 2012. În pofida convingerilor sale neconservatoare, Kagan a colaborat cu diverşi politicieni, inclusiv cu fostul secretar de Stat Hillary Clinton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici