Băsescu anunţă semnarea unui parteneriat strategic cu Azerbaidjan

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni cu omologul său azer, Ilham Aliyev, un parteneriat strategic între cele două ţări, printre obiective numărându-se cooperarea în domeniul energetic care vizează proiectul Nabbuco, conducta de ţiţei Constanţa-Trieste sau terminalul de gaze lichefiate de la Constanţa.

59 afișări
Imaginea articolului Băsescu anunţă semnarea unui parteneriat strategic cu Azerbaidjan

Băsescu anunţă semnarea unui parteneriat strategic cu Azerbaidjan (Imagine: Mediafax Foto)

"Am semnat un parteneriat strategic, alături de alte cinci documente guvernamentale, un parteneriat strategic care are câteva obiective şi anume: consolidarea dialogului politic, cooperare energetică, cooperare economică şi în investiţii, cooperare pe probleme de securitate, cooperare pe organisme internaţionale, precum şi în cultură. Cu privire la cooperarea în domeniul energetic, care vizează atât cooperarea pe proiectul Nabbuco, dar şi pe proiectul PEOP sau al terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa. Proiectul PEOP este conducta de ţiţei Constanţa Trieste", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a mai arătat că membrii celor două delegaţii, română şi azeră, au discutat şi subiecte de interes regional.

"Un subiect aparte a fost de conflictele îngheţate, iar în ceea ce priveşte Nagorno-Karabah, poziţia noastră rămâne fermă. Orice astfel de conflict îngheţat nu poate fi rezolvat decât pe cale paşnică, în interiorul mecanismelor internaţionale existente şi cu respectarea integrităţii teritoriale a statelor, conform dreptului internaţional", a conchis şeful statului român.

La rândul său, preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a afirmat că declaraţia pentru un parteneriat strategic este doar o consecinţă, o urmare logică a evoluţiei relaţiilor dintre cele două ţări.

"Sunt convins că toate declaraţiile pe care le-am semnat astăzi vor reprezenta o foarte bună bază pentru cooperarea noastră ulterioră. Există oportunităţi, există un potenţial foarte bun pentru dezvoltarea ulterioară a relaţiilor noastre bilaterale. În timpul convorbirilor s-au discutat toate problemele importante care erau de discutat şi sunt mulţumit ede rezultatul la care s-a ajuns", a afirmat Aliyev.

El a apreciat că, din punct de vedere politic, relaţiile dintre România şi Azerbaidjan se află la cel mai înalt nivel.

"În ceea ce priveşte nivelul economic, avem proiecte foarte bune , cum sunt cele din domeniul petrolului şi gazelor, de care va trebui să profităm pentru a aduce relaţiile economice la cel mai înalt nivel. Azerbaidjanul are resurse foarte bune de petrol şi gaze naturale, care pot fi transportate cu succes către pieţele europene. Dacă se vor semna acordurile de tranzit care trebuie semnate cu o parte dintre ţările implicate, transportarea petrolului şi gazelor naturale spre Europa va putea fi făcută fără probleme", a mai spus preşedintele azer.

Membrii celor două delegaţii au mai semnat cinci documente guvernamentale privind acorduri de cooperare în domenii precum combaterea criminalităţii transfrontaliere, limitarea dezastrelor, comunicaţii sau protecţia mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici