Baconschi: Franţa nu s-a opus niciodată de principiu aderării României la Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, întrebat cum comentează ultimele declaraţii ale ministrului Laurent Wauquiez referitoare la aderarea României la Schengen, că acestea nu sunt o surpriză şi că Franţa nu s-a opus niciodată de principiu integrării României în Schengen.

37 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Franţa nu s-a opus niciodată de principiu aderării României la Schengen

Baconschi: Franţa nu s-a opus niciodată de principiu aderării României la Schengen (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Declaraţia domnului Wauquiez nu este o noutate. Franţa nu s-a opus niciodată în principiu, aderării la Schengen", a comentat Baconschi.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a mai spus că a apreciat faptul că ministrul francez a reamintit importanţa relaţiilor foarte bune dintre cele două ţări, apreciind că această abordare constituie o bază pentru a reveni la subiecte bilaterale neglijate din cauza preocupării excesive pentru problema Schengen.

"Am apreciat faptul că domnul Wauquiez a lărgit un pic cadrul reamintind importanţa, pentru ambele ţări, a acestei excelente relaţii bilaterale. Şi cred că acest lucru creează o bună bază pentru a reveni la ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterală, care au fost puţin neglijate în ultima vreme întrucât ne-am concentrat excesiv şi exclusiv asupra poziţiei celor două ţări în chestiunea Schengen", a spus ministrul.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, a declarat, duminică la RFI, că Franţa nu se opune, de principiu, ca România să intre în Schengen în 2011, însă, dat fiind că Bulgaria nu este încă pregătită, cele două ţări nu pot adera în următoarele trei luni.

El a vorbit şi despre corupţia din România şi Bulgaria, chiar dacă Bucureştiul - spune el - face eforturi pentru a o combate. "Ştim că guvernul român încearcă să ducă o luptă nemiloasă cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim există încă probleme serioase cu corupţia în România şi Bulgaria", a declarat ministrul francez.

Laurent Wauquiez a lăudat eforturile României. "România a făcut multe eforturi şi vreau să subliniez acest lucru. A făcut eforturi pentru a îmbunătăţi protecţia frontierelor. A făcut eforturi foarte dure pentru a lupta împotriva corupţiei. A parcurs o mare parte din drum. Întrebarea este dacă s-a ajuns la capătul drumului sau nu. Analiza noastră este că deocamdată nu s-a ajuns la capătul drumului".

Ministrul francez aminteşte că mai multe ţări au rezerve faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi spune că pentru Franţa nu este o decizie uşoară. "E o decizie grea şi dificilă pe plan afectiv. România e o ţară cu care avem legături afective şi de prietenie extrem de profunde. România e o ţară francofonă cu care am construit multe lucruri împreună de-a lungul istoriei. Chiar dacă România este una dintre ţările europene cu care avem extrem de multe lucruri în comun, nu putem lua însă această decizie numai pentru a fi pe placul guvernului român. Recunosc că nu e uşor. Comunic cu prietenii din România şi nu mă simt bine, ştiu că pentru ei nu e deloc plăcut să audă astfel de mesaje. Am convingerea însă că nu e în interesul României şi Bulgariei să aibă parte de o aderare pripită şi apoi să fie criticate de toată lumea", a conchis ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici