Băsescu a obţinut mai mult de jumătate din voturile românilor din Italia, Spania, SUA, R.Moldova

Românii din Italia şi Spania care s-au prezentat, duminică, la urne, au votat în majoritate pentru Traian Băsescu, actualul preşedinte întrunind cele mai multe opţiuni favorabile şi în alte ţări din Europa, precum şi în Statele Unite.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu a obţinut mai mult de jumătate din voturile românilor din Italia, Spania, SUA, R.Moldova

Băsescu a obţinut mai mult de jumătate din voturile românilor din Italia, Spania, SUA, R.Moldova

Peste jumătate dintre alegătorii români care au votat în Italia s-au pronunţat pentru Traian Băsescu.

Potrivit rezultatelor centralizate de la cele 55 de secţii de votare din Peninsulă, 13.246 dintre cei 24.650 de alegători au votat pentru Traian Băsescu, 3.801 pentru Crin Antonescu şi 3.507 pentru Mircea Geoană.

În Spania, Traian Băsescu a fost de asemenea votat de peste 50% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. Astfel, dintre cei 20.884 de alegători, 11.971 au votat pentru Traian Băsescu, în timp ce Crin Antonescu a fost preferat de 2.669 de alegători, iar Mircea Geoană de 2.389.

În Franţa, Traian Băsescu a fost ales de 2.365 dintre cei 4.425 de români care s-au prezentat la urne. Următorul în preferinţele electoratului român din Franţa a fost Crin Antonescu, acesta primind 1.070 de voturi din partea celor care au participat la vot, pe poziţia a treia clasându-se Mircea Geoană, cu 493 de voturi.

În Marea Britanie, dintre cei 4.078 de români care s-au prezentat la urne, 1.821 l-au votat pe Traian Băsescu. Următorul în preferinţele electoratului român din Marea Britanie a fost Crin Antonescu, votat de 1.080 de persoane. Pe poziţia a treia s-a clasat liderul PSD, votat de 627 de persoane.

În Republica Moldova, Traian Băsescu a fost votat de 7.963 dintre cei 8.878 de alegători români care s-au prezentat la urne. Crin Antonescu a obţinut, în R.Moldova, 325 de voturi, iar Mircea Geoană 299.

În Statele Unite, Traian Băsescu a reuşit să întrunească de asemenea peste jumătate din voturile electoratului român. Astfel, dintre cei 5.435 de români care au votat în Statele Unite, 3.180 l-au votat pe actualul preşedinte. Crin Antonescu a fost votat de 1.213 români, în timp ce Mircea Geoană a primit 616 voturi.

În secţia de votare de la Viena, unde s-a format o coadă semnificativă la care, potrivit unor surse diplomatice citate de MEDIAFAX, a rămas blocată aproape două ore înseşi ambasadoarea, Silvia Davidoiu, au votat, duminică, 924 de persoane. Dintre acestea, 454 s-au pronunţat pentru Traian Băsescu, 264 pentru Crin Antonescu, iar 125 pentru Mircea Geoană.

Românii din străinătate s-au prezentat în număr semnificativ la urne, duminică, fiind formate cozi în faţa secţiilor de votare, mai ales în Europa. Dintre aceştia, 56,05%, respectiv 52.904 de votanţi, au fost în favoarea lui Traian Băsescu, în timp ce 16.449 s-au pronunţat pentru Crin Antonescu şi 11.717 pentru Mircea Geoană.

Corneliu Vadim Tudor a fost al patrulea în opţiunile românilor din străinătate, fiind ales de 5.080 de persoane. Sorin Oprescu a fost votat de 3.190 de alegători, iar George Becali de 2.285.

Hunor Kelemen a obţinut 999 de voturi în diaspora.

Potrivit datelor centralizate de Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, au fost 94.383 de voturi valabile exprimate în diaspora. Precedentul record de prezenţă în străinătate - 75.073 de alegători - a fost înregistrat la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în mai 2007.

MAE a organizat pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din 22 noiembrie 294 de secţii de votare, aproape dublul numărului de secţii deschise la alegerile pentru Preşedinţie din noiembrie 2004, fiind în mod special suplimentate secţiile din Italia (55), Spania (38) şi R.Moldova (13).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici