Băsescu: Am promulgat bugetul asigurărilor de stat. Amânarea accizei la motorină nu mă satisface, dar a deschis un dialog cu premierul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că a promulgat bugetul asigurărilor de stat. Şeful statului a mai precizat că a luat notă de declaraţia premierului şi de informarea pe care i-a făcut-o anterior anunţului că este dispus să renunţe la acciza pe motorină, arătând că nu este un lucru care să îl satisfacă, dar arată că se poate "construi un dialog" în continuare.

1235 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am promulgat bugetul asigurărilor de stat. Amânarea accizei la motorină nu mă satisface, dar a deschis un dialog cu premierul

Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

- Am retrimis la Parlament legea care viza camerele de agricultură şi silvicultură. De ce am trimis-o? Pentru că prin Ordonanţa 58/2013 se modifică o lege care gestionează înfiinţarea acestor camere şi practic se reface politizarea camerelor agricole.

- Am rugat analizarea posibilităţii ca legea să fie menţinută astfel încât agricultorii să-şi desemneze singuri reprezentanţii în aceste camere, fără prefecţi şi alte structuri de control politic.

- Este o încercare de a politiza camerele agricole, lucru care mi se pare nefiresc. Agricultorii trebuie să respire şi ei fără influenţa politicului.

- Am promulgat bugetul asigurărilor de stat. Aşa cum am anunţat, nu am nimic cu acest buget, e în regulă, încă are uşoare rezerve, dar poate că nu e rău. Cei ce propovăduiau imposibilitatea de a plăti pensii şi ajutoare sociale s-au dovedit a fi doar nişte propagandişti.

  • DESPRE ACCIZA LA BENZINĂ ŞI MOTORINĂ:

- Am luat notă de declaraţia primului-ministru, dar şi de informarea pe care mi-a făcut-o înainte de declaraţie că este dispus să renunţe la acciza pe motorină. Nu e un lucru care să mă satisfacă, dar arată că putem construi un dialog în continuare. Aştept revenirea premierului şi voi fi gata să continuăm acest dialog.

- Înţeleg că s-a dus dl Voinea să discute la Bruxelles, nu ştiu de ce, eu l-am informat şi pe comisarul Rehn.

- România şi-a îndeplinit obligaţia din tratat şi acesta e un motiv pentru care mă opun creşterii accizei. Noi am avut în anexa 7 din Tratatul de aderare un calendar pentru un anumit nivel al accizei. Pentru benzină, obligaţia asumată de România a fost să ajungă la 359 euro pe mia de litri pentru benzina fără plumb.

- Încă de la 1 ianuarie 2013, România avea o acciză de 259,59, cu 59 cenţi peste limita asumată.

- Nu cred în introducerea accizei, e destinată să creeze resurse electorale, voi continua discuţiile cu premierul şi mă bucură că un prim pas s-a făcut pentru că rămânerea pe poziţii nu duce nicăieri.

- S-a deschis un dialog cu premierul, poate vom găsi soluţii să rezolvăm lucrurile pentru economia românească.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici